Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przepisy na dobre ryby

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #16
    Odp: Przepisy na dobre ryby

    filety z sandacza

    Składniki / 4 porcje

    4 filety sandacza, każdy po około 150 g
    sól morska
    2 łyżki klarowanego masła, roztopionego

    Mus porowo-ziemniaczany:
    4 małe ziemniaki (lub około 7 małych młodych ziemniaków)
    2 pory
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki płynnej śmietany 30%
    1 szklanka wody lub domowego wywaru z jarzyn
    1 łyżka listków tymianku + dodatkowo do posypania

    Przygotowanie

    • Dokładnie oczyścić skórkę filetów i delikatnie ponacinać ją nożem w kilku miejscach, opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i wysmarować roztopionym masłem.
    • Przygotować mus porowo-ziemniaczany: ziemniaki obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Przyciąć korzonki porów, odciąć zielone liście, pozostawić tylko białą i jasną zieloną część. Przekroić ją w poprzek na 2 części i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na paseczki. Rozgrzać 1 łyżkę masła w garnku z grubym dnem, włożyć pory i smażyć przez około 5 minut nie rumieniąc. Przykryć garnek i dusić jeszcze przez około 3 - 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać ziemniaki, szczyptę soli i mieszając co chwila smażyć przez około 3 minut, wlać śmietanę oraz wodę lub bulion. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez około 15 minut aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać i nie dopuścić do przywierania warzyw do dna. W razie potrzeby można dodać troszkę wody, ale nie za dużo, aby mus nie wyszedł za rzadki. Pod koniec gotowania dodać tymianek. Zmiksować na gładki mus, w razie konieczności doprawić solą.
    • Filety sandacza usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Na patelni smażyć przez około 7 minut od strony ze skórką aż będzie bardzo chrupiąca i z łatwością odejdzie od patelni, wcześniej nie należy ryby przewracać, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 3-4 minut aż cała ryba będzie usmażona.
    • W piekarniku piec w wysokiej temperaturze około 240 stopni lub pod mocno rozgrzanym grillem, położyć filety (przygotowane jak do smażenia) na rozgrzanej blaszce do pieczenia skórką do dołu. Piec przez około 7 minut aż skórka będzie dobrze zrumieniona i z łatwością odejdzie od blaszki. Przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5-6 minut aż mięso będzie miękkie.

    Skomentuj

    •    
         

      #17
      Odp: Przepisy na dobre ryby

      Halibut ze szpinakiem

      Składniki

      2 filety lub dzwonka halibuta po około 150 g
      1 ząbek czosnku
      200 g świeżego szpinaku
      1 łyżka masła
      1 łyżka oliwy

      Sos szafranowy:
      1/2 szklanki wody + 1 łyżka sosu rybnego
      1 łyżka posiekanego szczypiorku
      szczypta nitek szafranu (około 30 nitek)
      1/2 łyżki mąki pszennej i 1/2 łyżki ziemniaczanej

      Przygotowanie

      • Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę do pieczenia i nagrzać ją. Rybę doprawić solą i pieprzem, wysmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Ułożyć na rozgrzanej blaszce i piec przez około 15 minut. Wymieszać składniki sosu: do kubka wlać wodę, dodać sos rybny, 1 łyżkę oliwy extra vergine, szczypiorek i szafran, odstawić.
      • Szpinak opłukać i osuszyć, grubo posiekać. Na patelni na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojony w cienkie plasterki czosnek, następnie dodać szpinak i podgrzewać mieszając przez około 1 - 3 minuty (w zależności od wielkości i grubości liści). Doprawić delikatnie solą i pieprzem, zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
      • Na patelnię po szpinaku wlać wymieszane składniki sosu oraz soki zebrane na blaszce z rybą, zagotować. Gotować przez około 1 - 2 minuty, następnie dodać obydwie mąki rozprowadzone w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.

