Z gruszkami to koniecznie tarta. W tym zeszłym roku pierwszy raz robiłam nalewkę gruszkową, ciekawe co wyjdzie, bo póki co pachnie grzybami
Gruszki jeszcze świetnie smakują jako mus!
- 2 duże gruszki
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 3 łyżki nalewki gruszkowej
- płaska łyżeczka żelatyny
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
1. Gruszki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z cukrem, nalewką, cynamonem i kardamonem. Duś, mieszając 5 minut. Dodaj żelatynę i ogrzewaj chwilę, aż się rozpuści. Przestudź.
2. Kremówkę ubij i wymieszaj z gruszkami. Mus odstaw do lodówki na 5 minut. Czekoladę posiekaj. Gdy mus zacznie gęstnieć, przełóż do wysokich kieliszków, przesypując czekoladą. Chłodź 30 minut. Przed podaniem udekoruj cząstkami gruszki.
Uwielbiam piec ciasta z gruszkami Szczególnie te z kruszonka ( wychodza najsmaczniejsze....).
Zerknijcie sobie do linka. Znajduje się tam przepis na ciasto z truskawkami - ale tak naprawdę jak nie macie truskawek to możecie tam oczywiście dać praktycznie każdy rodzaj owocu. I bedzie na pewno smaczne
to ja podrzucę trochę inną inspirację, ale przyznam że do dzisiaj jestem pod wrażeniem połączeń smaków - dosłownie oszalałam na punkcie tej sałatki http://obk.pl/blog/slodko-wytrawna-s...ka-parmienska/ pikantna, intensywna szynka parmeńska w połączeniu z rukolą, nasionami i słodką gruszką po prostu wow smacznego
Ja też słyszałam, żeby połączyć gruszki z figą i jakimś serem, albo fetą albo jakimś śmierdziuchem Mozna też podać to z boczkiem tak na słono dla odmiany.
Skomentuj