Odp: Jak wyhodować kiełki
Ja hoduję w specjalniej kiełkownicy ale tania jest, warto kupić
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak wyhodować kiełki
Collapse
X
-
-
Wystarczy coś co się nazywa "kiełkownica", można kupić gotową z zestawem nasion, raz dziennie wlewamy w nią wodę i po kilku dniach są pyszne kiełki. Chyba czytałam jakiś przepis z kiełkami tutaj http://1pokoj.pl i zachęciłam się do własnej hodowli
Leave a comment:
-
Można hodować kiełki w kiełkownicy albo zastosować sposób najprostszy,czyli wysiać nasionka na watę, ligninę lub chusteczki higieniczne. U nas w domu praktycznie cały rok siejemy rzeżuchę, którą wprost uwielbiamyi czasami także hodujemy konkretne kiełki (rzodkiewka przede wszystkim).
Leave a comment:
-
Mam kiełkownicę i ostatnio masowo hoduję kiełki słonecznika. Szybko rosną i są dobrym dodatkiem do sałatek
Leave a comment:
-
-
Hodowla kiełków jest banalna. Wpiszcie w google tę frazę i wyskoczy Wam mnóstwo porad. Ja korzystałam z artykułów Obi. Polecam.
Leave a comment:
-
Napisane przez katrina8 Pokaż wiadomośćPrzyrząd do kiełkowania nazywa się kiełkownica. Można ją nabyć w sklepie ogrodniczym, w sklepie ze zdrowa żywnością nie mówiąc juz o internecie. Ze swoijego doświadczenia polecam do hodowania kiełki rzodkiewki- są ostre i trzeba je doglądać przy każdym podlewaniu poniewaz maja skłonnosc do szybkiego pleśnienia max2 dni kiełkowania na nie przeznaczam. Polecam tez fasolkę mung! doskonałe źródło witamin i niezbędny dodatek do surówki na obiadCzasem hodujemy tez soczewicę, ale rzodkiewaka i fasolka przeważają. Kiedys próbowaliśmy jeszcze z soją ale nie polecam, jak dla mnie ma dziwny smak i wzdyma. Lucerna ma bardzo male nasionka i na mojej kielkownicy nie dochodzila nigdy do siebie. Eksperymentowalismy też z burakiem ćwikłowym- ze wszystkich nasionek na tacce wykielkowały moze ze trzy.. i chyba z brokułem tez coś było, ale chyba nieudanie. Ze sprawdzonych kiełków to polecam słonecznik (ten kielkujemy przewaznie na talerzu, zalewając na noc wodą, a rano pluczemy i znowu zalewamy woda, ale do takiego stopnia zeby sobie troche poodychał,wykielkowany po dwóch dniach jest pyszny! na początek polecam z miodem, a potem jak juz przyzwyczaicie się do smaku to bedziecie mogly bez zadnych dodatków go szamać), rzodkiewkę i fasolkę mung. Cierpliwości w kielkowaniu i radości ze zbiorów
Leave a comment:
-
też chciała bym mieć piękny duży pełen zieleni ogród i ogrodowe problemy, z roślinkami, meblami ogrodowymi, oświetleniem, nawozami, ale niestety, na razie tylko mam balkonowy ogród, muszę jeszcze kilka lat poczekać na ten wymarzony
Leave a comment:
-
-
Jak potrzebuję kielków pszenicy dla gołębi.
Leave a comment:
-
Choduję kiełki sama i zastanawia mnie to, że jak się kupje kiełki w sklepie to są bez żadnych łusek po nasionach, a u mnie nawet po wielokrotnym płukaniu jeszcze się pojawiają. NIE wygląda to smacznie, ani nie smakuje najlepiej.
Leave a comment:
-
Ja od lat używam kiełkownicy. Choć można ją zastąpić innym pojemnikiem. w KIełkownicy jednak przepłukiwanie jest najwygodniejsze, nalewamy wodę na górna tackę, a woda splywa otworami na najniższy poziom. Używam jej potem do podlewania kwiatów.
Leave a comment:
-
-
Tak czytam wasze wpisy i chyba zacznę hodować kiełkiA macie zioła w kuchni? Ja myślałam o zasadzeniu bazylii, rozmarynu i oregano. To moje ulubione dodatki do potraw
Możecie mi doradzić w czym je sadzić? Mogą być zwykłe doniczki czy takie specjalne do ziół. Będę wdzięczna za rady
Last edited by Redakcja_MamoToJa.pl; 23-04-2014, 10:39.
Leave a comment:
-
Dobrze sprawdza się też wyparzony słoik, zatkany gazą zamiast zakrętki
Leave a comment:
-
ja nigdy jeszcze nie sadziłam kiełków, ale w sumie jak tak czytam wasze wpisy to w sumie trochę jestem zachęcona i na pewno wezmę to pod uwagę
Leave a comment:
-
-
Przyrząd do kiełkowania nazywa się kiełkownica. Można ją nabyć w sklepie ogrodniczym, w sklepie ze zdrowa żywnością nie mówiąc juz o internecie. Ze swoijego doświadczenia polecam do hodowania kiełki rzodkiewki- są ostre i trzeba je doglądać przy każdym podlewaniu poniewaz maja skłonnosc do szybkiego pleśnienia max2 dni kiełkowania na nie przeznaczam. Polecam tez fasolkę mung! doskonałe źródło witamin i niezbędny dodatek do surówki na obiadCzasem hodujemy tez soczewicę, ale rzodkiewaka i fasolka przeważają. Kiedys próbowaliśmy jeszcze z soją ale nie polecam, jak dla mnie ma dziwny smak i wzdyma. Lucerna ma bardzo male nasionka i na mojej kielkownicy nie dochodzila nigdy do siebie. Eksperymentowalismy też z burakiem ćwikłowym- ze wszystkich nasionek na tacce wykielkowały moze ze trzy.. i chyba z brokułem tez coś było, ale chyba nieudanie. Ze sprawdzonych kiełków to polecam słonecznik (ten kielkujemy przewaznie na talerzu, zalewając na noc wodą, a rano pluczemy i znowu zalewamy woda, ale do takiego stopnia zeby sobie troche poodychał,wykielkowany po dwóch dniach jest pyszny! na początek polecam z miodem, a potem jak juz przyzwyczaicie się do smaku to bedziecie mogly bez zadnych dodatków go szamać), rzodkiewkę i fasolkę mung. Cierpliwości w kielkowaniu i radości ze zbiorów
Leave a comment:
-
mysle ze kielki na parapecie to: trzeba odpowiednio wbic sie zębami w ten parapet az kły wypadną... :P
Leave a comment:
Leave a comment: