Czy jest tu ktoś kto podpowie mi jak wyhodować kiełki na swoim parapecie? Co mam kupić? Czy są jakieś małe "urządzenia" do hodowania kiełków na własne potrzeby?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak wyhodować kiełki
Collapse
X
-
-
Odp: Jak wyhodować kiełki
jest takie urządzenie, nie wiem jak się nazywa, a opakowanie wyrzuciłam, ale składa sie z kilku (moje z 4) plastykowych tacek. Do trzech wsypujemy nasiona na kiełki, ustawiamy jedna na drugiej, na dól tacka czwarta (inna niż pozostałe trzy), wlewamy letnią wodę do najwyższej tacki i przykrywamy pokrywką. Woda przelewa się na niższe poziomy, a kiedy cała woda zbierze się w dolnej tacy - wylewamy ją. Kiełki gotowe po 3-4 dniach
-
Ja i moja rodzina jestesmy miłosnikami rzeżuchy. Pychotka! Na kanapki, do jajecznicy, do sosów i zup.
Mam ulubionego producenta nasion z Ożarowa Maz., któremu jestem wierna za jakość, bo tanie nasiona kupowane w hipermarketach mnie rozczarowały. Czasem nawet połowa nasion nie wykiełkowała.
Sama uprawa jest prosta. Płaskie naczynie (np. duzy talerz) wykładam ligniną (watą celulozową do kupienia w aptece) lub zwykłą watą (ostatecznie nawet ręczniki papierowe zdały egzamin). Moczę wodą, a nastepnie wysiewam na to nasiona. Dość gęsto, ale w pojedyńczej warstwie. Ostrożnie zalewam wodą, żeby lekko przykryła nasiona. Przez nastepne dni pilnuję, żeby wata była stale wilgotna, a przez pierwsze 3 dni nawet lekko przykryta wodą. Po około 7 dniach kiełki są już wystarczajaco duże. Ścinam je nożyczkami i ewentualnie tnę na połowę.
Jesli nie mamy naczynia do wysiewania kielków, wystarczy duzy słoik, kawałek gazy i gumka recepturka/nitka. Nasiona wrzuca się do słoika, ten przykrywa gazą i zawiązuje gumka lub nitką. Przez gaze nasiona zalewa sie woda, następnie odcedza. Kilka razy dzienie moczy sie tak nasiona. Po kilku dniach kiełki sa gotowe.
Próbowałam rzodkiewki (pyszna), słonecznika (może być) i kukurydzy (taka sobie). Wszystko to rzecz gustu.Last edited by MonikaPB21; 10-03-2011, 14:35.
Skomentuj
-
-
U nas rzeżucha przez półzimy na parapecie rośnie.Sieję, tak jak Monika, tylko na tacce po cykorii, wykładam watą, posypuję nasionka, dość gęsto i podlewam. I tak na zmianę, jedna tacka w połowie zuzyta to sieję następną i mamy cały czas zieloną rzeżuchę do jedzeinia. Innych kiełek nie próbowałam, ale rośnieu nas też szczypiorek. Kiełkującą cebulkę do ziemi albo wody i pyszny szczypiorek gotowy. tylko trzeba znaleźć kiełkującą cebulkę w sklepie, bo nie każda wypuści szczypiorek, ponieważ są sypane chemią przeciwko rośnięciu.
Skomentuj
-
Ja też uwielbiam rzeżuchę, poza tym lucerna(alfa alfa) jest pyszna, zalecana zwłaszcza dla wegetarian, najlepiej robić ją w słoiku, jak opisano powyżej. Poza tym próbowałam rzodkiewki (mocny smak), pszenicy i kilku innych, ale już nie pamiętam. Muszę coś zaraz posiać, bo już dawno nie robiłam. U nas można kupić kiełki lucerny w pudełku, czasem kupuję.
Skomentuj
-
-
Przyrząd do kiełkowania nazywa się kiełkownica. Można ją nabyć w sklepie ogrodniczym, w sklepie ze zdrowa żywnością nie mówiąc juz o internecie. Ze swoijego doświadczenia polecam do hodowania kiełki rzodkiewki- są ostre i trzeba je doglądać przy każdym podlewaniu poniewaz maja skłonnosc do szybkiego pleśnienia max2 dni kiełkowania na nie przeznaczam. Polecam tez fasolkę mung! doskonałe źródło witamin i niezbędny dodatek do surówki na obiadCzasem hodujemy tez soczewicę, ale rzodkiewaka i fasolka przeważają. Kiedys próbowaliśmy jeszcze z soją ale nie polecam, jak dla mnie ma dziwny smak i wzdyma. Lucerna ma bardzo male nasionka i na mojej kielkownicy nie dochodzila nigdy do siebie. Eksperymentowalismy też z burakiem ćwikłowym- ze wszystkich nasionek na tacce wykielkowały moze ze trzy.. i chyba z brokułem tez coś było, ale chyba nieudanie. Ze sprawdzonych kiełków to polecam słonecznik (ten kielkujemy przewaznie na talerzu, zalewając na noc wodą, a rano pluczemy i znowu zalewamy woda, ale do takiego stopnia zeby sobie troche poodychał,wykielkowany po dwóch dniach jest pyszny! na początek polecam z miodem, a potem jak juz przyzwyczaicie się do smaku to bedziecie mogly bez zadnych dodatków go szamać), rzodkiewkę i fasolkę mung. Cierpliwości w kielkowaniu i radości ze zbiorów
Skomentuj
-
-
Tak czytam wasze wpisy i chyba zacznę hodować kiełkiA macie zioła w kuchni? Ja myślałam o zasadzeniu bazylii, rozmarynu i oregano. To moje ulubione dodatki do potraw
Możecie mi doradzić w czym je sadzić? Mogą być zwykłe doniczki czy takie specjalne do ziół. Będę wdzięczna za rady
Last edited by Redakcja_MamoToJa.pl; 23-04-2014, 10:39.
Skomentuj
-
Skomentuj