Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tanie,łatwe,zjadliwe :)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #76
    lull zrobie z twojego przepisu...a potem z Goplanki
    Trza sprobować wszystkiego

    a ja sie zastanawiam czy z mojego przepisu któraś zrobila 3 bita
    prócz mnie-bo ja caly czas z tego mojego

    Skomentuj

    •    
         

      #77
      Lullaby nie musiala a chciala. Co Ci mam powiedziec ? Wg mnie np prawie caly aromat to za duzo, mi caly aromat sztuczny traci takim dziwnym smakiem. Dlatego wole dodawac sok z cytryny lub zest. Zamiast wody daje mleko. To moj estare zaady. Ton Twej wypowiedzi mnie zdziwil. Za swoje zmiany przepraszac z pewnoscia Cie nie bede.

      Skomentuj


        #78
        No, zatem dobrze....
        Chodzi o to że to ciasto jest bardzo proste i zawsze można coś tam z nim pokombinować i pozmieniać, bo się takie zwyczajne wydaje. Ale właśnie mimo tej pozornej zwyczajności jest bardzo dobre właśnie w swej najprostszej postaci. Bynajmniej mi bardzo smakuje właśnie takie proste cytrynkowe z cukrem pudrem


        Skomentuj


          #79
          Co nie oznacza ze ja takie musze lubic , a ze mialam smak na cos kakaowego to zmienilam troche sklad.

          Skomentuj


            #80
            Ej Gopi, ja nie miałam nic złego na myśli, coś Ty... To było żartobliwie napisane my dear I cieszę się, że właśnie Ty zrobiłaś, bo zazwyczaj to my Twoje przepisy mamy przyczepione na drzwiczkach od lodówki
            Za co chcesz mnie przepraszać???????????????
            Chodziło mi tylko o to jw

            Nie pomyślałam, że możesz odebrać mojego posta dosłownie - przepraszam!
            Last edited by Lullaby; 22-04-2009, 11:42.


            Skomentuj


              #81
              Teraz to pewnie wyjdę na kulinarnego gamonia, ale dopiero doczytałam, Gopi co to jest zest?

              Mam zamiar zrobić dzisiaj kolorowe ciacho na bazie przepisu który podałam wcześniej Póżniej podam, jak zrobie fote mojemu wypiekowi
              Last edited by Lullaby; 24-04-2009, 11:34.


              Skomentuj


                #82
                Zest to skórka otarta z pomarańczy czy cytryny w takich wiorkach.Ponizej foto z przyrzadem do robienia zestu własnie

                Skomentuj

                •    
                     

                  #83
                  Aha, dzięki Nie wiedziałam że to ma taką nazwę, jak to zawsze można się czegoś dowiedzieć.

                  Przepis NA KOLOROWE CIASTO (by me)
                  Otrzymujemy je po lekkiej modyfikacji wczesniejszego przepisu, gdzie nie gdzie trzeba dodać, lub ująć, ale wychodzi rownie łatwo jak tamto. Ma fajne kolorki, co stanowi dodatkową atrakcję, zwłaszcza dla dzieci. Żeby nie mieszać, podaje wykonanie na ciacho w kolorze PINK

                  SKŁADNIKI:

                  1 szklanka mąki
                  1 szklanka cukru
                  5 jajek (jak małe to 6)
                  3/4 szklanki oleju (lub ciut więcej w zależnośći od konsystencji masy)
                  4 kiśle różowe (truskawkowy, wiśniowy, malinowy itp)
                  pół aromatu
                  pół cukru waniliowego
                  2 łyżeczki proszku do pieczenia

                  WYKONANIE:

                  Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy jaja, olej, kisielki i resztę składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach. Gotową, różową masę wylewamy na uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką formę (ja robię w prodiżu). Pieczemy około godziny (50min). Gotowe posypujemy cukrem pudrem, lub według uznania

                  Oczywiście kolor kiśli jest dowolny, może być zielony (np agrestowe), żółty (cytrynowe) itd, to już zależnie od tego jakiego koloru chcemy mieć ciacho Smacznego!

                  Jeśli zrobię po południu dodam fotkę.

                  Edit:
                  Attached Files
                  Last edited by Lullaby; 24-04-2009, 16:16.


