Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zupa cebulowa

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • AniaOs
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Mniam, uwiebiam, mogłabym jeść i jeść Idealna zupa na jesień.

    Leave a comment:

  •    
       

  • greta544
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Ja właśnie muszę zrobić zupę cebulową bo już od dłuższego czasu za mną chodzi. Ostatnio robiłam krem z papryki i też wyszedł smaczny. Lubię takie zupy warzywne, najlepiej właśnie z grzankami.

    Leave a comment:


  • teresa211186
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    5 cebul
    2 pory
    5 zabkow czosnku
    serek topiony hochland
    1 maly ziemniak
    1-2 os.
    30 min
    łatwe
    tanie
    Przygotowanie

    W garnku na oleju podsmazam cebule, czosnek i por pokrojone w kostke i dusze az zmieknie. Wlewam wode i dodaje pokrojonego ziemniaka w kostke. Wszystko gotuje az ziemniak zmieknie. Dodaje 2 kostki rosolowe, sol, pieprz i maggi do smaku i blenduje. Po zblendowaniu dodaje serek topiony i gotuje ok. 10 minut na malym ogniu. Podawac mozna z grzankami i posypane pietruszka.
    Smacznego!

    Leave a comment:


  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    A to ja bardzo lubię zupę cebulową. Zarówno francuską, jak i krem.

    Leave a comment:


  • drogrez
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Najgorsza zupa jaka może być. Nienawidzę, koszmar mojego dzieciństwa!

    Leave a comment:


  • caromama
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Ja uwielbiam do zupy cebulowej dodawać chipsa z boczku albo starty żółty ser - smak o niebo lepszy. Grzanki robię w piekarniku, a czasami też robię taką czapeczkę z ciasta francuskiego, również daje radę i wygląda bardzo efektownie - to najczęściej jak przychodzą goście Mogę Wam też zaproponować przepis na ciekawą zupę prosto z południa Europy . https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-cytrynowa, wcześniej kompletnie nie znałam, ale bardzo ciekawa i warta wypróbowania moim zdaniem .

    Leave a comment:


  • makalica87
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Dziękuję za inspirację. Zaraz zabieram się za szykowanie zupy cebulowej. Mój mąż już dawna mi o niej truje, a czasu na gotowanie ciągle nie było.

    Leave a comment:

  •    
       

  • bobusie2
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Składniki
    6 dużych cebul
    6 łyżek masła
    łyżka mąki
    1 i 1/2 l wywaru warzywnego
    4 kromki bułki
    5 dag sera gruyère lub ementalera
    szklanka białego wytrawnego wina
    łyżka tymianku
    listek laurowy
    sól, pieprz


    Przygotowanie
    1.Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
    2.Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar. (Może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion.)
    3.Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.
    4.Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Francuska zupa cebulowa

    Składniki / 6 porcji

    900 g cebuli
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    250 ml białego wytrawnego wina
    1 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
    60 ml koniaku, brandy lub sherry
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz


    Dodatki:
    bagietka, pokrojona na kromki
    ząbek czosnku
    150 g sera (tradycyjnie używa się gruyère)
    opcjonalnie - świeży tymianek
    4 żaroodporne miseczki lub 1 żaroodporny garnek do zapiekania

    Przygotowanie

    • Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
    • Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
    • Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku.
    • Do 4 małych żaroodpornych misek (lub do jednego większego garnka żaroodpornego) nalać gorącą zupę i przykryć grzankami, posypać tartym serem i ewentualnie posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać przez około 5 minut aż ser się roztopi.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Przepis Magdy Gessler


    cebula 1000 g
    masło 50 g
    czosnek 4 ząbki
    wywar warzywny 1000 ml
    bagietka 6 kromek
    żółty ser (najlepiej cheddar) 150 g
    koniak 100 ml
    szczypiorek do dekoracji

    Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

    Leave a comment:

  •    
       

  • kiwi2
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Zrobiłam zupę cebulową według tego przepisu:
    https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-cebulowa-2
    Wyszła bardzo smaczna i ten przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Jej przygotowanie było bardzo proste.

    Leave a comment:


  • emros
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Nie robiłam z winem, ale muszę spróbować. Zupa cebulowa super jest w zimie. Też często zapiekam ją dodatkowo w piekarniku z żółtym serem lub grzankami.

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    też czasami dodaje białe wino, świetnie podkreśla smak, ja zawsze cebulową zapiekam jeszcze w piekarniku z serem i grzankami, mam takie miniaturowe garnuszki jakby.

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Ja sobie skorzystam z tego podanego przepisu, bo mnie zaciekawił. Ja zawsze tak na oko daję wszystkiego i jakoś wychodzi zupka.

    Leave a comment:


  • FamilyTree
    replied
    Odp: Zupa cebulowa

    Dzięki dziewczynki za przepisy, ale dzisiaj zrobiłam troszkę tak na swój sposób bo nie wiedziałam jak

    Więc zrobiłam tak:

    najpierw rosołek, potem pokroiłam cebulę w kostkę, podsmażyłam na maśle dodałam łyżkę mąki, całość przełożyłam do rosołku i chwilę pogotowałam.
    W między czasie własnie zrobiłam grzanki a każdy sobie sam jeszcze posypał startym serem. Moim chłopcom bardzoooo smakowała.

    Leave a comment:

       
Working...
X