Napisane przez smerfetkaaa8
Pokaż wiadomość
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zrobić faworki
Collapse
X
-
Odp: Jak zrobić faworki
-
-
Odp: Jak zrobić faworki
Ja zauważyłam, że teraz restauracje otwierają się na dzieci i często organizują takie darmowe warsztaty. Przynajmniej tak jest u mnie w mieście.
Leave a comment:
-
Odp: Jak zrobić faworki
Napisane przez wyakin Pokaż wiadomośćFajnie, że macie takie zajęcia i miejsce, aby coś takiego organizować. u nas niestety nie ma szans na żadne uspołecznianie się. Każdy sobie.
Leave a comment:
-
Odp: Jak zrobić faworki
Fajnie, że macie takie zajęcia i miejsce, aby coś takiego organizować. u nas niestety nie ma szans na żadne uspołecznianie się. Każdy sobie.
Leave a comment:
-
-
Odp: Jak zrobić faworki
Przed tłustym czwartkiem na naszej wiejskiej świetlicy uczyliśmy dzieci robić faworki i bardzo sprytnie im szło przewijanie ciasta.
Leave a comment:
-
Odp: Jak zrobić faworki
Faworki:
30 dag maki (2 szlanki)
4 żołtka
4 łyżki śmietany
Łyżka spirytusu
Szczypta soli
Spirytus można zastąpić octem.
Wychodzą bardzo kruche.
Leave a comment:
-
Odp: Jak zrobić faworki
Ja jeszcze sama za robienie faworków się nie zabrałam, ciekawa jestem czy wyszłyby mi smaczne. Przepisy ciekawe.
Leave a comment:
-
-
Odp: Jak zrobić faworki
1 1/2 szkl. mąki
3 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Z podanych składników wyrobić ciasto, powinno być elastyczne.
Ja nie walę po nim wałkiem, ale kilkakrotnie rozwałkowuję i zagniatam, do
momentu aż zaczynają pojawiać się bańki powietrza, wtedy odstawiam je
na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkuję po kawałku ciasto bardzo cienko i robię faworki.Piekę albo na smalcu albo na oleju (dla mnie nie ma różnicy) choć mojej teściowej znacznie smakują te ze smalcu.
Podczas pieczenia powinny pojawiać się pęcherze
Na koniec posypuję cukrem pudrem i waniliowym.
Ja nie dodaję do ciasta cukru, bo zbyt szybko brązowieją podczas pieczenia.
Leave a comment:
-
Odp: Jak zrobić faworki
30 dkg. mąki ( przesiać przez sitko)
1 łyżka cukru
1 łyzka oleju
2 jaja
3 łyżki smietany
1 łyzka octu ( ewentualnie proszku do pieczenia)
Zagniatam wszystko razem, szybko bez żadnego ubijania wałkiem. wałkuje wycinam i od razu na gorący olej. zawsze mi wychodzą chrupiące na koniec posypuje cukrem pudrem
Leave a comment:
-
-
Odp: Jak zrobić faworki
to ja tak jak magda robię tylko ciasto dodatkowo wkładam do lodówki a później traktuje je wałkiem - niestety i tak nie są takie jak ze sklepu
a na czym je smażycie? olej, smalec?
Leave a comment:
-
Odp: Jak zrobić faworki
Ja właśnie dziś robiłam faworki, nie wyszły takie jak u mojej mamy, ale dzieciaki zajadają się. Użyłam śmietany, żółtek i mąki, zamiast spirytusu dałam octu. Wiem, że aby miały pęcherzyki i były kruche trzeba ciasto długo obijać wałkiem, podobno, żeby nabić w nie powietrza. Moje niestety takie nie wyszły, bo nie miałam siły walczyć tym wałkiem pozdrawiam, mam nadzieje, że ktoś poda ci dobry przepis.
Leave a comment:
-
Jak zrobić faworki
robię faworki już kilka lat, ale nigdy nie wychodzą mi tak kruche jak ze sklepu co mam dodać do ciasta, aby takie były?
Jakie składniki dodajecie do faworków?Tagi: Żaden
Leave a comment: