u nas wigilii nie ma bez barszczu czerwonego barszczyk koniecznie musi być ze swoich buraków, marchewki-włoszczyzny i na porcji rosołowej od mamy dobrze doprawiony pieprzem pychotka
U nas nie ma wigilii bez barszczu z uszkami no i oczywiście pierogów z kapustą i grzybami oraz drugie z twarogiem Karp u nas niestety nie przypadł do gustu chyba za t;usty jest wiec przygotowujemy inną rybę.
Karp to wymysł poprzedniego systemu. Na polskiej Wigilii gościł Sandacz, ewentualnie Szczupak itp. My obecnie mamy Dorsza z racji na jego stosunek ceny do smaku.
Dostać świeżego Sandacza czy Szczupaka na święta to cud.
U mnie będzie karp, chociaż ja osobiście go nie lubię. Będą też śledzie na kilka sposobów, pierogi z kapustą i grzybami, barszczyk, paszteciki z kapustą, zupa grzybowa i kapusta z grochem oraz pierniki. To takie standardowe punkty tych nadchodzących świąt
U nas nigdy na Wigilię nie robiło się zupy grzybowej Barszcz z uszkami i kapusta tak Oprócz tego pierogi z kapustą i grzybami, kasza, ryż z jabłkami i cynamonem ,Karp (chyba w tym roku zmienimy na inną rybę ) śledzie i hm co tu jeszcze ?kompot z suszu
Jeśli chodzi o ciasta to na najbardziej lubię te klasyczne placki jak szarlotka czy sernik. Zresztą one najbardziej mi się ze świętami kojarzą. Dodatkowo jeszcze pierniki też zawsze robimy.
Mnie ostatnio zainspirowały przepisy z ogródka dziadunia. Ostatnio nawet jeden z nich zrobiłam na obiad, mielone z czerwoną kapustą, fajna alternatywa dla zwykłych mielonych. pyszotka Kapustę zamówiłam od razu od nich z innymi rzeczami, dzisiaj widziałam że 6tego grudnia ma być darmowa dostawa więc też coś od razu zamówię na święta.
My raczej wyjeżdżamy do moich rodziców albo teściów, więc gotowanie, pieczenie odpada. Chociaż mam czasem ochotę na takie poeksperymentowanie świąteczne w kuchni.
My raczej wyjeżdżamy do moich rodziców albo teściów, więc gotowanie, pieczenie odpada. Chociaż mam czasem ochotę na takie poeksperymentowanie świąteczne w kuchni.
My też wycwaniliśmy się tak samo A teściowa gotuje naprawdę doskonale
Na tej stronie jest karp na różne sposoby. Z racji tego,że sporo osob gości się u nas na wigilii to jest wiele róznych rodzajów. Sama lubię na przykład karpia po żydowsku , ale moj mąż preferuje w galarecie .
Ciekawi mnie w tym roku przepis na karpia w soli. Wygląda to naprawdę świetnie i może sprobuję jak smakuje:
Na świątecznym stole , szczególnie jeżeli dzieciaki przy nim zasiadają nie może zabraknąć ciasteczek .
Oczywiście posiłkujemy się także przy pieczeniu babcinymi przepisami , zapisanymi w starym zeszycie oraz internetem.
pzdr
Skomentuj