Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

galareta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    galareta

    Wiecie moze jak zrobic galarete z chudego mieska. Moze jakies przepisy
    Wiem, ze dodaje sie zelatyne... ale na tym koniec mojej wiedzy.
    Jakub 19.05.2008
  •    
       

    #2
    tu jest tradycyjny przepis

    http://pychotka.pl/pychotka/content/view/1080/104/
    Zdjecia Hani i Szymka

    Hania ur.06.01.2003
    Szymcio ur.07.05.2007

    Skomentuj


      #3
      Odp: galareta

      Ja potrzebuję do galarety: 2 duże nogi wieprzowe (ok 1,2 kg)

      * 2 duże golonki (ok. 1,8 kg)

      * 2 duże udka z kurczaka (ok. 1 kg)

      * 2 niewielkie filety z kurczaka (ok. 0,6 kg)

      * 2 niewielkie marchewki

      * 1 mała pietruszka

      * kawałek selera

      * 2 liście laurowe

      * 4 kulki ziela angielskiego

      * sól i pieprz

      * 40 g żelatyny

      Skomentuj


        #4
        Odp: galareta

        Bardzo dobry przepis na galaretkę. Moja babcia robiła ze świńskich nóżek , później chyba zagotowywała i mogła taka galareta stać długo w słoiku w chłodnym miejscu.

        Skomentuj


          #5
          Odp: galareta

          galareta wieprzowo-drobiowa

          Składniki : 1 nóżka wieprzowa
          1 mała golonka wieprzowa
          2 udka z kurczaka
          2 marchewki
          1 pietruszka
          1/8 selera
          ½ pory
          1 kostka bulionu drobiowego Knorra
          3 liście laurowe
          4 ziela angielskie
          4 jajka na twardo
          2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
          3 ząbki czosnku
          Pieprz mielony
          2 ½ litra wody
          1 łyżeczka soli
          Maggi w płynie

          Oczyszczone i podzielone na kawałki mięso zalać wodą . Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu drobiowego . Gotować przez 2 godziny . Dodać warzywa i gotować jeszcze przez 30 minut . Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić ( powinno zostać ok. 1 litra wywaru. Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić .( tłuszcze z nóżki i golonki rozetrzeć na miazgę . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą , dodać do wywaru . Wywar doprawić maggi. Na dno foremki do babki z kominkiem ( lub innej miski ) położyć plasterki marchewki ósemki jajek na twardo. Posypać natką pietruszki. Włożyć mięso i zalać wywarem . Zostawić do zastygnięcia.

          Skomentuj


            #6
            Odp: galareta

            Galaretka drobiowa

            Składniki:

            2 do 3 l wody
            1/2 kur*czaka
            1 dodatkowe udo
            3 śred*nie mar*chewki
            1 pietruszka,
            Kawałek selera,
            2 małe liście laurowe,
            Parę ( 3-4) ziarenek ziela angielskiego
            sól, pieprz, czo*snek
            Żelatyna,
            Natka pietruszki

            Wykonanie:

            Kurczaka i udo myjemy dokładnie i zdejmujemy skórę oraz ewentualnie trochę tłuszczu jeśli jest- galaretka musi być lekka.

            Warzywa myjemy i obieramy.

            Do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy kurczaka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Jak wywar zacznie wrzeć zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu (ma tylko „pyrczeć”) około 1-2 godzin. Po jakimś czasie gotowania doprawiamy solą i przyprawą maggi. Po dwóch godzinach gotowania jak mięso będzie miękkie wyj*mu*jemy je wraz z warzywami na pół*mi*sek. Do ugotowanego rosołu doda*jemy 3 ząb*ki czosnku mocno prze*ci*śnię*tego, mieszamy, doprawiamy (solą, pieprzem) i lekko podgotowujemy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Nie należy goto*wać rosołu z czosn*kiem, bo jego aro*mat zanika.

            Żela*tynę dodajemy do gorącego rosołu proporcje jak w przepisie na woreczku żelatyny) i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Wywar przecedzamy dokładnie przez gęste sito a z ugotowanego kurczaka oddzielamy kawałki mięsa. Do małych mise*czek wkła*damy kawałki mar*chwi, pie*truszki, oraz mię*sko. Letni rosół z żela*tyną wle*wamy do mise*czek i cze*kamy aż cał*kiem osty*gnie, żeby móc wsta*wić do lodówki. Przechowujemy w lodówce do momentu aż galaretka zastygnie. Najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej i chłodzić w lodówce. Zimną gala*retkę wykła*damy z mise*czek na tale*rzyk tak, aby marchewka i pietruszka były widoczne.

