Szkoda że tak krótko jest w sezonie w prawdzie jest pod ochrona ale mamy las gdzie co roku jest go coraz więcej. My używamy go do serka jemy jak salate a ja robię do stoiczkow i trzymam w lodówce (drobno krojenia i konserwowe solą morska) cudo do mies i do ryb
W lesie wczesną wiosna koncem marca -w kwietniu, jest pod ochroną i nie we wszystkich lasach rośnie .U nas jest go mnustwo i teraz jak przekwitł przyniosłam pare sadzonek do domowego ogródka-trzeba uwazać bo jet dość inwazyjni i szybko sie rozrasta....ale jaki zdrowy!!!
Po roztarciu czosnek niedźwiedzi, szczególnie świeży, ma smak i zapach bardzo zbliżony do tradycyjnego czosnku. Jednak – co ważne – nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu na długie godziny. W kuchni najlepiej wykorzystywać młode, wczesnowiosenne liście
Po roztarciu czosnek niedźwiedzi, szczególnie świeży, ma smak i zapach bardzo zbliżony do tradycyjnego czosnku. Jednak – co ważne – nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu na długie godziny. W kuchni najlepiej wykorzystywać młode, wczesnowiosenne liście
Dziękuję, to ważna informacja. Słyszałam dużo o jego właściwościach, ale bałam się, że będę musiała zjeść opakowanie gum do żucia
Jeśli chodzi o kulinarne zastosowanie czosnku niedźwiedziego, to będąc w Bieszczadach jadłam pyszne pierogi z nadzieniem z czosnkiem niedźwiedzim, robionym podobnie jak szpinak, czyli z dodatkiem sera białego. Smakowały bossssko.
Znam i jadłam Pyszny Tak normalnie czosnku nie jadam ale ten jadłam nawet na kanapki dawałam Teściowa mnie tym pierwszy raz uraczyła
A pierogi ze szpinakiem pyszne taki czosnek super się nadaje do tego
Tak, choć jest podobny do tego pospolitego to ma dużo lepsze właściwości, a do tego jest bardzo aromatyczny, wyjątkowo dobrze pasuje do szpinaku właśnie
Skomentuj