Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konkurs "Gotuj z Misiem"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #16
    Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

    Deser lodowo-owocowy z mrożonymi Misiami Haribo.

    Na nadchodzące gorące lato proponuję wspólnie z dziećmi przygotować zdrowy i pożywny deser dla łakomczuchów i nie tylko
    Potrzebne składniki:
    -misie Haribo
    -woda mineralna
    -oranżada w proszku
    -truskawki,banany lub inne wg.uznania
    -yogurt naturalny
    -lody w dowolnym smaku
    -bita śmietana
    -posypka dekoracyjna
    Ilość składników wg potrzeby i uznania

    Na początek przygotowujemy mrożone Haribo.Do foremek wkładamy żelkowe misie.Kolorową oranżadę w proszku rozpuszczamy w wodzie mineralnej i zalewamy nią żelkowe misie.Foremki wkładamy do zamrażalnika i pozostawiamy do zamrożenia.Przygotowujemy koktajl z owoców.Blenderem miksujemy owoce(ja wykorzystałam truskawki) z cukrem i yogurtem naturalnym.Na spód pucharka wlewamy koktajl owocowy,następnie dodajemy porcję loda ,zamrożone orenżadkowe misie i pokrojone świeże owoce np. banany.Całość jeszcze raz polewamy koktajlem i bitą śmietaną.Dekorujemy posypką i zajadamy ze smakiem


    Last edited by kasia1600; 15-06-2010, 08:02.

    Skomentuj

    •    
         

      #17
      Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

      Szklaneczki słodkości pełne misia sytości


      Składniki

      bita śmietana (może być robiona własnoręcznie wtedy większa frajda dla maluszka;] ale może też być w sprayu.
      galaretki - i tutaj ważne żeby było kolorowo mogą być 2-3 czy nawet 5 kolorów im więcej tym lepiej . Ja dałem pomarańczowy i truskawkowy.
      misie haribo
      czekolada

      Przygotowanie


      Czekolade ścieramy na tartce. Galaretkę po przyrządzeniu i zestaleniu (robimy nie jak w przepisie 400ml wody tylko 300 - będzie bardziej gęsta) kroimy w dość dużą kostkę (żeby nam nie znikła). Następnie na spód szklanki nakładamy pierwszą warstwę bitej śmietany w której "topimy" misie haribo. Następnie galaretkę i znowu warstaw śmietany z misiami. I tak robimy "przekładaniec galaretki o róznych kolorach i bitej śmietany z misiami. Na samą górę dajemy bitą śmietanę i misie oraz posypujemy startą czekoladą.

      Pychota !




      Skomentuj


        #18
        Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

        Na urodzinowym torcie nie może zabraknąć Misiów .
        Żelki umieszczamy także w wybranej masie do tortu . Będzie to duża niespodzianka dla naszych łasuchów

        Attached Files

        Skomentuj


          #19
          Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

          Truskawkowa fantazja dla Misia

          Do przygotowania deseru dla misia potrzebujemy biszkopty albo ciastka peti bery, ja wykorzystałem te drugie . Smietane kremówke ok 250 ml, galaretke pól paczki, truskawki, Haribo pianki truskawkowe, konfitura
          Śmietanę należy ubić na sztywno dodać do niej ostudzona galaretkę, to wszystko razem miksować. Na dno miseczki ulożyć pianki truskawkowe haribo, po bokach miseczki plastry truskawek całość zalać śmietana , w środek wrzucić żelki haribo. Na spod dajemy biszkopty. Do lodówki, czekamy az sięgnie. Jest to mój pierwszy deser jaki zrobiłem trochę pomagał mi synek Kacper
          Attached Files

          Skomentuj


            #20
            Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

            U nas w domu miśkami Haribo ozdabiamy torty. I tak oto miśki towarzyszyły Kubusiowi Puchatkowi i były kibicami na żużlowym meczu. Mój Kubuś sam ustawiał wszystkie miśki i miał z tego niezłą frajdę.

            Skomentuj


              #21
              Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

              Tort Kubusia Puchatka

              Składniki:

              Biszkopt
              7 jajek
              7 łyżek mąki tortowej
              7 łyżek mąki ziemniaczanej
              1,25 szklanki cukru
              2 łyżeczki proszku do pieczenia
              Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal miksując na niskich obrotach dodawać po jednym żółtku. Mikser odkładamy i pozostałe składniki mieszamy łyżkę. Mąki i proszek przesiać, dodawać po trochu do ubitych jajek. Mieszać bardzo delikatnie, żeby masa nie opadła.
              Upiec w tortownicy . Gdy wystygnie przekroić na 3 części.

              Masa 1
              1 galaretka truskawkowa
              1 galaretka cytrynowa
              250 ml. mleka skondensowanego
              mała paczka żelków – miśków Haribo

              Każdą galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu. Gdy truskawkowa zacznie tężeć, zmiksować razem z mlekiem ,aż do uzyskania pianki. Do pianki dodać przekrojone na .pół żelki i drugą galaretkę , pokrojoną w kostkę. masę wylać na pierwszy blat biszkopta. Gdy zastygnie położyć drugi blat ciasta i przygotować kolejną masę.


