Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jadłospis - 6 miesiąc

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #16
    Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

    Piure marchewkowe - przepis

    Składniki

    40 dkg marchwi
    łyżeczka oleju słonecznikowego
    dwie łyżki wody
    Przepis

    Marchewki umyć, obrać i pokroić w cieńkie krążki. Olej podgrzać na patelni lub w garnuszku i dodać marchewkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Powoli dodawać wodę jednocześnie mieszając intesywnie, tak by utworzyło się jednolite piure.

    Skomentuj

    •    
         

      #17
      Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

      Bezmleczne piure ryżowe

      Składniki

      10 gr ryżu
      100 ml wody
      100 gr łagodnego jabłka
      łyżka masła
      Przepis

      Zagotować wodę, wrzucić ryż. Jabłko drobiutko pokroić i wraz zmasłem przełożyć do garnuszka. Krótko gotować a następnie całość rozmiksowac na papke. W ten sposób przygotowany mus wymieszać z ryżem.

      Skomentuj


        #18
        Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

        Kurczak z cukinią i winogronami - przepis

        Składniki

        pierś z kurczaka (lub indyk)
        1/4 szklanki rosołu
        8 zielonych winogron (obrane i bez
        pestek)
        pokrojona cukinia
        Przepis

        Ugotować pokrojone mięso, pokrojone winogrona i cukinie w rosole. Zmiksować przed podaniem. Można zagęścić ryżowym kleikiem. Chociaż mój synek lubił bardziej bez kleiku. Ostateczny wybór zostawiam Wam

        Skomentuj


          #19
          Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

          Gulasz z indyka z marchewką i kukurydzą - przepis

          Składniki

          175g ziemniaków
          175g marchwi
          115g piersi z indyka
          50g mrożonej kukurydzy
          300ml mieszanki mlecznej lub wody
          Przepis

          Wszystko gotujemy przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż mieso będzie miekkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
          Objętość: 600ml

          Skomentuj


            #20
            Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

            Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem

            Składniki

            1 średnie jabłko
            1 łyżeczka masła
            3 łyżeczki kleiku ryżowego
            15 g piersi z kurczaka
            20 ml wody
            Przepis

            Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do
            rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno siekamy (miksujemy). Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

            Skomentuj


              #21
              Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

              Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem

              Składniki

              1 średnie jabłko
              1 łyżeczka masła
              3 łyżeczki kleiku ryżowego
              15 g piersi z kurczaka
              20 ml wody
              Przepis

              Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso, po ugotowaniu drobno siekamy (miksujemy). Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przecier Gotowy.

              Skomentuj


                #22
                Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                Kisiel mleczny z żółtkiem

                Składniki

                mleko modyfikowane następne (w proszku)
                woda ok. 135ml
                łyżeczka mączki ziemniaczanej
                ½ żółtka
                Przepis

                Umyj starannie jajko, sparz wrzątkiem i oddziel żółtko od białka. Podziel żółtko na dwie części. Przygotowaną wodę też podziel na dwie części. Połowę porcji wody wlej do garnuszka i postaw na ogniu. Dodaj mączkę ziemniaczaną i mieszając gotuj na małym ogniu. Następnie dodaj połowę żółtka, dobrze je rozprowadź, mieszając, zagotuj jeszcze raz. Do drugiej części wody wsyp mleko (wg proporcji zamieszczonych na opakowaniu). Połącz razem kisiel i mleko. Przelej do miseczki i ostudź. Podawaj dziecku z przecierem owocowym lub sokiem.

