Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepisy na dobre ryby

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Przepisy na dobre ryby

    Ryba inaczej
    1 kg ryby pangi
    3 papryki czerwone
    3 papryki żółte
    puszka pomidorów bez skórki
    pół puszki kukurydzy
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    oregano,sól,zioła prowansalskie,pieprz,papryka ostra
    przecier,keczup pudliszki
    Ryby smazymy,warzywa kroimy wedlug uznania i dusimy na patelni doprawiamy dajemy przecier,keczup powstala zalewa zalewamy rybe pyszotka!!
  •    
       

    #2
    Odp: Przepisy na dobre ryby

    Ja ostatnio cos takiego robiłam.
    Rybę (raz łososia, innym razem chyba mrozonego morszczuka) posoloną i popieprzoną usmażyłam i podałam z sosem koperkowo-cytrynowym.
    Sos: Zrobic zasmażkę z mąki i masła (po łyżce), dodać zimny rosół (z kostki - 1 szklankę), wymieszać, dodać posiekany koperek. Pogotować 5-10 minut. Dodać łyżkę gęstej śmietany i kilka kropel soku z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Do tego ziemniaczki lub co kto lubi i surówka lub gotowane warzywa (brokuły np.)
    Łukasz 11.10.2007

    Skomentuj


      #3
      Odp: Przepisy na dobre ryby

      Najlatwiejszy ze znanych mi rybnych przepisow to zapiec rybcie z warzywami i odrobina masla zawinieta w papier do pieczenia w piekarniku.Super smakuje tak filet z lososia czy pstraga.Warzywa dowolne,(ja daje troche marchwi,selera,papryki)drobno posiekane,piec okolo 30-40 minut i podawac z ryzem.

      Drugi przepis to makaron z lososiem o ktorym juz kiedys pisalam na MC
      Makaron(ja kupuje swiezy-szerokie wstazki)ugotowac w tradycyjny sposob.Na duzej patelni podsmazyc pokrojonego drobno pora i starte na tarce o grubych oczkach 2 duze marchewy.Do tego dorzucic osolonego i popieprzonego ,pokrojonego w kostke lososia.Podusic wszystko razem jakies 10 minut,dodac smietane i makaron,posypac koperkiem wymieszac .
      Last edited by dotka238; 11-11-2009, 22:08.

      Skomentuj


        #4
        Odp: Przepisy na dobre ryby

        ja z braku naczynia zaroodpornego robilam to na patelni :

        filety z rybki co kto lubi, sole pieprze, i smarze z np brokulami(troche kilka malych rozyczek) poczym zalewam sosem(smietana,tarty ser zółty,koperek, sok z cytryny ) i zasmarzam,
        jak w piekarniku to wszystko na raz w zaroodporne i siup do pieca, a na koniec odkryc i jeszcze mozna troszke serem posypac i zapiec, to tak z glowy wszystko i na oko

        Skomentuj


          #5
          Odp: Przepisy na dobre ryby

          To ja polece dwa swoje przepisy :
          http://www.mojegotowanie.pl/przepisy...dorowo_octowej
          http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/sledzie

          Skomentuj


            #6
            Odp: Przepisy na dobre ryby

            ostatnio robiłam takie przekąski na zimno z łososia, twarożku hochland ze szczypiorkiem, wyszło świetnie... łosoś wędzony w plastrach, na to twarożek, zawinąć w coś na kształt rolady, schłodzić, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i posypać delikatnie koperkiem

            Skomentuj


              #7
              Odp: Przepisy na dobre ryby

              Ja jestem wierna rybce panierowanej,pieczonej na masełku w piekarniku i rybie w sosie smietankowym.Pyszne i szybkie na obiad




              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Przepisy na dobre ryby

                ryba po grecku, doskonale smakuje, zobacz jak ją zrobić aby zaskoczyć rodzinę.
                http://rybapogrecku.pl
                http://salatkazkurczakiem.net.pl

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: Przepisy na dobre ryby

                  Ciekawy przepis, ale ja ostatnio szukam coś do naczynia żaroodpornego. Jakoś znusziło mi się już stać przy patelni i smażyć.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Przepisy na dobre ryby

                    Uwielbiamy ryby w każdej postaci. Na pewno przyda mi się zawarta w tym wątku wiedza i wypróbuję któryś przepis.

