Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kuchnia tajska?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • wyakin
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Zielone curry z kurczakiem polecam, bo jest naprawdę smaczne. W sumie nie przepadam za ta kuchnią zbyt szczególnie, ale to danie jest wyjątkowo dobre.

    Leave a comment:

  •    
       

  • czekladka24
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    2 porcje:

    250 g krewetek Black Tiger (około 20 sztuk)
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 cebulka szalotka
    2 cm kawałek korzenia imbiru
    1 łodyga trawy cytrynowej
    2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
    listki świeżej kolendry


    Przygotowanie

    Krewetki: mrożone włożyć do miski z letnią wodą (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Całe (nieobrane) krewetki obrać z pancerzy i oderwać głowę, pozostawić ogonek. Jeśli krewetki nie są oczyszczone należy zrobić nożem lekkie nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną "nitkę" (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia. Krewetki opłukać i dokładnie osuszyć. Na zdjęciu poniżej widać przygotowane do smażenia, obrane i oczyszczone krewetki.
    Sos: wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, wymieszać dokładnie z cukrem, sosem rybnym i mąką ziemniaczaną.
    Czosnek i chili posiekać na cienkie plasterki. Szalotkę i imbir zetrzeć na drobnej tarce.
    Trawę cytrynową obrać ze zdrewniałych zewnętrznych liści aż pojawi się jasny środek. Odciąć około 1 cm twardego końca i odrzucić. Zetrzeć jasną część (około 1/3 całej łodygi) na drobnej tarce do momentu aż zostanie cienka zdrewniała łodyga.
    Na patelni podgrzać łyżkę oleju, włożyć przygotowany czosnek, chili, szalotkę, imbir i trawę cytrynową i smażyć przez minutę. Dołożyć drugą łyżkę oleju, włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony. Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Wlać przygotowany sos i na większym ogniu podgrzewać jeszcze minutę lub do zagotowania całego sosu, co chwilę mieszając. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać kolendrą. Można podawać ze świeżym mango.


    Sos (200 ml):

    sok z 1 dużej, dojrzałej pomarańczy
    sok z 1 limonki
    1 łyżka brązowego cukru
    1 łyżka sosu rybnego*
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Leave a comment:


  • czekladka24
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Składniki
    4 porcje, po 401 kcal

    25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
    2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
    2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
    1 pojedyncza pierś kurczaka
    1/2 cebuli
    1/2 czerwonej papryki
    1,5 litra bulionu drobiowego
    150 g pieczarek
    5 łyżek kukurydzy z puszki
    250 ml mleka kokosowego
    2 łyżeczki sosu rybnego
    szczypiorek





    Przygotowanie

    Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
    W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
    Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
    Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
    Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    udka kurczaka duszone w mleku kokosowym
    Składniki na 3 porcje:
    1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego)
    3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka
    odrobina przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych
    1/2 łyżki czerwonej pasty curry
    2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce
    400 ml mleczka kokosowego
    1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
    3 liście limonki kaffir
    1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżka sosu rybnego
    sok z 1/2 limonki
    mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany
    3 listki bazylii, drobno siekane

    Przygotowanie:
    Udka nacieramy przyprawą do kurczaka. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz. Układamy udka kurczaka i smażymy ze wszystkich stron do zarumienienia. Wyciągamy na talerz, a na tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki, liście kolendry (kilka zostawiamy dla ozdoby) i bazylię. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem możemy poszarpać mięso na kawałki, aby potrawę dało się jeść łyżką.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    zielone curry z kurczakiem
    Składniki (dla 4 osób):

    2 łyżki oleju słonecznikowego
    500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
    400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light)
    125ml wywaru z warzyw lub kurczaka
    1 średnia cebula, pokrojona w piórka
    1 dymka, drobno posiekana
    2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
    1 łyżeczka świeżego startego imbiru
    1 zielona papryczka chilli
    1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”)
    ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru)
    ½ łyżeczki kolendry
    2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny)
    Sok z połowy limonki

    1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty.

    2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia.

    3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.

    4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    czerwone curry z dynią i żeberkami

    Składniki:

    500 g żeberek
    1 bardzo mała dynia
    1-2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 ząbek czosnku
    400ml mleka kokosowego
    3 cm imbiru
    1/2 szkl. groszku cukrowego
    2 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki oleju
    +ryż jaśminowy do podania

    1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry. Smażymy minutę, a następnie dodajemy mleko kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę.

