Mam różne tulipany przywiezione przez szwagierkę z Holandii. Najbardziej podoba mi sie to że kwitną nam praktycznie od połowy marca i mamy takie odmiany że jak jedne przekwitają yo następne rozkwitają i cały czas jest kolorowo.
też bym chciała mieć piękny duży pełen zieleni ogród i ogrodowe problemy, z roślinkami, meblami ogrodowymi, oświetleniem, ale niestety, na razie tylko mam balkonowy ogród, muszę jeszcze kilka lat poczekać na ten wymarzony
też bym chciała mieć piękny duży pełen zieleni ogród i ogrodowe problemy, z roślinkami, meblami ogrodowymi, oświetleniem, nawozami, ale niestety, na razie tylko mam balkonowy ogród, muszę jeszcze kilka lat poczekać na ten wymarzony
też bym chciała mieć piękny duży pełen zieleni ogród i ogrodowe problemy, z roślinkami, meblami ogrodowymi, oświetleniem, nawozami, ale niestety, na razie tylko mam balkonowy ogród, muszę jeszcze kilka lat poczekać
Witam. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to czy te tulipany posadzone są na słonecznej rabacie?
Mam kilka cebul tulipanów wsadzonych w ogródku, pod żywopłotem z iglaków, w zupełnym cieniu, i one wprawdzie zakwitają, ale tak biednie, że pół dnia i po kwitnieniu. Dodatkowo łodygi są długie, i cienkie, pokładają się. To ewidentny objaw niedostatku światła.
Ta sama odmiana na innym stanowisku zachowuje się zupełnie inaczej- kwiaty duże, dorodne, kwiaty utrzymują się dłużej, a liście są sztywne i zdrowe.
Dlatego, żeby pomóc Pani tulipanom, należałoby za jakiś czas (jak liście zwiędną zupełnie) wykopać cebulki, i pozwolić im przyschnąć. Takie cebulki przechowujemy do września, października, a następnie sadzimy na nowym, bardziej słonecznym, stanowisku.
Ewentualnie może to być też wina samych cebul- są zbyt małe, i muszą dorosnąć, by zakwitły(nie posadziła Pani cebul, a jedynie cebulki przybyszowe).
Może to trochę spóżniony temat, ale... W ogródku przyblokowym mam posadzone od 2 lat cebulki tulipanów. Co roku odbijają, ale nie kwitną. Pokazuja się listki, rosną, opadają a pąków kwiatów nie widać. Czemu tak się dzieje ?
Może ktoś coś mi poradzi
2 lata temu kupiłam kilkanaście cebulek kolorowych tulipanów. Posadziłam je w ogódku przyblokowym, co roku odbijają, ale nie kwitną, idą w liście, liście opadają, a żaden jeszcze nie zakwitł.
może macie już zdjęcia tulipanów rosnących w waszych ogrodach?? ja pojadę do rodziców może już zakwitły to zrobię foty a Wy jak macie to wklejcie w posta.
Leave a comment: