Poproszę o przepis mało udziwniony
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zupa cebulowa
Collapse
X
-
-
Odp: Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
Składniki
- 6 dużych cebul
- 6 łyżek masła
- łyżka mąki
- 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
- 4 kromki bułki
- 5 dag sera ementalera
- łyżka tymianku
- listek laurowy
- sól, pieprz
Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Mieszać i wlać gorący wywar. (Może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion.)
Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem.
Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.
Smacznego!!!Tree ja robie z tego przepisu i zawsze wychodzi ,jest pyszna
-
Odp: Zupa cebulowa
Dzięki dziewczynki za przepisy, ale dzisiaj zrobiłam troszkę tak na swój sposób bo nie wiedziałam jak
Więc zrobiłam tak:
najpierw rosołek, potem pokroiłam cebulę w kostkę, podsmażyłam na maśle dodałam łyżkę mąki, całość przełożyłam do rosołku i chwilę pogotowałam.
W między czasie własnie zrobiłam grzanki a każdy sobie sam jeszcze posypał startym serem. Moim chłopcom bardzoooo smakowała.Julek: 10/3/2008
Skomentuj
-
-
-
Odp: Zupa cebulowa
Zrobiłam zupę cebulową według tego przepisu:
https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-cebulowa-2
Wyszła bardzo smaczna i ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Jej przygotowanie było bardzo proste.
Skomentuj
-
Odp: Zupa cebulowa
Przepis Magdy Gessler
cebula 1000 g
masło 50 g
czosnek 4 ząbki
wywar warzywny 1000 ml
bagietka 6 kromek
żółty ser (najlepiej cheddar) 150 g
koniak 100 ml
szczypiorek do dekoracji
Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.
Skomentuj
-
Odp: Zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Składniki / 6 porcji
900 g cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
250 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
60 ml koniaku, brandy lub sherry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
bagietka, pokrojona na kromki
ząbek czosnku
150 g sera (tradycyjnie używa się gruyère)
opcjonalnie - świeży tymianek
4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek do zapiekania
Przygotowanie
• Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
• Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
• Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
• Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.
Skomentuj
-
-
Odp: Zupa cebulowa
Składniki
6 dużych cebul
6 łyżek masła
łyżka mąki
1 i 1/2 l wywaru warzywnego
4 kromki bułki
5 dag sera gruyère lub ementalera
szklanka białego wytrawnego wina
łyżka tymianku
listek laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie
1.Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
2.Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar. (Może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion.)
3.Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.
4.Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.
Skomentuj
-
Odp: Zupa cebulowa
Ja uwielbiam do zupy cebulowej dodawać chipsa z boczku albo starty żółty ser - smak o niebo lepszy. Grzanki robię w piekarniku, a czasami też robię taką czapeczkę z ciasta francuskiego, również daje radę i wygląda bardzo efektownie - to najczęściej jak przychodzą goście Mogę Wam też zaproponować przepis na ciekawą zupę prosto z południa Europy . https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-cytrynowa, wcześniej kompletnie nie znałam, ale bardzo ciekawa i warta wypróbowania moim zdaniem .
Skomentuj
-
Skomentuj