                  Skomentuj


                    #84
                    lull widzę,żeś masz ukryty talent w pieczeniu
                    co chwilę jakis new przepis

                    Skomentuj


                      #85
                      Froch, no bez przesady
                      To dopiero pomysł na drugie ciacho, na dodatek praktycznie oba są z jednego przepisu
                      Poza tym to ja się najbardziej w tych prostackich specjalizuje, z zakresu, "jak to już ci się nie uda, to znaczy że z ciebie dupa do kwadratu"


                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #86
                        Stefanka

                        ciasto:

                        3 szkl. mąki
                        2 jajka
                        1 kostka margaryny
                        24dkg cukru(1 szkl.)
                        2 łyżki miodu
                        2 łyżeczki sody

                        wszsytko zagnieść i upiec 3 placki,piec w 180st. ok.15min(sprawdzając żeby sie nie spaliły)

                        ser:

                        1 kg sera(może być gotowy w pudełku)
                        4 jajka
                        1 szkl.cukru
                        3/4 kostki margaryny
                        1/4 szkl.mleka
                        3 łyżki budyniu waniliowego

                        margarynę rozpuścić w garnku,dodać ser,wymieszać(najlepiej tłuczkiem do ziemniakow),dodać cukier,jajka wymieszać i podgrzewać.jak zacznie "pyrkać" dodać mleko z budyniem i zagotować.
                        Gorącym przełożyć placki (na wierzch też).
                        można do sera dodać bakalie.na wierch polewa i wiórki kokosowe.

                        oto moj wypiek...
                        ale,lepiej zrobić na normalnej brytfannie,ja robilam na małej,bo myślałam,że mi ciasta nie styknie-więc wyszło mi grube.
                        nie zrobilam polewy,bo mi sie nie chciało,w smaku bardzo dobre.polecam
                        Attached Files
                        Last edited by froch; 28-04-2009, 17:53.

                        Skomentuj


                          #87
                          sałatka


                          sałata lub kapusta pekińska
                          pomidorki cherry
                          ser feta light (jest mniej słony)
                          ogórek zielony
                          pestki dyni i słonecznika
                          sos jogurtowy gotowy lub jogurt naturalny
                          odrobina pieprzu do smaku


                          wszystko pokroić , wymieszać, popieprzyć i polac jogurtem

                          spozywac z ciemnym pieczywem
                          Last edited by pinklady; 20-05-2009, 22:53.
                          Żyj tak by innym zrobiło się nudno gdy umrzesz!

                          Skomentuj


                            #88
                            sos hiszpanski do makaronu

                            2 puszki tunczyka
                            1 cebula
                            ser zolty
                            sloik sosu pomidorowego

                            podsmazyc cebulke,dodac tunczyka,podsmazyc chwile,dodac sos pomidorowy i wrzucic ser zolty starkowany ..gotowac az zabulgocze

                            podawac z makaronem pyszne !!!
                            Zdjecia Hani i Szymka

                            Hania ur.06.01.2003
                            Szymcio ur.07.05.2007

                            Skomentuj


                              #89
                              A ja znam taką Stefankę na herbatnikach

                              Ciasto na herbatnikach

                              1. Ciasto i masa
                              Składniki:

                              1 litr mleka,
                              1 szklanka kaszy manny,
                              1 szklanka cukru,
                              1 kostka margaryny,
                              3 łyżki kakao,
                              1 zapach rumowy,
                              5 paczek herbatników.
                              Sposób przyrządzenia:
                              Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje wsypać do niej kakao i wymieszać. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzch ułożyć herbatniki, lekko je uciskając.
                              2. Polewa
                              Składniki:
                              0,5 kostki margaryny,
                              0,5 szklanki cukru pudru,
                              2 – 3 łyżki kakao,
                              2 łyżki gorącej wody.
                              Sposób przyrządzenia:
                              Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia, wsypać do niej cukier puder i kakao. Wlać gorącą wodę i mieszać, aż polewa zacznie gęstnieć. Polać nią całą powierzchnię ciasta.

                              Pycha
                              Sylwia 9 latek
                              Damianek 17 m-cy


                              02.12.2008 - Damianek zrobil pierwszy kroczek

                              Skomentuj


                                #90
                                Capuccino

                                Potrzebne sa:
                                Zwykle herbatniki
                                Biszkopty
                                2 smietanki kremowki
                                Poncz z kawy capuccino+zapach rumowy

                                Masa budyniowa:
                                2 szkl.mleka
                                budyn smietankowy
                                3/4 szkl.cukru
                                6-7 lyzek capuccino

                                Wlac 1,5szkl. mleka do garnka+cukier+ capuccino.Zagotowac.Budyn rozrobic z dwoma lyzkami maki w reszcie mleka.Ugotowac budyn.Wystudzc-musi byc zimny.3/4 kostki masla utrzec na puch dodac zoltko i partiami budyn.

                                Na blaszke ukladamy herbatniki za pomoca pedzelka nasaczamy ponczem na to wykladamy mase budyniowa nastepnie biszkopty tez nasaczone ponczem i na koniec bita smietana.Calosc udekorowac starta czekolada.
                                Sylwia 9 latek
                                Damianek 17 m-cy


                                02.12.2008 - Damianek zrobil pierwszy kroczek

                                Skomentuj

                                       
                                Working...
                                X