      Skomentuj


        #18
        Odp: Przepisy na dobre ryby

        ryba po grecku

        Składniki / 6 porcji

        1/2 kg marchewki
        150 g pietruszki
        100 g selera
        1 duża cebula
        1 mały por (biała część)
        3 szklaki wrzącej wody
        1 łyżeczka soli
        2 - 3 ziela angielskie
        1 listek laurowy
        po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
        1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
        800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego
        olej roślinny do smażenia, np. ryżowy, słonecznikowy

        Przygotowanie

        • Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
        • Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.
        • W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
        • Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie. Schłodzić w lodówce, najlepiej przygotować z wyprzedzeniem aby potrawa nabrała smaku.

        Skomentuj


          #19
          Odp: Przepisy na dobre ryby

          pierogi rybne

          Składniki / ok. 40 - 50 sztuk

          ciasto pierogowe
          500 g filetów z dorsza
          120 g krewetek
          300 g ziemniaków
          sól i pieprz

          Przygotowanie

          • Filety z dorsza ułożyć na gałązkach koperku i podgotować na parze przez 5 minut, sprawdzić czy nie ma ości, usunąć skórką, rozdrobnić widelcem. Krewetki obrać, drobno posiekać. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem na gładkie puree, odparować i ostudzić. Połączyć z krewetkami i ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.

          Skomentuj


            #20
            Odp: Przepisy na dobre ryby

            Składniki:
            Zapiekanka z mintajem i makaronem

            3 płaty mintaja mrożonego
            1/2 brokuła
            1 cukinia mała
            200 g mieszanki warzywa na patelnie orientalna
            10 dkg sera lazur błękitnego
            sól, pieprz
            1/2 cytryny
            1/2 papryczki chilii
            przyprawa z mieszanki warzyw
            olej rzepakowy
            200 g makaron ugotowany


            Sposób przygotowania:


            Mintaja odmrażam, mocno odciskam z wody za pomocą ręczników kuchennych. kroję na kawałki. Solę, pieprzę, dodaję sok z cytryny, odstawiam na godzinę. Brokuł dzielę na różyczki, myję i gotuje aldente w osolonej wodzie. Odcedzam. Na patelni przesmażam mieszankę warzyw, dodaję pokroją cukinię w plastry i dalej przesmażam. Doprawiam mieszanką przypraw dołączoną do warzyw. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron, dodaję, warzywa zz cukinią, brokuł, kawałki mintaja. Mieszam wszystko. Wkładam do piekarnik ana 30 minut temp 180 stopni. Pod koniec pieczenia dodaje ser lazur pokrojony i papryczkę chili. Podaję z koperkiem świeżym.

            Skomentuj


              #21
              Odp: Przepisy na dobre ryby

              Składniki:
              Kotleciki rybno-warzywne

              500 g filetów z mintaja
              2 marchewki
              1 ziemniak
              1 plaster selera
              1 kawałek pora
              3 łyżki kukurydzy
              1 jajko
              0,5 pęczka koperku
              Sól morska
              Pieprz czarny mielony
              Bułka tarta
              Olej rzepakowy do smażenia

              przygotowanie :

              Do szerokiego garnka włożyć obrane, umyte i pokrojone w kawałki warzywa: marchewki, ziemniaka i seler. Wlać na dno troszkę wody, gotować pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać na wierzch warzyw pokrojoną w paski umytą rybę. Gotować jeszcze 10-15 minut aż warzywa i ryba będą miękkie. Warzywa z rybą odcedzić, wystudzić, następnie zmielić w maszynce. Wbić jajko, dodać sól, pieprz do smaku, wsypać. posiekany koperek. Wymieszać. Dodać osączoną kukurydzę z puszki oraz pokrojony drobno por. wymieszać ponownie. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej.Z masy formować małe kotleciki, obtaczać z bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy. Podawać z surówką lub jarzynami, my zjedliśmy z brokułami

              Skomentuj


                #22
                Odp: Przepisy na dobre ryby

                Ryba z warzywami podana na sposób chiński
                skłądniki potzrebne:
                50 dag filetów z ryby np. mintaj
                sól, pieprz
                panierka: mąka, jajko, tarta bułka
                tłuszcz do smażenia
                1 marchew
                kawałek selera
                1 cebula
                pół czerwonej papryki

                sos

                3 łyżki ketchupu
                łyżka sosu sojowego
                łyżka białego octu winnego
                łyżeczka cukru
                100 ml oliwy z oliwek

                przygotowanie wszystkiego
                Filety rybne oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i tartej bułce.

