Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków 2010

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Noemi333
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    a jeszcze zapomniałam o syropie na kaszel: pokroić cebulkę w kostkę, zasypać cukrem, cebula puści sok - pić go kilka razy dziennie po łyżce.

    Leave a comment:

  •    
       

  • Noemi333
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    no to zapodam przepisy na syropki:
    na odporność: zetrzeć cebulę na drobnych oczkach, wycisnąć sok, posypać cukrem i pić, ja podaję małej dwa trzy razy na dzień po 1 łyżeczce, nie dłużej niż tydzien.
    na chorowanko syrop czosnkowy: zmielić 12 ząbków czosnku razem z łupinką, zalać pół litra letniej wody, wycisnąć ze dwie - trzy cytryny, po 12 godzinach odcedzić, trzymaćw lodówce. Daję starszemu synowi dwa razy dziennie po stołowej łyzce - mocno szczypiący, osobiście wolę zjeść czosnek. Podaję przez kilka dni, bo chyba z czosnkiem też nie wolno przedawkować

    Leave a comment:


  • rolka2000
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    Hej
    Coś tu zamilkło a ja mam nowość, która bardzo przypadła do gustu mojemu małemu - placuszki cukiniowo-marchewkowe

    Obieram średnią cukinię i trę na drobnej tarce, do tego trę marchewkę. solę i czekam aż sok puści. Potem ręką w misce odciskam, daję ząbek czosnku, pieprzu trochę, jajko i mąkę kukurydzianą (akurat taką bo na dukanie dozwolona) i smażę placki na patelni teflonowej bez tłuszczu.
    Mój mały się tym zajada!!

    Leave a comment:


  • Stysia007
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    Krem szpinakowy: ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie, na patelni podsmażyć (na maśle) zamrożony szpinak, aż będzie miękki. Aby szpinak nie przypalał się w trakcie smażenia podlewamy go niewielką ilością wody.
    Gotowy szpinak i ugotowane ziemniaki mieszamy blenderem i gotowe.

    Leave a comment:


  • Stysia007
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    Polecam kluski z białym serem. Składniki jak na białe kluski + biały ser (ilość wg uznania). Ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem i posypane cukrem. Jeśli ktoś woli można polać śmietaną lub jogurtem.

    Jeszcze jedno danie z białym serem: ugotowany makaron al dente (spagetti, kokardki, świderki lub muszelki) podawać polany masłem, posypany pokruszonym białym serem i cukrem.

    Leave a comment:


  • itka29
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    ola-kupuje raczej grubsze szparagi,odcinam koniec nie lebeki na calosci oprocz lebka obieram jak np.marchew gotuje. w osolonej wodzie z mala iloscia cukru-nie sa gorzkie wtedy,jak sa malo lykowate to w calosci je a jak mocno to blenderem zupke robie +lane kluseczki
    jak w calosci to pyszne sa polane sosem beszamelowym-mniam

    Leave a comment:


  • Betiiii
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    Jabłkowe racuchy

    2 jabłka obieram, kroję na małe kawałki, dodaję jedno jajko, troszkę cukru waniliowego i mąkę pszenną do uzyskania właściwiej konsystencji (jak na placki ziemniaczane np) smażę na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.
    Dawid bardzo je lubi, mama też

    w wolnej chwili dodam coś więcej

    Leave a comment:

  •    
       

  • marla75
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    Pupciki drobiowe - kupuję pierś z indyka i mielę lub gotowe mielone z indyka.
    Dodaję do mięsa żółtko, łyżeczkę kaszy manny, szczyptę posiekanej pietruszki i troszeczkę soli jodowanej. Formuję w malutkie kuleczki. Wrzucam je go gotującej wody w której jest starta marchewka, pieruszka, ziele angielskie. I tak gotuję to wszystko ok. godziny. Poczym wyjmuję pulpeciki, a warzywa wraz z niewielką ilościoą wywaru blenderuję. Powstaje mięsko i do tego sosik lub sałatka. Można dogotować ziemniaczka, kaszę lub ryż i obiad na 2 dni gotowy.

    Leave a comment:


  • ola1981
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    Itka - a jak robisz te szparagi?? bo szczerze mówiąc to ja nigdy nie robiłam... a nawet nigdy nie jadłam

    Leave a comment:


  • rolka2000
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    A ja robię Franiowi różne omlety - jajko, mleko, mąka, blenduję i na rozgrzane masełko. Potem serwuję z dżemem albo ze szczypiorkiem albo z ketchupem.

    Mój mały tego nie lubi ale inne dzieci ponoś przepadają za kluskami leniwymi z serka waniliowego:
    Opakowanie serka waniliowego, jajko, mąka i musi być dosyć gęsta konsystencja. Kluseczki kładzie się na wrzącą wodę i gotuje do wypłynięcia. Potem podawać z masełkiem i cukrem albo jogurtem
    Może którejś z was się przyda ten przepis

    Leave a comment:

  •    
       

  • itka29
    replied
    Odp: Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków

    Dominik bardzo lubi zupe pomidorowa z duza iloscia marchewki i z ryzem,chociaz z makaronem tez zje
    ostatnio na topie sa szparagii-ciesze sie ze mu zasmakowaly

    Leave a comment:


  • Książka kucharska dla kwietniowych dzieciaczków 2010

    Tak jak napisałam na naszym wątku, zapraszam do umieszczania różnych przepisów i pomysłów na jedzonka dla naszych pociech

    Justynka np, lubi jajecznicę smażoną na odrobince wody na teflonie, leciutko posoloną - bardzo się nią zajada
       
Working...
X