Ja lubie np kurczaka po tajsku.
1 pierś z kurczaka (ok.40 dag)
2 cienkie pory –pokroić w skośne półplasterki
2 papryki – pokroić w kostkę
1 papryczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 szkl.rosołu z kostki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka curry
3-4 łyżeczki sosu sojowego
Na patelni rozgrzać olej. Wsypać curry i imbir – podsmażać na małym ogniu do uzyskania intensywnego zapachu (ok.1 min.).Wlać gorący rosół –gotować ok.4 min. Na to wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć pod przykryciem 15- 20min..Następnie dodać sos sojowy, paprykę, pory. Dusić jeszcze 10 min. Podawać z ryżem lub pieczywem.
Mozna tez zrobic np kurczaka z curry w mleczku kokosowym
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
kuchnia tajska?
Collapse
X
Leave a comment: