Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tanie,łatwe,zjadliwe :)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • froch
    replied
    dziewczyny co zrobić jak mam 12 bialek??wczoraj robiłam chrust a tam same zółtka były potrzebne...i zastanawiam sie co mogę zrobić ??? wyrzucić do kosza??

    Gopi rzuć pomysłem??albo inne dziewczyny?? dzieki

    Leave a comment:

  •    
       

  • VIOLAK
    replied
    Kruche ciasteczka twarogowe.
    25 dag mąki pszennej
    25 dag chudego twarogu
    10 dag masła
    1 żółtko
    orzechy (kilkanaście sztuk-mogą byc włoskie lub inne)
    szczypta soli
    mało i bułka tarta do posmarowania blachy

    Mąkę z masłem posiekac nożem lub zetrzec masło na tarce na dużych oczkach,dodac ser,żółtko i sól.Zagnieśc ciasto formując wałek.Odstawic do lodówki na ok 2 godziny.Po wyjęciu pokroic ciasto w plastry na ok 1/2cm grubości i lekko każdy rozwałkowac.Wycinac różna kształty foremkami (albo półksiążyce nożem).Układac na blaszce wysmarowanej masłem i bułką tartą.Posmarowa po wierzchu białkiem i posiekanymi orzechami.Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni,na złoty kolor uważając by się nie przypaliły.Piec 8-10 minutek.

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    dzieki aniu

    Leave a comment:


  • ania_2288
    replied
    froch specjalnie dla Ciebie jeszcze coś słodkiego, ciasto Rafaello- zawsze sie udaje, jest lekkie i pyszne

    -biszkopt (ja kupuję taki w proszku co się tylko dodaje wodę i jajka i na blachę bo mi nie wychodzą te z przepisów, jeśli ktoś umie robić taki prawdziwy to napewno będzie lepszy)
    - 0,5L kremówki 30% (łaciata)
    -2 białe czekolady
    -2 śnieżki
    -1 paczka wiórek kokosowych taka większa

    Na początku rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę najlepiej taką blaszaną i wrzucamy tam kostki), dodajemy do tej rozpuszczającej się czekolady 2 łyżki kremówki, jak już się rozpuści to odstawiamy na boczek aby ostygła. Pozostałą śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać do bitej śmietany zimną czekoladę i 3/4 paczki wiórek, mieszamy to wszystko mikserem. Biszkopt nasączamy (ja nasączam wodą z sokiem cytrynowym), nakładamy na wierzch masę i posypujemy resztą wiórek. Wkładamy do lodówki i po godzince-dwóch można już szamać

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    Pojecia nie mam po co sie daje ten sok, z pewnoscia wg mnie jest wtedy lepszy. Moze zbyt krotko ucieralas i dalas za duzo cytryny/wody ?

    Jest jeszcze lukier z bialek ale wg mnie nadaje sie tylko do piernikow.

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    powiedz mi po co daje sie cytynę??ja znalazłam kiedyś przepisa ze daje sie sok z całej cytryny.takie rzadkie wyszło i przeźroczyste,a robiłam wg przepisu

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    No niestety czasem wychodzi zbyt gesty i twardy Ja robilam z tego pzrepisu do babki :

    15dkg cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody

    Kupne sa fajne bo mozna dostac rozne kolory i smaki

    Leave a comment:

  •    
       

  • froch
    replied
    Napisane przez Goplana Pokaż wiadomość
    Tak , idziemy do sklepu i kupujemy gotowy
    ja tez mam ze sklepu...ale czasem chcialam zrobic sama i nie potafie...

    Leave a comment:


  • anna31
    replied
    Placek polewam rozpuszczoną czekoladą tylko nie całe tylko robię takie esy floresy.

    Leave a comment:


  • anna31
    replied
    Witam.A ja to cisto znałam, ale dawno nie robiłam,Goplana mi o nim przypomniała i zrobiłam go w sobotę i dzisiaj już go nie ma, takie było pyszne.Ja daję świeże jabłka, budyń gotuję z mniejszej ilości mleka,na jabłka wylewam gorący, aha na wyłożone ciasto sypię kaszę manną żeby sok z jabłek nie wsiąkł w ciasto.

    Leave a comment:

  •    
       

  • Goplana
    replied
    Tak , idziemy do sklepu i kupujemy gotowy

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    Przepis na lukier

    Dziewczyny niby kazda wie jak sie go robi,ale jak ja kiedys chcialam zrobic to wielki niewypal macie jakis przepis na lukier??

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    Ja mieszam banany razem z jabklami i dorzucam no kawalki pomaranczowej czekolady
    P.S.Ciasto sie je ostudzone - masa budyniowa musi miec czas by stezec Ciepla sie rozlatuje Tez jemy zawsze na 2 dzien

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    Goplanka ciacho na drugi dzien znacznie lepiej,nie rozwala sie przy krojeniu i mi smakuje tak jakby sok z tych jabłek wsiakał w ciasto i przez to jest bardziej zbite
    w tyg zrobie jeszcze raz ale w tak jak Ty mówisz czyli do budynia dodac jabłka i banany na spód??

    a wogole to juz powy nie ma ...bo zjedzona
    Last edited by froch; 08-02-2009, 09:51.

    Leave a comment:


  • froch
    replied
    u mnie w domu wszystko zjedza...

    Leave a comment:

       
Working...
X