Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co z gruszek?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    co z gruszek?

    dziewczyny - macie jakieś pomysły co można "wyczarować" z gruszek? jakieś ciasta, serniki itp..
    Amelia ur. 19.04.2009
    godz. 12:24 waga 3410 wzrost 51






    Alicja ur. 18.08.2012
    godz. 11:16 waga 3660 wzrost 56

  •    
       

    #2
    Odp: co z gruszek?

    CIASTO Z GRUSZKAMI

    ciasto:
    - 6 żółtek
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szkl. cukru
    - 1 cukier waniliowy

    To wszystko utrzeć na jednolitą masę, po czym dodać:
    - 1 1/2 mąki krupczatki
    - 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - pianę z ubitych jajek

    Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wlać na wysmarowaną tłuszczem blachę i oprószoną
    bułką tartą (lub na pergamin) i ułożyć na nim pokrojone w grube kawałki gruszki.
    Do drugiej połowy ciasta dodać 2 łyżki kakao rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody i zalać nim gruszki.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 1 godziny (jeśli używamy termoobiegu należy obniżyć temp.
    o 20-30 stopni)

    Krem:
    - 1 szkl. mleka
    - 1/2 szkl. cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    z podanych skł. ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z 1 kostką masła.
    Gotowy krem nałożyć na upieczone ciasto.

    Po wierzchu polać polewą czekoladową (może być kupna).
    Całość po wystudzeniu należy włożyć do lodówki na 1-2 godzinki

    a poza tym:

    - kompot z odrobiną cynamonu (dla mnie pycha)
    Last edited by FamilyTree; 17-11-2009, 12:10.
    Julek: 10/3/2008

    Skomentuj


      #3
      Odp: co z gruszek?

      zatem czekam
      Amelia ur. 19.04.2009
      godz. 12:24 waga 3410 wzrost 51






      Alicja ur. 18.08.2012
      godz. 11:16 waga 3660 wzrost 56

      Skomentuj


        #4
        Odp: co z gruszek?

        przepis dodałam w pierwszym poście, zaraz umieszczę jeszcze jeden

        A więc:

        Placek z gruszkami

        - 2 szkl. mąki pszennej
        - 1 szkl. cukru
        - 6 całych jaj
        - 6 łyżek oleju
        - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
        - cukier waniliowy

        Cukier, cukier waniliowy, jajka zmiksować, dodać olej - dalej miksować, dodać mąkę z
        proszkiem. Wylać na blachę i kłaść gruszki pokrojone w grube kawałki.

        Piec w 180 stopniach przez ok 40 min. (przy termoobiegu obniżyć temp.)

        Ciasto robi się ekspresowo. Można zamiast gruszek dodać jabłka czy śliwki.
        Last edited by FamilyTree; 17-11-2009, 12:16.
        Julek: 10/3/2008

        Skomentuj


          #5
          Odp: co z gruszek?

          ale smakowicie brzmi

          kiedyś znalazłam przepis z kaszką manną na sypko, robię takie ciasto z jabłkami - "szarlotka na sypko" ale z gruszkami nie mogę znaleźć, może znasz taki przepis?
          Amelia ur. 19.04.2009
          godz. 12:24 waga 3410 wzrost 51






          Alicja ur. 18.08.2012
          godz. 11:16 waga 3660 wzrost 56

          Skomentuj


            #6
            Odp: co z gruszek?

            chwilka ... mam jakiś przepis z kaszą manną ale nie wiem co tam się dodaje,
            zaraz looknę w ten mój kajecik
            Julek: 10/3/2008

            Skomentuj


              #7
              Odp: co z gruszek?

              ale z Ciebie kuchcik
              ja dopiero zaczynam swoje podboje kulinarne, robię sernik z homogenizowanych i szarlotkę właśnie za wiele to nie jest ale zawsze haha
              Amelia ur. 19.04.2009
              godz. 12:24 waga 3410 wzrost 51






              Alicja ur. 18.08.2012
              godz. 11:16 waga 3660 wzrost 56

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: co z gruszek?

                niestety, tam się nie dodaje żadnych owoców tylko dżem, a w drugiej wersji wiórki kokosowe.
                Więc niestety w tej kwestii nie pomogę
                Julek: 10/3/2008

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: co z gruszek?

                  Napisane przez czacza Pokaż wiadomość
                  ale z Ciebie kuchcik
                  ja dopiero zaczynam swoje podboje kulinarne, robię sernik z homogenizowanych i szarlotkę właśnie za wiele to nie jest ale zawsze haha
                  noo coś Ty !!! to też są moje początki.
                  A ciasta robisz pyszne !! Szarlotka do łatwych nie należy
                  Julek: 10/3/2008

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: co z gruszek?

                    dzięki haha
                    jak będziesz coś jeszcze miała to poproszę..
                    Amelia ur. 19.04.2009
                    godz. 12:24 waga 3410 wzrost 51






                    Alicja ur. 18.08.2012
                    godz. 11:16 waga 3660 wzrost 56

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: co z gruszek?

                      a tu zamiast gruszek mona wrzucic jabłka?? chyba to nie robi róznicy co?? pozdrawiam

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: co z gruszek?

