Bardzo dobry przepis na galaretkę. Moja babcia robiła ze świńskich nóżek , później chyba zagotowywała i mogła taka galareta stać długo w słoiku w chłodnym miejscu.
Składniki : 1 nóżka wieprzowa
1 mała golonka wieprzowa
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 jajka na twardo
2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
Pieprz mielony
2 ½ litra wody
1 łyżeczka soli
Maggi w płynie
Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.
2 do 3 l wody
1/2 kur*czaka
1 dodatkowe udo
3 śred*nie mar*chewki
1 pietruszka,
Kawałek selera,
2 małe liście laurowe,
Parę ( 3-4) ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz, czo*snek
Żelatyna,
Natka pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka i udo myjemy dokładnie i zdejmujemy skórę oraz ewentualnie trochę tłuszczu jeśli jest- galaretka musi być lekka.
Warzywa myjemy i obieramy.
Do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy kurczaka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Jak wywar zacznie wrzeć zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu (ma tylko „pyrczeć”) około 1-2 godzin. Po jakimś czasie gotowania doprawiamy solą i przyprawą maggi. Po dwóch godzinach gotowania jak mięso będzie miękkie wyj*mu*jemy je wraz z warzywami na pół*mi*sek. Do ugotowanego rosołu doda*jemy 3 ząb*ki czosnku mocno prze*ci*śnię*tego, mieszamy, doprawiamy (solą, pieprzem) i lekko podgotowujemy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Nie należy goto*wać rosołu z czosn*kiem, bo jego aro*mat zanika.
Żela*tynę dodajemy do gorącego rosołu proporcje jak w przepisie na woreczku żelatyny) i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wywar przecedzamy dokładnie przez gęste sito a z ugotowanego kurczaka oddzielamy kawałki mięsa. Do małych mise*czek wkła*damy kawałki mar*chwi, pie*truszki, oraz mię*sko. Letni rosół z żela*tyną wle*wamy do mise*czek i cze*kamy aż cał*kiem osty*gnie, żeby móc wsta*wić do lodówki. Przechowujemy w lodówce do momentu aż galaretka zastygnie. Najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej i chłodzić w lodówce. Zimną gala*retkę wykła*damy z mise*czek na tale*rzyk tak, aby marchewka i pietruszka były widoczne.
bulion lub chudy rosół mięsno-warzywny lub warzywny
szynka z indyka Konspol
gotowana marchew (można wykorzystać z rosołu)
kukurydza z puszki
czarna fasola z puszki
jajka ugotowane twardo
świeża papryka
zielona pietruszka
żelatyna
Żelatynę rozpuść w rosole lub bulionie według instrukcji z opakowania. Przestudź.
Na dno miski (miseczek, foremek, głębokiego talerza itp.) wlej odrobinę przestudzonego bulionu z żelatyną - wstaw do lodówki, żeby zastygło.
Na zastygniętym bulionie układaj partiami produkty. Możesz użyć moich propozycji lub skomponować swoje. Szynkę z indyka zwijaj w luźne rulony i układaj między produktami. Kiedy ułożysz jedna warstwę, wtedy całość zalewaj bulionem i wstawiaj do lodówki, żeby zastygło. Możesz również ułożyć wszystkie składniki w naczyniu i od razu zalać całość bulionem. Jeśli jednak zależy Ci na ładnym ułożeniu i dekoracyjnym wyglądzie galaretki, wtedy warto poświęcić trochę czasu i układać produkty stopniowo.
Po całkowitym zastygnięciu galaretki, podawaj ją ze świeżym, chrupiącym pieczywem i z dodatkiem cząstki cytryny lub limonki.
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY (1 kostka)
Żelatyna WINIARY (3 łyżeczki)
kurczak (0,5 sztuki)
włoszczyzna bez kapusty (100 g)
cebula (1 sztuka)
pieprz (6 ziarenek)
jajko ugotowane na twardo (1 sztuka)
groszek konserwowy (0,5 puszki)
natka pietruszki (do dekoracji)
cytryna w plasterkach (do dekoracji)
sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania
Kurczaka przekrój na porcje, dokładnie oczyść i umyj.
Wlej do garnka wodę, dodaj mięso, wody powinno być tyle, aby mięso było przykryte.
Gotuj przez 50 minut na bardzo małym ogniu.
Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę drobiową i ziarenka pieprzu.
Gotuj do miękkości warzyw.
Odcedź wywar przez sito, zachowaj, ostudź, odtłuść.
Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody, a następnie pogrzej rosół i rozpuść w nim żelatynę.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Obierz mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki.
Marchewkę pokrój w plasterki.
W naczyniach do galaretek układaj kolejno: plasterek jajka, marchewki, listek pietruszki. Zalej odrobiną galarety i odstaw do stężenia. Następnie włóż porcje mięsa i groszku (groszek możesz zastąpić kukurydzą). Zalej galaretą i pozostaw do zastygnięcia najlepiej w lodówce.
Gotowe galaretki wyjmij z naczynia i podaj z cząstkami cytryny.
1 porcja włoszczyzny (ok. 700 g)
1 pierś z kurczaka
2 nóżki z kurczaka
sól i pieprz do smaku
4 łyżeczki żelatyny
2 jaja ugotowane na twardo
1 mała puszka (170 g) kukurydzy z groszkiem
2 łyżeczki świeżej, posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
W garnku zagotować 750 ml wody, dodać do niej umytą i obraną włoszczyznę oraz umyte i oczyszczone mięso z kurczaka w całości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wywar gotować przez około godzinę.
Ugotowany wywar przecedzić przez bardzo drobne sitko lub przez gazę i dodać do niego żelatynę, mieszać aż się rozpuści.Ugotowane mięso z wywaru oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plastry, kukurydzę z groszkiem odcedzić z zalewy. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę. W miseczkach o pojemności około 120 ml układać po trochę mięsa, pokrojonej marchewki z wywaru, groszek, kukurydzę i jajka. Zalać tężejącym wywarem i posypać odrobiną pietruszki. Odłożyć do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze się schłodziła. Podawać skropione octem.
Robię podobne jak czekladka, ale dodaję też jeszcze marchewkę, natomiast nigdy nie dawałam kukurydzy, groszek owszem, ale kukurydza jakoś mi nie pasuje
Skomentuj