                Smażymy na patelni na głębokim tłuszczu aż się ładnie zrumieni. Wkładamy do garnka. Warzywa kroimy w podłużne słupki a cebulę w piórka. Podsmażamy do czasu aż warzywa zmiękną.

                Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą, po czym zalewamy warzywa. Dodajemy do ryby.
                Dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut.

                Skomentuj

                •    
                     

                  #23
                  Odp: Przepisy na dobre ryby

                  uwielbiam dorsza

                  Składniki:
                  Dorsz pieczony z bananami

                  500g dorsza (filet),
                  1/4 łyżeczki tymianku,
                  1/4 łyżeczki estragonu,
                  1/4 łyżeczki koperku,
                  sól, pieprz,
                  1 banan,
                  1 łyżka koncentratu pomidorowego,
                  1,5 łyżki wody,
                  1,5 łyżki oliwy,
                  1 łyżeczka cukru

                  przygotowanie dania:
                  Banana obieramy i kroimy w plasterki. W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat pomidorowy, cukier, oliwę i wodę. Następnie dodajemy banana i mieszamy. Cały sos pomidorowy powinie pokryć plasterki banana. Dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Oprószamy go solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami: estragonem, koperkiem i tymiankiem. Na rybę wykładamy przygotowanego banana. Całość odstawiamy do lodówki na 1 h do schłodzenia. Następnie pieczemy go 30 minut w 180 stopniach. Życzę smacznego

                  Skomentuj


                    #24
                    Odp: Przepisy na dobre ryby

                    Kotleciki rybne z morszczuka
                    Składniki:

                    900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
                    2 duże jajka
                    4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku
                    3 łyżki koperku
                    przyprawa do ryb
                    bułka tarta do panierowania
                    olej do smażenia

                    Sposób przygotowania:

                    Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba.

                    Z masy uformować kolty( u mnie wyszło 12 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej.
                    Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor na wolnym ogniu. Smażymy na patelni, ale na nieco głębszym oleju.
                    Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie tłuczone ziemniaki i surówka z białej kapusty z koperkiem.

                    Skomentuj


                      #25
                      Odp: Przepisy na dobre ryby

                      pstrąg
                      Składniki:

                      2 pstrągi tęczowe
                      sok z cytryny
                      pieprz cytrynowy
                      sól
                      masło
                      koperek

                      Pstrągi oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam. Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz).

                      Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie” smaki) po czym do każdej rybki wkładam plastry masła i po dwie, trzy gałązki zielonego koperku.

                      Masło wykładam też na wierzchu.
                      Ryby piekę w 180 st.C 25 minut.

                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #26
                        Odp: Przepisy na dobre ryby

                        Moja mama uwielbia ryby i przyrządza je na różne sposoby. Nawet ja i mój mąż, którzy za rybami nie przepadamy, jak jesteśmy u mamy to się nimi zajadmy.

                        Skomentuj


                          #27
                          Odp: Przepisy na dobre ryby

                          Ryby są bardzo zdrowe uwielbiam je i pod każdą postacią staram się podawać synkowi zarówno robiąc zupę rybną czy tez kotlety rybne, sałatki z rybą.

                          Skomentuj


                            #28
                            Odp: Przepisy na dobre ryby

                            Mój synek lubił rybki ale ostatnio nie chce ich jeść, jakiś czas temu robiłam mu kotleciki rybne bo znalazłam przepis na Rybne "hamburgery"

                            Skomentuj


                              #29
                              Odp: Przepisy na dobre ryby

                              Ja od czasu do czasu robię takie hamburgery z ryby. Dzieci są zachwycone tą potrawą.

                              Skomentuj


                                #30
                                Odp: Przepisy na dobre ryby

                                Jak dla mnie przepis na dobrą rybę jest jeden. Po pierwsze RYBA MORSKA. Po drugie RYBA PIECZONA. Nie smażona, nie na parze, nie gotowana tylko PIECZONA. Bez przypraw tylko z dodatkiem soli pod koniec pieczenia, cebula, czosnek, koperek itp. Często na wierzch kładę też plasterek sera żółtego.

                                Skomentuj

                                       
                                Working...
                                X