                Skomentuj

                •    
                     

                  #23
                  Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                  Bananowe szaleństwo

                  Składniki

                  1 łyżka ugotowanego ryżu
                  1 łyżka jogurtu z pełnego mleka
                  1 mały banan lub 1/2 dużego
                  cynamon (nie jest konieczny)
                  Przepis

                  Ugnieć banan i zmieszaj z jogurtem oraz ugotowanym ryżem. Połowę porcji podaj dziecku w miseczce, a resztę umieść w pojemniku próżniowym i schowaj do lodówki (można przechowywać w lodówce do 48 godzin). Polecam również zamiast banana użyć piure z gruszek lub jabłek. Spróbuj dodać cynamonu.
                  GORĄCO POLECAM SZYBKIE W WYKONANIU I SMACZNE DLA DZIDZIUSIA

                  Skomentuj


                    #24
                    Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                    Pianka owocowa - przepis

                    Składniki

                    - galaretka owocowa,
                    - mleko skondensowane niesłodzone
                    Przepis

                    galaretkę przygotować w/g przepsu, lekko ostudzić, wlać do mleczka i miksować na piankę. Rozlać do pucharków i schłodzić. Można zrobić wielokolorową piankę np: trzy kolory galaretki i zrobić j.w. wlewając do pucharków najpierw jeden kolor i delikatnie schodzić następnie drugim kolorem dopełnić pucharek itd.

                    Skomentuj


                      #25
                      Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                      Słodziutki kisielek brzoskwiniowy

                      Składniki

                      - dwie dojrzałe brzoskwinie
                      - 3/4 szklanki wody
                      - 2 płaskie łyżeczki cukru
                      - łyżka skrobi ziemniaczanej
                      Przepis

                      Brzoskwinie umyć,obrać ze skórki. Utrzeć na tarce. Do małego garnuszka przełożyć brzoskwinie dodać 1/2 szklanki wody i cukier. Zagotować. W pozostałej części wody rozrobić skrobię ziemniaczaną i dodac do gorącego przecieru. Chwilkę pogotować. SMACZNEGO DLA MAŁEGO SMAKOSZA!

                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #26
                        Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                        Kaszka ryżowa z owocami

                        Składniki

                        10 g kaszki ryżowej,
                        50 g ugotowanego jabłka,
                        3 g oliwy z oliwek,
                        90 g wody
                        Przepis

                        Utarte jabłko włóź do gorącej wody i zagotuj, dodaj kaszkę ryżową, oliwe z oliwek i wymieszaj. Zamiast jabłka można stosować gotowe przeciery owocowe ze słoiczków.
                        Danie gotowe.
                        Smacznego maluszki !

                        Skomentuj


                          #27
                          Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                          Galaretka pyszna

                          Składniki

                          owoce: wisnie, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze i inne
                          sok - najlepiej własnej roboty: wisniowy, jabłkowy, śliwkowy
                          kilka łyżek cukru
                          żelatyna
                          Przepis

                          Przygotować owoce: umyć, wypestkować, usunąć skórkę z pomarańczy. Podgrzać soki owocowe i przygotować galaretki (na 0,5 litra soku ok. 3-4 łyżeczki żelatyny), jeśli galaretka jest kwaśna można dosłodzić.
                          Ja galaretkę podaję na dwa sposoby
                          1. Każdy kolor galaretki robię w osobnym naczyniu (oczywiście z owocami w środku), później kroję galaretkę w kostkę i wkładam do miseczek.
                          2. galaretkę można nalewać warstwami tak, żeby powstały kolorowe warstwy.

                          Galaretkę mozna też zmieszać z serkiem homogenizowanym, moje dzieci bardzo to lubią.
                          Smacznego

                          Skomentuj


                            #28
                            Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                            Kisiel żurawinowy

                            Składniki

                            100 g żurawin
                            20g cukru
                            10 g maki ziemniaczanej
                            200 ml wody
                            Przepis

                            Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej wody. Gotujemy. Kisiel Gotowy.

                            Skomentuj


                              #29
                              Odp: Jadłospis - 6 miesiąc

                              Kompocik - przepis

                              Składniki

                              2 litry wody, nie uzupełniać w trakcie gotowania
                              2 gruszki lub 2 jabłka
                              Przepis

                              Owoce myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy tak długo aż staną się miękkie. Jest to najprostszy kompocik jaki znam, bez dodatku cukru. Moja mała go uwielbia. Owoce wykorzystuję jako deser dodając je do jogurtu naturalnego.

                              Skomentuj

                                     
                              Working...
                              X