Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zupa cebulowa

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Zupa: Zupa cebulowa

    Poproszę o przepis mało udziwniony
    Julek: 10/3/2008
  •    
       

    #2
    Odp: Zupa cebulowa

    Zupa cebulowa

    Składniki
    • 6 dużych cebul
    • 6 łyżek masła
    • łyżka mąki
    • 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
    • 4 kromki bułki
    • 5 dag sera ementalera
    • łyżka tymianku
    • listek laurowy
    • sól, pieprz
    Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
    Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Mieszać i wlać gorący wywar. (Może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion.)
    Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem.
    Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.

    Smacznego!!!Tree ja robie z tego przepisu i zawsze wychodzi ,jest pyszna


    Skomentuj


      #3
      Odp: Zupa cebulowa

      hej, ja robie podobnie do silusia, tyle ze jak nie che mi sie zapiekac to dodaja grzaneczki i posypuje serkiem tak poprostu zeby sie rozpuscil. A i czasami dodaje tez bialego wina, dla smaczku.

      AMELCIA ur. 08.02.2007

      Skomentuj


        #4
        Odp: Zupa cebulowa

        Dzięki dziewczynki za przepisy, ale dzisiaj zrobiłam troszkę tak na swój sposób bo nie wiedziałam jak

        Więc zrobiłam tak:

        najpierw rosołek, potem pokroiłam cebulę w kostkę, podsmażyłam na maśle dodałam łyżkę mąki, całość przełożyłam do rosołku i chwilę pogotowałam.
        W między czasie własnie zrobiłam grzanki a każdy sobie sam jeszcze posypał startym serem. Moim chłopcom bardzoooo smakowała.
        Julek: 10/3/2008

        Skomentuj


          #5
          Odp: Zupa cebulowa

          Ja sobie skorzystam z tego podanego przepisu, bo mnie zaciekawił. Ja zawsze tak na oko daję wszystkiego i jakoś wychodzi zupka.

          Skomentuj


            #6
            Odp: Zupa cebulowa

            też czasami dodaje białe wino, świetnie podkreśla smak, ja zawsze cebulową zapiekam jeszcze w piekarniku z serem i grzankami, mam takie miniaturowe garnuszki jakby.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Zupa cebulowa

              Nie robiłam z winem, ale muszę spróbować. Zupa cebulowa super jest w zimie. Też często zapiekam ją dodatkowo w piekarniku z żółtym serem lub grzankami.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Zupa cebulowa

                Zrobiłam zupę cebulową według tego przepisu:
                https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-cebulowa-2
                Wyszła bardzo smaczna i ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Jej przygotowanie było bardzo proste.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Zupa cebulowa

                  Przepis Magdy Gessler


                  cebula 1000 g
                  masło 50 g
                  czosnek 4 ząbki
                  wywar warzywny 1000 ml
                  bagietka 6 kromek
                  żółty ser (najlepiej cheddar) 150 g
                  koniak 100 ml
                  szczypiorek do dekoracji

                  Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Zupa cebulowa

                    Francuska zupa cebulowa

                    Składniki / 6 porcji

                    900 g cebuli
                    2 łyżki masła
                    2 łyżki oliwy
                    250 ml białego wytrawnego wina
                    1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
                    60 ml koniaku, brandy lub sherry
                    sól i świeżo zmielony czarny pieprz


                    Dodatki:
                    bagietka, pokrojona na kromki
                    ząbek czosnku
                    150 g sera (tradycyjnie używa się gruyère)
                    opcjonalnie - świeży tymianek
                    4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek do zapiekania

                    Przygotowanie

                    • Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
                    • Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
                    • Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
                    • Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Zupa cebulowa

                      Składniki
                      6 dużych cebul
                      6 łyżek masła
                      łyżka mąki
                      1 i 1/2 l wywaru warzywnego
                      4 kromki bułki
                      5 dag sera gruyère lub ementalera
                      szklanka białego wytrawnego wina
                      łyżka tymianku
                      listek laurowy
                      sól, pieprz


                      Przygotowanie
                      1.Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
                      2.Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar. (Może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion.)
                      3.Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.
                      4.Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Zupa cebulowa

                        Dziękuję za inspirację. Zaraz zabieram się za szykowanie zupy cebulowej. Mój mąż już dawna mi o niej truje, a czasu na gotowanie ciągle nie było.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Zupa cebulowa

                          Ja uwielbiam do zupy cebulowej dodawać chipsa z boczku albo starty żółty ser - smak o niebo lepszy. Grzanki robię w piekarniku, a czasami też robię taką czapeczkę z ciasta francuskiego, również daje radę i wygląda bardzo efektownie - to najczęściej jak przychodzą goście Mogę Wam też zaproponować przepis na ciekawą zupę prosto z południa Europy . https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-cytrynowa, wcześniej kompletnie nie znałam, ale bardzo ciekawa i warta wypróbowania moim zdaniem .

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: Zupa cebulowa

                            Najgorsza zupa jaka może być. Nienawidzę, koszmar mojego dzieciństwa!

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: Zupa cebulowa

                              A to ja bardzo lubię zupę cebulową. Zarówno francuską, jak i krem.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X