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Przepisy na dobre ryby

                      ZUPA RYBNA Z POMIDORAMI


                      Składniki:
                      1,5 litra zimnej wody
                      2 liście laurowe
                      3 ziarna ziela angielskiego
                      3 ziarna kolorowego pieprzu
                      1 marchewka
                      kawałek selera ( część korzeniowa )
                      kawałek pora
                      1 cebula
                      1 łyżeczka suszonego lubczyku
                      olej do smażenia
                      400 g świeżych pomidorów lima( lub 1 opakowanie pomidorów z puszki)
                      220 g krewetek tygrysich
                      300 g łososia ( filet )
                      500 g dorsza
                      1 łyżeczka suszonej papryki
                      3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
                      sól do smaku
                      pieprz ziołowy do smaku
                      3 kostki Rosół Drobiowy


                      Do wysokiego garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie , ziarna pieprzu , kawałek pora oraz łyżeczkę suszonego lubczyku. Marchewkę i kawałek selera ucieramy na tarce o dużych oczkach. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut.

                      Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Usuwamy z nich skórki i nasiona i kroimy na małe, równe kawałki. Dodajemy do gotującej się zupy i nastawiamy na kolejnych 5 minut.

                      W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy cebulkę na złoty kolory .

                      Ryby w razie potrzeby filetujemy i usuwamy z nich skórę. Kroimy je na równe kawałki.

                      Dodajemy do zupy ( łącznie po 20 minutach gotowania) razem z zeszkloną cebulką. Do zupy dodajemy też łyżeczkę czerwonej papryki i 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotujemy na mniejszym ogniu 5 minut .

                      Dodajemy oczyszczone krewetki oraz kostki – rosół drobiowy .

                      Gotujemy jeszcze 5- 7 minut ( aż krewetki się ugotują) i na koniec w razie potrzeby solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym.

                      Podajemy z świeżą pietruszką.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Przepisy na dobre ryby

                        pulpeciki rybne

                        Składniki / 4 porcje, ok. 25 sztuk

                        250 g filetu z łososia
                        150 g filetów z dorsza (soli lub halibuta), mogą być mrożone
                        4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
                        2 łyżeczki koperku
                        sól i pieprz
                        ok. 2/3 bułki kajzerki + mleko do namoczenia
                        bułka tarta
                        olej roślinny / masło do smażenia

                        Przygotowanie

                        • Odciąć skórę z łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Filety białej ryby rozmrozić, opłukać, osuszyć, sprawdzić czy nie ma skóry i ości, pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku (ok. 10 minut).
                        • Do pojemnika melaksera - rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, łyżkę oleju ze słoika oraz koperek. Rozdrobnić na małe kawałeczki lub na pastę.
                        • Dodać łososia, białą rybę, odciśniętą namoczoną bułkę, doprawić solą, pieprzem i posiekać na mini kawałeczki (nie możemy używać blendera "żyrafy" bo masa wyjdzie za bardzo rozdrobniona, za rzadka, jeśli nie mamy melaksera/rozdrabniacza, możemy posiekać składniki na desce). Jeśli masa jaką otrzymaliśmy będzie za rzadka aby ulepić z niej pulpeciki, można dodać do niej bułkę tartą.
                        • Z powstałej masy formować małe kuleczki i obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać patelnię, wlać olej roślinny i ułożyć pierwszą partię pulpecików. Gdy będą już ładnie zrumienione od spodu, przewrócić łopatką na drugą stronę i znów obsmażyć, powtórzyć smażenie z każdej strony. Zdjąć z patelni wymyć patelnię i usmażyć resztę pulpecików.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Przepisy na dobre ryby

