- 3 litry wody
- 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 1 skrzydło z indyka i 1 pałka (może być jakieś inne zamienne mięso np kurczak)
- 2 cebule
- 3 pory (tylko białe części)
- 3 duże marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 4 kostki rosołowe
- sól, cukier, pieprz
- 1 łyżka masła łub margaryny
- 1 duża łyżka mąki
- duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek)
- makaron
Sposób przyrządzenia:
Najpierw wstawiamy wodę z mięsem i gotujemy przez 30 minut. Potem wrzucamy obraną i pokrojoną, marchewkę, seler, pietruszkę oraz 3 kostki rosołowe. To wszystko gotujemy 1godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, pory w półplasterki, musimy je zeszklić razem na tłuszczu z masła lub margaryny. Pomidory rozgniatamy widelcem i razem z zalewą dodajemy do cebuli i porów. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Potem przecieramy przez sito i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. Następnie wlewamy przecier do garnka z mięsem i warzywami. Dajemy jeszcze zupie jakieś 20 minut i w tym czasie gotujemy makaron. Kiedy makaron już jest gotowy zagęszczamy zupę odrobiną mąki. Wsypujemy łyżkę mąki do szklanki i mieszamy z ZIMNĄ wodą. Kiedy dokładnie już wymieszamy wlewamy do zupy przez małe sitko, aby uniknąć "kluch" z mąki. Po 5 minutach gotowania od dodania mąki możemy przystąpić do konsumpcji zupy. Smacznego
- 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 1 skrzydło z indyka i 1 pałka (może być jakieś inne zamienne mięso np kurczak)
- 2 cebule
- 3 pory (tylko białe części)
- 3 duże marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 4 kostki rosołowe
- sól, cukier, pieprz
- 1 łyżka masła łub margaryny
- 1 duża łyżka mąki
- duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek)
- makaron
Sposób przyrządzenia:
Najpierw wstawiamy wodę z mięsem i gotujemy przez 30 minut. Potem wrzucamy obraną i pokrojoną, marchewkę, seler, pietruszkę oraz 3 kostki rosołowe. To wszystko gotujemy 1godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, pory w półplasterki, musimy je zeszklić razem na tłuszczu z masła lub margaryny. Pomidory rozgniatamy widelcem i razem z zalewą dodajemy do cebuli i porów. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Potem przecieramy przez sito i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. Następnie wlewamy przecier do garnka z mięsem i warzywami. Dajemy jeszcze zupie jakieś 20 minut i w tym czasie gotujemy makaron. Kiedy makaron już jest gotowy zagęszczamy zupę odrobiną mąki. Wsypujemy łyżkę mąki do szklanki i mieszamy z ZIMNĄ wodą. Kiedy dokładnie już wymieszamy wlewamy do zupy przez małe sitko, aby uniknąć "kluch" z mąki. Po 5 minutach gotowania od dodania mąki możemy przystąpić do konsumpcji zupy. Smacznego
Skomentuj