Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

biszkopt

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    biszkopt

    Kobietki zakładam ten wątek bo mam nadzieję, że ktoś z Was robi biszkopt, który nie opada ja mam kilka przepisów ale nie wychodzi. Może jakieś rady aby nie opadał?
  •    
       

    #2
    To czy biszkopt opadnie czy nie czesto zalezy nie od pzrepisu a od sposobow jaki go traktujesz

    - po upieczeniu powoli otwieraj piekarnik by nie robic "wiatru" i nie piecz tez z wlaczonym termoobiegiem
    - podobno nie smaruje sie bokow tortownicy bo ciasto "ma slisko" i opada
    - goracy biszkopt poloz na min 4 szklankach czy kubkach - po prostu przewroc tortownice do gory nogami i jej brzegi oprzyj o szklanki
    - najlepiej by wszystkie skladniki byly w temp pokojowej
    Last edited by antalis; 27-10-2008, 14:53.

    Skomentuj


      #3
      Dziewczyny a dajecie do biszkopta proszek do pieczenia?

      Skomentuj


        #4
        Ja dodaje

        Skomentuj


          #5
          no ja też dodaję, ale czasami mi opada nie wiem dlaczego....

          Skomentuj


            #6
            Napisane przez antalis Pokaż wiadomość
            To czy biszkopt opadnie czy nie czesto zalezy nie od pzrepisu a od sposobow jaki go traktujesz

            - po upieczeniu powoli otwieraj piekarnik by nie robic "wiatru" i nie piecz tez z wlaczonym termoobiegiem
            - podobno nie smaruje sie bokow tortownicy bo ciasto "ma slisko" i opada
            - goracy biszkopt poloz na min 4 szklankach czy kubkach - po prostu przewroc tortownice do gory nogami i jej brzegi oprzyj o szklanki
            - najlepiej by wszystkie skladniki byly w temp pokojowej
            Dziękuję za podpowiedz spróbuję tak zrobić

            Skomentuj


              #7
              Jest jeszcze jeden taki knif jak zabraknie Wam proszku do pieczenia a do sklepu daleko Wtedy mozna dodac mocnego alkoholu ( wodka, rum, brandy ) - na 1 lyzeczke proszku do pieczenia dodajemy 2-3 lyzki ktoregos z trunkow.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: biszkopt

                Przepis na biszkopt:
                *8 jaj
                *2 szklanki cukru
                *2 szklanki mąki
                Jaja ubic z cukrem az sie podwoi masa,dodac mąkę.Przelac na blachę.
                Piec 40 minut,nic nie opada

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: biszkopt

                  Biszkopt mojej mamy-nigdy nic mu nie jest to jest najszybsze ciasto świata najlepsze na turystyke(idealne do przewiezienia)moze z połowy slozyć pod ptasie mleczko z kakaem jako tort.

                  4-jaja,4łyzki wody,1 szkl.cukru, 1 szklanka maki, 1 łyzeczka proszku (porcja na keksówke)

                  do zołtek dodac wode i roztrzepac-odstawic.
                  do białek powoli wsypywac cukier ipowoli rozbijac mikserem.Potem wlac zołtka z wodą -mieszac cały czas,make i proszek.Dobrze jest przesiac make z proszkiem.Piec 40min. w tem.160.
                  Ciasto szybkie jest lux-zawsze zostawiam 2 łyzki ciasta zanim wleje na blaszke i dodaje do niego 2 łyzeczki kakao i przez środek ciasta leje pasek i mieszam go widelcem.Wychodzi ladnie jak sie kroi na talezyk.Polecam.
                  NIGDY NIE OPADA A JAK DOBRE JAJA TU ROSNIE WYSOKI I WSPANIALE PĘKA NA ŚRODKU!!!


                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: biszkopt

                    polecam jabłecznik na biszkopcie http://jablecznik.com.pl super domowy biszkopt
                    http://rybapogrecku.pl
                    http://salatkazkurczakiem.net.pl

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: biszkopt

                      Ja tez mam problem z opadającym biszkoptem, więc z ciekawością poczytałam wasze rady, Zastosuję się do nich i zobaczymy.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: biszkopt

                        Biszkopt

                        Składniki:
                        - 4 jajka,
                        - 1/2 szkl. mąki pszennej,
                        - 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
                        - szklanka cukru,
                        - łyżeczka proszku do pieczenia.

                        Jak przyrządzić?
                        Oddzielic żółtka od białek, białka ubić z cukrem na sztywną pianę (można na parze), do ubitych białek dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając.
                        W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
                        Stopniowo dodawać mąkę do ubitych jaj.

                        Aby nie opadł warto pilnować:
                        - wszystkie składniki muszą koniecznie mieć temperaturę pokojową, zatem jajka należy wyjąć z lodówki na przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem,
                        - mąkę trzeba przesiać,
                        - i nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.

                        Skomentuj

                               
                        Working...
                        X