                          pasztet rybny

                          Składniki

                          800 g filetów z łososia
                          400 g filetów z halibuta
                          125 ml wody
                          1 łyżka sosu sojowego
                          1 łyżka sosu rybnego
                          5 łyżek sake (opcjonalnie)
                          sok z 1/2 limonki
                          3 gałązki trawy cytrynowej
                          1 cebula cukrowa
                          400 g batatów
                          1/2 szklanki kaszy jaglanej
                          2 jajka

                          Przygotowanie

                          • Filety pozbawić skóry, opłukać. Sprawdzić czy nie mają ości. Do szerokiego garnka wlać połowę wody, dodać sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, sake jeśli używamy, włożyć filety.
                          • Pomiędzy rybę włożyć przekrojone na pół białe i jasno zielone części trawy cytrynowej, posypać pokrojoną w kosteczkę obraną cebulą. Zagotować na wolnym ogniu pod przykryciem, zmniejszyć ogień do minimum i dusić ryby przez ok. 20 minut w międzyczasie raz przewrócić na drugą stronę. Mięso ryby ma się delikatnie ścinać a nie mocno gotować, na koniec nie musi być całkowicie ugotowane.
                          • Wyjąć filety na talerz pozostawiając w garnku całą zalewę, dodać resztę wody, obrane i pokrojone w kostkę bataty, kaszę jaglaną (uprzednio dokładnie opłukaną w garnku z ciepłą wodą, 2-3 razy wodę zmienić). Garnek przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut lub do miękkości batatów.
                          • Otworzyć garnek i w razie potrzeby wygotować nadmiar płynu, powinno pozostać nie więcej niż kilka łyżek wywaru. Usunąć całą trawę cytrynową. Bataty i kaszę wraz z pozostałym wywarem włożyć do pojemnika melaksera.
                          • Dodać filety ryb (wkładając sprawdzać czy na pewno nie ma ości), zmiksować na pastę, niekoniecznie jednolitą. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać łyżką.
                          • Masę wyłożyć do długiej (ok. 33 cm) keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 55 minut, stopniowo wyjmować z piekarnika (najpierw uchylić a potem otworzyć drzwiczki), następnie całkowicie ostudzić.

                          Skomentuj


                            #14
                            Odp: Przepisy na dobre ryby

                            ryba na parze z imbirem

                            Składniki/ 2 porcje

                            300 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
                            4 różyczki brokuła
                            3 cm kawałek korzenia imbiru
                            szczypta białego pieprzu
                            2 dymki lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
                            świeża kolendra
                            2 łyżki sosu sojowego
                            2 łyżeczki oleju sezamowego

                            Przygotowanie

                            • Przygotować imbir - korzeń obrać (np. obieraczką do warzyw) i pokroić wzdłuż na cieniutkie paseczki ("zapałki").
                            • Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Filety ryby opłukać i umieścić w garnku na sitku skórką do dołu, obłożyć brokułami.
                            • Filety oprószyć delikatnie białym pieprzem, następnie posypać obranym i pokrojonym imbirem. Zamknąć pokrywę i gotować przez 7-8 minut.
                            • Wyjąć rybę i brokuły na talerz, rybę posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: Przepisy na dobre ryby

                              pasta z tuńczyka

                              Składniki / 2 - 4 porcje:
                              140 g tuńczyka z puszki, w oleju lub sosie własnym, polecam z kontrolowanych połowów
                              50 g miękkiego masła lub kremowego serka typu Philadelphia, twarożku koziego lub mascarpone
                              3 fileciki anchovies
                              sól i pieprz do smaku
                              opcjonalnie: 1/3 ząbka czosnku

                              Przygotowanie

                              Wyjąć tuńczyka z zalewy lub oleju i włożyć do pojemnika rozdrabniacza lub mini melaksera, dodać miękkie masło lub serek, dodać fileciki anchovies i czosnek jeśli używamy, zmiksować na gładką masę. Doprawić pieprzem, spróbować i w razie potrzeby doprawić solą. Przełożyć masę do pojemniczka i wstawić do lodówki na około godzinę.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X