U nas kikut na pępku długo się trzymał, odpadł dopiero po 41 dniach, smarowałam go dokładnie najpierw wacikami nasączonymi spirytusem a potem moczyłam patyczki do uszu gencjana i dokładnie przemywałam, ale jednak nie chciał odpaść. teraz pępuszek jest już bardzo ładny.
u nas po 12 dniach odpadł, tzn.przyszła połozna i oderwała
ja przemywałam normalnym spirytusem,takim jak sie kupuje w alkoholowym sklepie, i nie rozcienczałam...przecież dziecka to nie boli jak przemywamy wokół pepka,może jedynie plakać,bo spirytus daje uczucie zimna...i tyle
też mi sie tak wydawało, poczym przyszła połozna i nam właśnie powiedziała ze 98-99% może być byłam troche zdziwiona ale stwierdziłam,kobita wie lepiej i robiłam jak mowila
a dla mnie porażka to te saszetki z gazikiem jałowym,nasączone spirolem...LEKO....do przemywania pepka beznadziejne
froch dla mnie też te gaziki to jedna wielka pomyłka i wyrzucanie
pieniędzy w błotko.
Patyczek i spirytus w butelce ( w naszym przypadku rozcieńczonym) i
w 7 dobie pępek odpadł
a jak kapałam dziecko to moczyłam pepek...nie swiadomie,dopiero jak połozna oderwała kikucik to mi powiedziała:"teraz mozna zamoczyc" a ja w szoku
Pępuszek mamy piękny
Mojemu synkowi kikutek odpadł po półtorej tygodnia, czyściłam tylko spirytusem 70% i patyczkiemdo uszu, pępuszek jest śliczny. Ja starałam się go nie moczyć jak był jeszcze ten kikutek, ale nie zawsze to wychodziło, ale myślę, że to nie szkodzi jakoś bardzo.
http://www.wielgusiatko.naszedzieci.net Karolek 27.04.2008r. ma już 11 miesięcy 16 stycznia 2009r. Karolek nauczył się raczkować 27 stycznia 2009r. Karolek powiedział pierwsze słowo "TATA" 20 luty 2009r. Karolek pierwszy raz sam stanął :) 20 luty 2009r. Karolek zrobił pierwszy kroczek :)
ja nie pamietam kiedy dokladnie odpadla resztka, ale jak pepowina wyschla to ja odcieli ze kikucik nie ptrzeszkadzal juz tak bardzoe a reszta sie spokojnie zagoila i odpadla chyba po ok 2 tygodniach.ja przemywalam spirytusem i nie moczylam
Skomentuj