                        Napisane przez FamilyTree Pokaż wiadomość
                        CIASTO Z GRUSZKAMI

                        ciasto:
                        - 6 żółtek
                        - 1 kostka margaryny
                        - 1 szkl. cukru
                        - 1 cukier waniliowy

                        To wszystko utrzeć na jednolitą masę, po czym dodać:
                        - 1 1/2 mąki krupczatki
                        - 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                        - pianę z ubitych jajek

                        Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wlać na wysmarowaną tłuszczem blachę i oprószoną
                        bułką tartą (lub na pergamin) i ułożyć na nim pokrojone w grube kawałki gruszki.
                        Do drugiej połowy ciasta dodać 2 łyżki kakao rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody i zalać nim gruszki.

                        Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 1 godziny (jeśli używamy termoobiegu należy obniżyć temp.
                        o 20-30 stopni)

                        Krem:
                        - 1 szkl. mleka
                        - 1/2 szkl. cukru
                        - 2 łyżki mąki pszennej
                        - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                        z podanych skł. ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z 1 kostką masła.
                        Gotowy krem nałożyć na upieczone ciasto.

                        Po wierzchu polać polewą czekoladową (może być kupna).
                        Całość po wystudzeniu należy włożyć do lodówki na 1-2 godzinki

                        a poza tym:

                        - kompot z odrobiną cynamonu (dla mnie pycha)

                        Tree brzmi znakomicie
                        może przy sobocie się pokuszę i dla odmiany coś z gruszkami zrobię bo ostatnio jabłka na topie


                        JULA

                        MAJA

                        OLGA

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: co z gruszek?

                          Ja robię zwykly sernik z przepisu z brzoskwiniami tylko zamiast nich daję właśnie gruszki.


                          Skomentuj


                            #14
                            Tarta z gruszkami w karmelu

                            TARTA Z GRUSZKAMI W KARMELU
                            Ostatnio zrobiła u nas furorę


                            Składniki:
                            180 g mąki
                            150 g masła
                            60 g cukru pudru
                            1 cytryna
                            2 kg gruszek
                            150 g cukru białego
                            opakowanie cukru waniliowego - 1 szt.
                            3 goździki - jak ktoś lubi
                            szczypta cynamonu, ale niekoniecznie
                            2 łyżki miodu

                            Z mąki, 120 g masła i cukru pudru przygotowujemy kruche ciasto - odstawiamy kulke na 15 min do lodówki. Średnica blaszki 25-27 cm. Jeśli dodamy żółtko ciasto bedzie sztywniejsze, a jak łyżke śmietany to bardziej elastyczne

                            Z cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do miski. 1 kg gruszek obieramy i kroimy w plastry i wkładamy do tego soku i mieszamy. Drugi kg. owoców ścieramy na tarce na małych oczkach lub miksujemy. Przekładamy do garnuszka zalewamy 50 ml wody, dodajemy 50 g cukru, goździki i cukier waniliowy - gotujemy mieszajac 20 min. Na patelni rumienimy pozostały cukier i dodajemy plastry gruszki wraz z sokiem cytrynowym, smażymy aż zaczną się rumienić, dodajemy pozostałe masło. Dno ciasta smarujemy musem, a na nim układamy plasterki gruszek. Miód mieszamy z 50 ml wody, wlewamy na tę sama patelnię na której smażyliśmy gruszki, gdy sie zagotuje polewamy nim owoce. Tarte pieczemy 25-30 min, temp. 180 st.

                            Najlepsza jest na ciepło z bita śmietaną lub lodami

                            Skomentuj


                              #15
                              Odp: co z gruszek?

                              Napisane przez FamilyTree Pokaż wiadomość
                              CIASTO Z GRUSZKAMI

                              ciasto:
                              - 6 żółtek
                              - 1 kostka margaryny
                              - 1 szkl. cukru
                              - 1 cukier waniliowy

                              To wszystko utrzeć na jednolitą masę, po czym dodać:
                              - 1 1/2 mąki krupczatki
                              - 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                              - pianę z ubitych jajek

                              Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wlać na wysmarowaną tłuszczem blachę i oprószoną
                              bułką tartą (lub na pergamin) i ułożyć na nim pokrojone w grube kawałki gruszki.
                              Do drugiej połowy ciasta dodać 2 łyżki kakao rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody i zalać nim gruszki.

                              Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 1 godziny (jeśli używamy termoobiegu należy obniżyć temp.
                              o 20-30 stopni)

                              Krem:
                              - 1 szkl. mleka
                              - 1/2 szkl. cukru
                              - 2 łyżki mąki pszennej
                              - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                              z podanych skł. ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić. Zimny budyń utrzeć z 1 kostką masła.
                              Gotowy krem nałożyć na upieczone ciasto.

                              Po wierzchu polać polewą czekoladową (może być kupna).
                              Całość po wystudzeniu należy włożyć do lodówki na 1-2 godzinki

                              a poza tym:

                              - kompot z odrobiną cynamonu (dla mnie pycha)
                              przepis super wiec chyba na sobote zaserwuje meżowi ha ha ha

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X