Najprostsze, najszybsze, najtańsze ciacho, jakie znam, a przy tym bardzo smaczne. Ja je po prostu uwielbiam i robię bardzo często, bo tylko chwile zajmuje, a wymaga składników które zawsze są w domu. Nie jest wymyślne, ale do kawki super. polecam!
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek (jeśli są małe to 6)
7 łyżek oleju
1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
pół cukru waniliowego
pół aromatu (może być każdy, jednak zdecydowanie polecam cytrynowy; ja specjalnie daje go więcej (prawie cały), ciasto wówczas nabiera takiego cytrynowego posmaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
i wsio
WYKONANIE
Mąkę łączymy z cukrem, mieszamy, dodajemy jajka, mieszamy, dalej olej, woda (można jej dodac ciut więcej, żeby w efekcie końcowym ciasto było odpowiednio lejące), cukier waniliowy i zapach, wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nie zjadamy surowego ciasta, choć juz ta masa jest dobra). Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze miksujemy przez chwilkę, tym razem na najmniejszych obrotach. Gotową masę wylewamy na posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką formę i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu posypujemy jeszcze ciepłe ciasto cukrem pudrem. Pycha!
Jeśli robię tak jak napisałam, zawsze mi wychodzi. Świetnie się sprawdza jeśli szybko chce mieć coś pieczonego na słodko. Przy wykonaniu poza formą, brudzę tylko jedno naczynie, jedną szklankę i jedną łyżkę (taka ciekawostka)
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek (jeśli są małe to 6)
7 łyżek oleju
1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
pół cukru waniliowego
pół aromatu (może być każdy, jednak zdecydowanie polecam cytrynowy; ja specjalnie daje go więcej (prawie cały), ciasto wówczas nabiera takiego cytrynowego posmaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
i wsio
WYKONANIE
Mąkę łączymy z cukrem, mieszamy, dodajemy jajka, mieszamy, dalej olej, woda (można jej dodac ciut więcej, żeby w efekcie końcowym ciasto było odpowiednio lejące), cukier waniliowy i zapach, wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nie zjadamy surowego ciasta, choć juz ta masa jest dobra). Na sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze miksujemy przez chwilkę, tym razem na najmniejszych obrotach. Gotową masę wylewamy na posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką formę i pieczemy 40 minut. Po wyjęciu posypujemy jeszcze ciepłe ciasto cukrem pudrem. Pycha!
Jeśli robię tak jak napisałam, zawsze mi wychodzi. Świetnie się sprawdza jeśli szybko chce mieć coś pieczonego na słodko. Przy wykonaniu poza formą, brudzę tylko jedno naczynie, jedną szklankę i jedną łyżkę (taka ciekawostka)
Skomentuj