    2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Tajskie curry rybno-dyniowe


    Składniki / 2 porcje

    150 g - 200 g upieczonej dyni (np. jak w tym przepisie)
    150 g - 200 g mrożonych filetów halibuta lub filetów z łososia, ewentualnie innych ryb o białym mięsie np. dorsza, soli
    1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1/4 - 1/3 łyżeczki tajskiej pasty curry
    1/2 szklanki (125 ml) bulionu (jarzynowego, rybnego lub z kurczaka)
    1 łyżeczka sosu rybnego (niekoniecznie, ale warto)
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki soku z limonki + dodatkowo do podania
    kolendra

    Przygotowanie

    • Dynię upiec jak w tym przepisie. Ryby rozmrozić, sprawdzić czy nie mają ości i skóry, pokroić na kilka kawałków. Na patelnię wlać mleko kokosowe i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż zredukuje się o połowę. Dodać cukier, pastę curry i gotować przez minutę. Następnie wlać bulion, sos rybny, sos sojowy, doprawić ewentualnie solą i gotować do zredukowania się sosu o połowę przez około 2 minuty.
    • Dodać pokrojone grzyby a po 2 minutach gotowania włożyć filety ryby. Gotować przez minutę, następnie przewrócić rybę na drugą stronę, dodać dynię oraz szparagi, gotować razem przez około 2 - 3 minuty, aż ryba będzie ugotowana a dynia gorąca. Na koniec dodać sok z limonki, rozłożyć curry do głębokich talerzy i posypać kolendrą. Podawać z ryżem.

    Leave a comment:

  •    
       

  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    ryż jaśminowy po tajsku


    Składniki / 2 porcje

    100 g ryżu jaśminowego
    3 cm kawałek imbiru
    1 papryczka chili
    2 ząbki czosnku
    1/2 średniego pora przekrojonego wzdłuż
    1/4 małej główki kapusty pekińskiej lub młodej kapusty
    1/2 zielonej papryki
    4 gałązki szczypiorku
    2 jajka
    2 łyżeczki oleju sezamowego
    2 łyżki oliwy
    1/3 szklanki liści bazylii
    1/3 szklanki liści mięty
    1 soczysta limonka
    2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przesypać do miski.
    • Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę chili i czosnek i posiekać na cienkie plasterki.
    • Pora i kapustę pekińską dokładnie opłukać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać ukośnie wraz z białą końcówką. Jajka roztrzepać w misce razem z olejem sezamowym i szczyptą soli.
    • Na dużą nieprzywierającą patelnię wlać oliwę, dodać imbir, chili i czosnek i podgrzewać przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu co chwilkę mieszając.
    • Dodać paprykę i pora i mieszając podgrzewać przez około 2 - 3 minuty aż zmiękną.
    • Dodać ryż i wymieszać, a gdy będzie już cały podgrzany dodać kapustę pekińską i szczypiorek, mieszając podgrzewać przez 1 - 2 minuty.
    • Wlać masę jajeczną i mieszając podgrzewać przez kilkanaście sekund aż jajka się zetną.
    • Dodać bazylię i miętę i nałożyć do talerzy. Skropić dużą ilością soku z limonki i ewentualnie sosem sojowym.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Tajska zupa rybna


    Składniki / 2 porcje

    2 łyżeczki oleju roślinnego
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka tartego imbiru
    250 ml bulionu
    200 ml mleka kokosowego
    200 g filetu z dorsza
    opcjonalnie - 150 g mieszanki owoców morza (może być mrożona) lub wybranych np. krewetek, małży lub pierścieni kalmarów
    1 łyżeczka soku z limonki
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżka sosu rybnego
    1 czerwona papryczka chili świeża lub suszona + mielona papryka ostra do smaku

    Do podania:
    ryż jaśminowy, kolendra


    Przygotowanie

    • Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli były zamrożone.
    • W garnku podgrzać olej, dodać pastę curry i smażyć ją przez około 1 - 2 minuty (garnek można przykryć aby nie pryskało).
    • Dodać imbir, wlać bulion, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, cukier, sos rybny. Gotować przez 3 minuty.
    • Do lekko gotującego się wywaru włożyć pokrojone filety i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 5 minut dodając sól do smaku.
    • Doprawić papryczką chili.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    małże św. Jakuba po tajsku


