składniki:
* 0,5 kg mąki
* 60g drożdży
* 250 ml mleka ciepłego
* 2 żółtka
* 50g masła roztopionego
* 100g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 25 ml oleju
* szczypta soli
WYKONANIE
Makę przesiewamy robimy dołek kruszymy drożdże zasypujemy 2 łyżeczkami cukru zalewamy odrobiną ciepłego mleka, odstawiamy na 10 min
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowy, rozpuszczamy masło. jak drożdżę wyrosną dodajemy utarte jaja, masło, olej, szczyptę soli i resztę mleka i wyrabiamy (ja wyrabiam łyzką bo mi rąk sie brudzić nie chce)
zakrywamy ściereczką i stawiamy do wyrośnięcia, jak wyrośnie jescze raz zagniatamy i znów do wyrośnięcia. jak wyrośnie urywamy kawałek ciasta wkładamy do środka dżem i formujemy kulę. I znów odstawiamy do wyrośnięcia. wmiędzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka
40g mąki
25g masła
25g cukru pudru + trochę cukru waniliowego w pudrze
mieszamy wszystko, robimy rulonik i do zamrażalki
jak buły wyrosną ścieramy na tartce kruszonkę i posypujemy buły
pieczemy około 30-40 min (na oko aż się zarumienią) w 150-180 stopniach
[IMG][/IMG]
SMACZNEGO!!!
* 0,5 kg mąki
* 60g drożdży
* 250 ml mleka ciepłego
* 2 żółtka
* 50g masła roztopionego
* 100g cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 25 ml oleju
* szczypta soli
WYKONANIE
Makę przesiewamy robimy dołek kruszymy drożdże zasypujemy 2 łyżeczkami cukru zalewamy odrobiną ciepłego mleka, odstawiamy na 10 min
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowy, rozpuszczamy masło. jak drożdżę wyrosną dodajemy utarte jaja, masło, olej, szczyptę soli i resztę mleka i wyrabiamy (ja wyrabiam łyzką bo mi rąk sie brudzić nie chce)
zakrywamy ściereczką i stawiamy do wyrośnięcia, jak wyrośnie jescze raz zagniatamy i znów do wyrośnięcia. jak wyrośnie urywamy kawałek ciasta wkładamy do środka dżem i formujemy kulę. I znów odstawiamy do wyrośnięcia. wmiędzyczasie przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka
40g mąki
25g masła
25g cukru pudru + trochę cukru waniliowego w pudrze
mieszamy wszystko, robimy rulonik i do zamrażalki
jak buły wyrosną ścieramy na tartce kruszonkę i posypujemy buły
pieczemy około 30-40 min (na oko aż się zarumienią) w 150-180 stopniach
[IMG][/IMG]
SMACZNEGO!!!
Skomentuj