Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

biszkopt

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • wyakin
    replied
    Odp: biszkopt

    Biszkopt

    Składniki:
    - 4 jajka,
    - 1/2 szkl. mąki pszennej,
    - 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
    - szklanka cukru,
    - łyżeczka proszku do pieczenia.

    Jak przyrządzić?
    Oddzielic żółtka od białek, białka ubić z cukrem na sztywną pianę (można na parze), do ubitych białek dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając.
    W osobnym naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Stopniowo dodawać mąkę do ubitych jaj.

    Aby nie opadł warto pilnować:
    - wszystkie składniki muszą koniecznie mieć temperaturę pokojową, zatem jajka należy wyjąć z lodówki na przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem,
    - mąkę trzeba przesiać,
    - i nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.

    Leave a comment:

  •    
       

  • lilas
    replied
    Odp: biszkopt

    Ja tez mam problem z opadającym biszkoptem, więc z ciekawością poczytałam wasze rady, Zastosuję się do nich i zobaczymy.

    Leave a comment:


  • Eiger
    replied
    Odp: biszkopt

    polecam jabłecznik na biszkopcie http://jablecznik.com.pl super domowy biszkopt

    Leave a comment:


  • koliberek71
    replied
    Odp: biszkopt

    Biszkopt mojej mamy-nigdy nic mu nie jest to jest najszybsze ciasto świata najlepsze na turystyke(idealne do przewiezienia)moze z połowy slozyć pod ptasie mleczko z kakaem jako tort.

    4-jaja,4łyzki wody,1 szkl.cukru, 1 szklanka maki, 1 łyzeczka proszku (porcja na keksówke)

    do zołtek dodac wode i roztrzepac-odstawic.
    do białek powoli wsypywac cukier ipowoli rozbijac mikserem.Potem wlac zołtka z wodą -mieszac cały czas,make i proszek.Dobrze jest przesiac make z proszkiem.Piec 40min. w tem.160.
    Ciasto szybkie jest lux-zawsze zostawiam 2 łyzki ciasta zanim wleje na blaszke i dodaje do niego 2 łyzeczki kakao i przez środek ciasta leje pasek i mieszam go widelcem.Wychodzi ladnie jak sie kroi na talezyk.Polecam.
    NIGDY NIE OPADA A JAK DOBRE JAJA TU ROSNIE WYSOKI I WSPANIALE PĘKA NA ŚRODKU!!!

    Leave a comment:


  • chudagleba
    replied
    Odp: biszkopt

    Przepis na biszkopt:
    *8 jaj
    *2 szklanki cukru
    *2 szklanki mąki
    Jaja ubic z cukrem az sie podwoi masa,dodac mąkę.Przelac na blachę.
    Piec 40 minut,nic nie opada

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    Jest jeszcze jeden taki knif jak zabraknie Wam proszku do pieczenia a do sklepu daleko Wtedy mozna dodac mocnego alkoholu ( wodka, rum, brandy ) - na 1 lyzeczke proszku do pieczenia dodajemy 2-3 lyzki ktoregos z trunkow.

    Leave a comment:


  • mami
    replied
    Napisane przez antalis Pokaż wiadomość
    To czy biszkopt opadnie czy nie czesto zalezy nie od pzrepisu a od sposobow jaki go traktujesz

    - po upieczeniu powoli otwieraj piekarnik by nie robic "wiatru" i nie piecz tez z wlaczonym termoobiegiem
    - podobno nie smaruje sie bokow tortownicy bo ciasto "ma slisko" i opada
    - goracy biszkopt poloz na min 4 szklankach czy kubkach - po prostu przewroc tortownice do gory nogami i jej brzegi oprzyj o szklanki
    - najlepiej by wszystkie skladniki byly w temp pokojowej
    Dziękuję za podpowiedz spróbuję tak zrobić

    Leave a comment:

  •    
       

  • koniczynka
    replied
    no ja też dodaję, ale czasami mi opada nie wiem dlaczego....

    Leave a comment:


  • antalis
    replied
    Ja dodaje

    Leave a comment:


  • koniczynka
    replied
    Dziewczyny a dajecie do biszkopta proszek do pieczenia?

    Leave a comment:

  •    
       

  • antalis
    replied
    To czy biszkopt opadnie czy nie czesto zalezy nie od pzrepisu a od sposobow jaki go traktujesz

    - po upieczeniu powoli otwieraj piekarnik by nie robic "wiatru" i nie piecz tez z wlaczonym termoobiegiem
    - podobno nie smaruje sie bokow tortownicy bo ciasto "ma slisko" i opada
    - goracy biszkopt poloz na min 4 szklankach czy kubkach - po prostu przewroc tortownice do gory nogami i jej brzegi oprzyj o szklanki
    - najlepiej by wszystkie skladniki byly w temp pokojowej
    Last edited by antalis; 27-10-2008, 13:53.

    Leave a comment:


  • mami
    started a topic biszkopt

    biszkopt

    Kobietki zakładam ten wątek bo mam nadzieję, że ktoś z Was robi biszkopt, który nie opada ja mam kilka przepisów ale nie wychodzi. Może jakieś rady aby nie opadał?
       
Working...
X