    Składniki / 2 porcje

    6 przegrzebek (oczyszczone mięso)
    2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    1 łyżeczka startego czosnku
    1/2 łyżeczki posiekanej chili
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżka oleju kokosowego
    szczypiorek, kolendra

    Sos:
    sok z 1 pomarańczy
    sok z 1 limonki
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) lub mała szczypta soli
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Sałatka z mango:
    1 mango
    szczypta cukru trzcinowego
    łyżka soku z limonki
    kawałeczek papryczki chili
    świeża kolendra

    oraz:
    1/2 szklanki ryżu jaśminowego

    Przygotowanie

    • Przegrzebki wymieszać ze startym imbirem, czosnkiem, posiekaną chili i kurkumą.
    • W miseczce wymieszać składniki sosu: z pomarańczy, limonki, cukrem trzcinowym, sosem rybnym lub szczyptą soli oraz mąką ziemniaczaną.
    • Ryż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 10 minut do miękkości, odcedzić na sitku.
    • Mango obrać, pokroić na kawałki, posypać cukrem, skropić sokiem z limonki i wymieszać z chili, posypać kolendrą.
    • W woku lub na patelni roztopić olej, wrzucić przegrzebki i smażyć ok. 5 minut, 2-3 razy przewracając. Wlać sos i zagotować, gotować przez ok. 5 minut raz przewracając małże.
    • Podawać z ryżem posypanym szczypiorkiem oraz sałatką z mango.

    Leave a comment:

  •    
       

  • bobusie2
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Tajska zupa z kurczakiem


    Składniki / 4 porcje

    25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem)
    2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
    2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)*
    1 pojedyncza pierś kurczaka
    1/2 cebuli
    1/2 czerwonej papryki
    1,5 litra bulionu drobiowego
    150 g pieczarek
    5 łyżek kukurydzy z puszki
    250 ml mleka kokosowego
    2 łyżeczki sosu rybnego
    szczypiorek

    Przygotowanie

    • Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
    • W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
    • Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać cienko pokrojoną paprykę i znów smażyć ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
    • Pieczarki pokroić na cienkie plasterki i dodać do zupy. Dodać odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron oraz kukurydzę i gotować całość przez ok. 5 minut.
    • Doprawić sosem rybnym, dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać je z zupą. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką.

    Leave a comment:


  • agrafka13
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Ja też mam mieszane odczucia co do tej kuchni. Do tej pory nie próbowałam, bo w okolicy nie ma u nas restauracji z takimi daniami. Może jak pojedziemy na wczasy to zachaczymy o takie miejsce.

    Leave a comment:


  • testolandia
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Nie jadłam jeszcze, bo nie liczę zupki typu chińskiego o smaku tajskim Musiałabym spróbować czegoś w restauracji .

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: kuchnia tajska?

    Kurczaka po tajsku tez bardzo lubię, ale zawsze jadłam w restauracji. Muszę kiedyś zrobić w domu i sprawdzić, czy tez smacznie wyszło.

    Leave a comment:


  • KaMi
    replied
    hmm brzmi smakowicie

    a oto mój makaron MIE z krewetkami

    Oczywiście to wszystko jest robione według smaku, bo przepis na tę potrawę odnaleziony w internecie wyglądał za każdym razem inaczej.
    A oto składniki:
    1 duży por
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    kiełki sojowe
    makaron MIE
    0,5 kg krewetek
    3 jajka
    sos sojowy
    przyprawy - sól, pieprz
    -----------------------------------------------
    doprawiamy krewetki wg smaku i smażymy w głębokim maśle. Dusimy pora z kiełkami, cebulą i pokrojonym w plastry czosnkiem. W tym samym czasie moczymy makaron zgodnie z przepisem z opakowania.
    z 3 jej smażymy jajecznice na maśle, którą później mieszamy z namoczonym makaronem. ten zestaw (makaron w jajkach) mieszamy w woku z krewetkami i warzywami i zalewamy sosem sojowym. SMACZNEGO!

    Leave a comment:

       
Working...
X