Kurczak z groszkiem - składniki:
* 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
* 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
* 2 łyżki sosu rybnego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżeczka drobno zmielonego czarnego pieprzu
* szczypta pieprzu kajeńskiego
* 4 filety z piersi kurczaka
* 2 łyżki wytrawnego sherry
* 2 łyżki melasy lub miodu
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
* 20 dag strączków groszku cukrowego (niekoniecznie)
Kurczak z groszkiem - sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie, gdy kurczak się marynuje, przygotuj sos: wymieszaj sherry z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustaw wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlej olej i bardzo mocno podgrzej. Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka do oleju, szybko je podsmaż. Dodaj mieszaninę sherry, melasy i soku cytrynowego. Smaż, aż sos lekko zgęstnieje. Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osącz i wymieszaj z potrawą lub przełóż do oddzielnej miseczki. Podawaj z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym albo sojowym.
* 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
* 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
* 2 łyżki sosu rybnego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżeczka drobno zmielonego czarnego pieprzu
* szczypta pieprzu kajeńskiego
* 4 filety z piersi kurczaka
* 2 łyżki wytrawnego sherry
* 2 łyżki melasy lub miodu
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
* 20 dag strączków groszku cukrowego (niekoniecznie)
Kurczak z groszkiem - sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: wymieszaj w misce skórkę cytrynową, czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński. Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie, gdy kurczak się marynuje, przygotuj sos: wymieszaj sherry z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustaw wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlej olej i bardzo mocno podgrzej. Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka do oleju, szybko je podsmaż. Dodaj mieszaninę sherry, melasy i soku cytrynowego. Smaż, aż sos lekko zgęstnieje. Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osącz i wymieszaj z potrawą lub przełóż do oddzielnej miseczki. Podawaj z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym albo sojowym.
Skomentuj