Składniki:[B]]Brokuły,makaron do spagetti,sos cztery sery z Knorra,albo Carrefourta(jest tańszy),serek topiony w kiełbasce( kremowy).Ugotować makaron,brokuły,zrobić sos, dodać do niego serek topiony.Podawać wszystko razem.Porcja na 3osoby.
potrzebuje pomysłu na ostatki, jakieś fajne przepisy.
moje pomysły to:
sałatka gyros, bigos, parówki w cieście francuskimi rogaliki.
kurczę i więcej pomysłów nie mam. to taka pierwsza impreza którą robię i nie mam pojęcia co jeszcze mogę zrobić.
POMÓŻCIE!
dzięki antalis za przepisy.
spróbuję zrobić na wigilię.
przepisy łatwe i szybkie.
te filety z matjasa to śledzie? one sa z ościami?
jeszcze raz dziękuję
Ja pieke czesto jablka w ciescie francuskim.
Ciasto kupuje gotowe,1 wystarcza mi na 6 jablek(lepsze so jablka sredniej wielkosci bo szybciej sie pieka).Ciasto dziele wtedy na 6 trojkatow,pecjalnym nozykiem usuwam z jablka ogryzek, dziurke po ogryzku wypelniam dzemem(obojetnie jakim),jabluszko zawijam w ciasto,smaruje jajkiem i wstawiam do piekarnika,pieke tak dlugo az ciasto nabierze zlocistego koloru.
Latwe,szybkie,tanie.Do dzemu mozna dodac troche cynamonu z cukrem waniliowym(moja wersja swiateczno-zimowa )
REWEACJA POLECAM
Dotka ja dopiero teraz zrozumiałam o czym piszesz
często to robię,bo tanie,łatwe i zjadliwe
Ja mam taki:
MAKOWIEC
Masa makowa:
50 dkg maku
20 dkg cukru
1 łyżka masła
2 białka
1 aromat migdałowy
Ciasto:
50 dkg mąki
6 dkg drożdzy
3/4 szkl mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru
Lekko ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdzami.Na stolnicę wysypać mąkę zrobic dołek wbic żółtka i wlac mleko,wyrobic ciasto drożdzowe i postawić do wyrosnięcia.
Mak sparzyć (najlepiej dzień wczesniej) zemleć w maszynce 2 lub 3 razy.Masło utrzeć z cukrem żółtkami i aromatem dodac ubitą pianę z jajek.
Ciasto podzielic na dwie części cienko rozwałkować,grubo posmarowac jedną częścią maku.Zwinąć makowce,położyć na blachę i odstawic do wyrośnięcia.
Wyrośnięte placki posmarować jajkiem i upiec.
Z tego przepisu można zrobić zwykły makowiec.Jedną część ciasta kładziemy na spód foremki,potem mak i znowu ciasto na wierzch,tak samo smarujemy jajkiem i pieczemy.
Skomentuj