Odp: ryba na wigilijny stół
ostatnio w biedronce bylo w przepisach
chce w piatek to wyprobowac, tylko w mniejszej porcji
Ryba po podhalańsku (Wigilia) (Podhale)
* 60 dag filetów z ryby
* łyżka mąki
* 2 - 3 ziemniaki
* nieduży kawałek selera
* 2 marchwie
* cebula
* 5 dag suszonych śliwek
* łyżka masła
* 2 łyżki śmietany
* 1/2 szklanki soku pomidorowego
* 1/2 cytryny
* ząbek czosnku
* olej do smażenia
* natka pietruszki
* sól, pieprz
*
Filety pokroić na kawałki, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na oleju.
Marchew pokroić w talarki, cebulę i seler w kostkę, ziemniaki w plastry, podsmażyć na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej namoczone śliwki pokrojone w paski.
Rybę położyć na podsmażonych warzywach, zalać sokiem pomidorowym zmieszanym ze śmietaną, doprawionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Zapiec w piekarniku.
Rybę posypać natką pietruszki, podawać z ziemniakami.
przepis pochodzi ze strony http://kuchnia.gery.pl/ryba-po-podha...a-podhale.html
ostatnio w biedronce bylo w przepisach
chce w piatek to wyprobowac, tylko w mniejszej porcji
Ryba po podhalańsku (Wigilia) (Podhale)
* 60 dag filetów z ryby
* łyżka mąki
* 2 - 3 ziemniaki
* nieduży kawałek selera
* 2 marchwie
* cebula
* 5 dag suszonych śliwek
* łyżka masła
* 2 łyżki śmietany
* 1/2 szklanki soku pomidorowego
* 1/2 cytryny
* ząbek czosnku
* olej do smażenia
* natka pietruszki
* sól, pieprz
*
Filety pokroić na kawałki, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na oleju.
Marchew pokroić w talarki, cebulę i seler w kostkę, ziemniaki w plastry, podsmażyć na oleju, dodając pod koniec masło oraz wcześniej namoczone śliwki pokrojone w paski.
Rybę położyć na podsmażonych warzywach, zalać sokiem pomidorowym zmieszanym ze śmietaną, doprawionym czosnkiem, solą i pieprzem.
Zapiec w piekarniku.
Rybę posypać natką pietruszki, podawać z ziemniakami.
przepis pochodzi ze strony http://kuchnia.gery.pl/ryba-po-podha...a-podhale.html
Skomentuj