            Skomentuj


              #7
              Odp: galareta

              Kolorowa galaretka z indykiem

              Składniki:

              bulion lub chudy rosół mięsno-warzywny lub warzywny
              szynka z indyka Konspol
              gotowana marchew (można wykorzystać z rosołu)
              kukurydza z puszki
              czarna fasola z puszki
              jajka ugotowane twardo
              świeża papryka
              zielona pietruszka
              żelatyna

              Żelatynę rozpuść w rosole lub bulionie według instrukcji z opakowania. Przestudź.

              Na dno miski (miseczek, foremek, głębokiego talerza itp.) wlej odrobinę przestudzonego bulionu z żelatyną - wstaw do lodówki, żeby zastygło.

              Na zastygniętym bulionie układaj partiami produkty. Możesz użyć moich propozycji lub skomponować swoje. Szynkę z indyka zwijaj w luźne rulony i układaj między produktami. Kiedy ułożysz jedna warstwę, wtedy całość zalewaj bulionem i wstawiaj do lodówki, żeby zastygło. Możesz również ułożyć wszystkie składniki w naczyniu i od razu zalać całość bulionem. Jeśli jednak zależy Ci na ładnym ułożeniu i dekoracyjnym wyglądzie galaretki, wtedy warto poświęcić trochę czasu i układać produkty stopniowo.
              Po całkowitym zastygnięciu galaretki, podawaj ją ze świeżym, chrupiącym pieczywem i z dodatkiem cząstki cytryny lub limonki.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: galareta

                potrzebne składniki:

                Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY (1 kostka)
                Żelatyna WINIARY (3 łyżeczki)
                kurczak (0,5 sztuki)
                włoszczyzna bez kapusty (100 g)
                cebula (1 sztuka)
                pieprz (6 ziarenek)
                jajko ugotowane na twardo (1 sztuka)
                groszek konserwowy (0,5 puszki)
                natka pietruszki (do dekoracji)
                cytryna w plasterkach (do dekoracji)
                sól, pieprz (do smaku)


                Sposób przygotowania

                Kurczaka przekrój na porcje, dokładnie oczyść i umyj.
                Wlej do garnka wodę, dodaj mięso, wody powinno być tyle, aby mięso było przykryte.
                Gotuj przez 50 minut na bardzo małym ogniu.
                Następnie dodaj oczyszczone warzywa, kostkę drobiową i ziarenka pieprzu.
                Gotuj do miękkości warzyw.
                Odcedź wywar przez sito, zachowaj, ostudź, odtłuść.
                Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody, a następnie pogrzej rosół i rozpuść w nim żelatynę.
                Dopraw do smaku solą i pieprzem.
                Obierz mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki.
                Marchewkę pokrój w plasterki.
                W naczyniach do galaretek układaj kolejno: plasterek jajka, marchewki, listek pietruszki. Zalej odrobiną galarety i odstaw do stężenia. Następnie włóż porcje mięsa i groszku (groszek możesz zastąpić kukurydzą). Zalej galaretą i pozostaw do zastygnięcia najlepiej w lodówce.
                Gotowe galaretki wyjmij z naczynia i podaj z cząstkami cytryny.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: galareta

                  ja często robię drobiową i nam smakuje

                  Składniki

                  1 porcja włoszczyzny (ok. 700 g)
                  1 pierś z kurczaka
                  2 nóżki z kurczaka
                  sól i pieprz do smaku
                  4 łyżeczki żelatyny
                  2 jaja ugotowane na twardo
                  1 mała puszka (170 g) kukurydzy z groszkiem
                  2 łyżeczki świeżej, posiekanej natki pietruszki


                  Sposób przygotowania


                  W garnku zagotować 750 ml wody, dodać do niej umytą i obraną włoszczyznę oraz umyte i oczyszczone mięso z kurczaka w całości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wywar gotować przez około godzinę.
                  Ugotowany wywar przecedzić przez bardzo drobne sitko lub przez gazę i dodać do niego żelatynę, mieszać aż się rozpuści.Ugotowane mięso z wywaru oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plastry, kukurydzę z groszkiem odcedzić z zalewy. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę. W miseczkach o pojemności około 120 ml układać po trochę mięsa, pokrojonej marchewki z wywaru, groszek, kukurydzę i jajka. Zalać tężejącym wywarem i posypać odrobiną pietruszki. Odłożyć do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze się schłodziła. Podawać skropione octem.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: galareta

                    Robię podobne jak czekladka, ale dodaję też jeszcze marchewkę, natomiast nigdy nie dawałam kukurydzy, groszek owszem, ale kukurydza jakoś mi nie pasuje

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: galareta

                      Ja ostatnio gotując galaretę po raz pierwszy musiałam klarować wywar i powiem szczeże że nawet mi sie udało bo galareta wyszła super przezroczysta

                      Skomentuj

                             
                      Working...
                      X