Ja zawsze coś wymyąlam i daje do sałatki to co mam.
Ostatnio robiłam z sałaty lodowej z piersią kurczaka i grzankami. Dodałam paprykę, ogórka i kukurydzę a wszystko polałam sosem zrobionym z żółtka miodu i octu
Ulubiona mojego męża gyros (z kapustą pekińską):
• 1 główka kapusty
• 1 słoik ogórków konserwowych
• 2 puszki kukurydzy
• 4 filety z kurczaka
• 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej)
• przyprawa Gyros
• keczup
• majonez
Pokrojone mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, sypiemy na nie 2 łyżeczki gyrosu i smażymy (cały czas mieszając), aż do nabrania ładnego, złocistego koloru (kawałeczki mięsa powinny być lekko chrupiące na zewnątrz, i miękkie w środku).
Układamy je warstwami w następującej kolejności (licząc od spodu):
1. kapusta
2. mięso
3. keczup
4. ogórki
5. cebula
6. kukurydza
7. majonez
8. keczup
9. kapusta
Sałatka z makaronem
20 dkg makaronu bardzo drobnego (ryżowy albo gwiazdki)
3 szt. kolorowej papryki
1 ząbek czosnku
1 średni świeży ogórek
1 puszka kukurydzy
ok. 20 dkg szynki gotowanej
Dodatki:
zielony koperek
czosnek
sól
pieprz
majonez
Makaron ugotować według przepisu. Paprykę i ogórek pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć lub drobno pokroić. Szynkę można pokroić w kostkę lub podłużne paseczki, koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z przestygniętym i odcedzonym makaronem. Sałatkę doprawić solą i pieprzem i dodać preferowaną ilość majonezu.
Sałatka ziemniaczano-śledziowa - nie widziałam, aby ktoś podawał, a na prawdę pyszna.
1,3 kg ziemniaków
70 dag filetów śledziowych „matiasów”
50 dag kiszonych ogórków
2 średnie cebule
3-4 łyżki musztardy
majonez
sól
pieprz
Matiasy moczyć w wodzie z sokiem z cytryny ok. 2 godziny. Następnie pokroić w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i razem z kiszonymi ogórkami i cebulą pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć, dodać musztardę, majonez, sól i pieprz. Wymieszać.
Ja Wam szczerze powiem, że po obejrzeniu tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=utDNUKc38YQ jem teraz same sałatki. Jestem przerażona tym cholesterolem. Polecam sałatkę gyros, przy czym majonez warto zastąpić jogurtem naturalnym
Sałatki są super, a z tym cholesterolem owszem trzeba uważać, ale bez przesady. Jogurt świetnie zastąpi, ale nie ukrywam, że zmienia smak i nie zawsze pasuje, przynajmniej mnie.
Ja też staram się jeść trochę "lżej" więc często mieszam jogurt z majonezem w sałatkach. Sam jogurt nie do końca mi odpowiada, a jak dam chodź by łyżkę majonezu to już jest ok - może to podświadomość hehe. Co do lekkich sałatek, to ostatnio odkryłam fajne połączenie roszponki, awokado, mandarynki i orzechów włoskich prażonych.Do tego winegret i jest ekstra. A do grilla koniecznie musisz skosztować sałatki z arbuzem https://www.przepisy.pl/przepis/sala...m-feta-i-mieta. Nigdy bym nie pomyślała, że takie połączenie da ten fantastyczny smak !
Skomentuj