              Masa 2
              1 galaretka pomarańczowa
              250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
              20 dkg pokrojonych drobno owoców, np. brzoskwiń, truskawek, ananasa z puszki

              Z galaretki i mleka przygotować ptasie mleczko, identycznie jak w masie 1. Dodać pokrojone owoce i wyłożyć na ciasto. Na górę nałożyć trzeci blat. Tort posmarować bitą śmietaną i przybrać dowolnymi owocami. Boki ozdobić uprażonym kokosem lub migdałami.

              Skomentuj


                #22
                Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                Szalona Gąsienica !!


                Pomysł mamy, wykonany przez 7-latkę!

                Składniki:
                ptysiowe kulki
                bita śmietana,
                ciastko czekoladowe
                paluszki
                żelki Haribo
                wiórki kokosowe
                Attached Files
                Last edited by INTA; 15-06-2010, 18:21.

                Skomentuj

                •    
                     

                  #23
                  Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                  U nas w domku SZYBKA SEZONÓWKA
                  czyli truskaweczki
                  plus jogurcik
                  banan
                  i oczywiście DUUUUŻO MISIÓW HARIBO
                  bo bez misiów nie ma zabawy
                  Attached Files

                  Skomentuj


                    #24
                    Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                    Gofry „Złote przeboje”

                    Składniki:
                    żelki owocowe Haribo „Złote misie” lub „Literki”
                    konfitura różana
                    jogurt naturalny
                    brzoskwinie w puszce


                    1/2 kg mąki pszennej
                    2 jajka
                    1/2 szklanki cukru
                    1/3 kostki masła
                    2 łyżeczki proszku do pieczenia
                    1 opakowanie cukru waniliowego
                    woda mineralna lub mleko


                    1)W garnku należy stopić masło, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
                    Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier, cukier waniliowy,2 szklanki wody lub mleka. Po wymieszaniu składników należy dodać zimne masło (wcześniej stopione w garnku). Miksujemy.

                    2) Wody lub mleka należy dodać tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
                    Ubijamy białka i dodajemy je do zmiksowanej masy, bardzo delikatnie mieszając łyżką.


                    3)Rozgrzewamy gofrownicę. Po 3 minutach należy posmarować gofrownicę odrobiną oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierać do urządzenia.
                    4)Ciasto należy wylewać małą chochelką na całą foremkę. Piec do uzyskania gofrów/wafli
                    o złotym kolorze.
                    5)Następnie przygotować mus brzoskwiniowy i w tym celu należy zmiksować brzoskwinie z puszki w blenderze.
                    6)Upieczone na złoty kolor gofry/wafle smarujemy konfiturą różaną lub polewamy musem brzoskwiniowym i jogurtem naturalnym. Posypujemy żelkami owocowymi „Złote misie”. Podajemy pachnące, natychmiast po upieczeniu. Ich aromat wzbudzi apetyt w każdym dziecku. Haribo to przecież smak radości, aż chce się zaprosić gości!





                    Skomentuj


                      #25
                      Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                      Oto torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego synka – fana piłki nożnej!
                      Pieczemy 2 biszkopty jasne i 1 ciemny :
                      • 6 jajek
                      • 1 szklanka cukru
                      • 1,5 szklanki mąki
                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
                      W wersji ziemnej dodajemy 4 łyżki ciemnego kakao ujmując 4 łyżki mąki.
                      Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po trochę dodawać cukier cały czas ubijając . Do ubitej masy dodawać po jednym żółtku , zmiksować . Następnie dodać do masy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką) . Przelać ciasto na prostokątną formę i piec w temperaturze 180 C przez około 25-30 minut . Upieczony biszkopt ostudzić.
                      Krem :
                      • 5 żółtek
                      • 7 łyżek cukru
                      • 1 cukier waniliowy
                      • 2 łyżki mąki pszennej
                      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                      • 500 ml mleka
                      • 1 margaryna
                      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy naturalnej
                      Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Do utartej masy dodać obie mąki , zmiksować. Mleko zagotować - i na gotujące wlać rozrobioną masę jajeczną . Zamieszać i gotować na małym ogniu do chwili , aż masa zgęstnieje i zrobi "puf" [ jak podczas gotowania budyniu ] . Zdjąć z ognia i ostudzić .
                      Margarynę zmiksować i po trochę dodawać do niej nasz budyń ( cały czas miksując ). Masę podzielić na 2 części . Do jednej części dodać kawę rozpuszczalną rozrobioną z minimalną ilością wody - zmiksować . Do drugiej dodać zielony barwnik spożywczy.
                      Przełożenie: Biszkopt jasny - krem kawowy , biszkopt ciemny - krem kawowy, na wierzch biszkopt jasny. Wierzch i boki posmarować zielonym kremem, białym zrobić linie jak na boisku do piłki nożnej. Schłodzić w lodówce. A teraz potrzebna nam drużyna – więc pobawmy się w trenera i ustawmy naszych żelkowych zawodników na boisku.
                      Last edited by kinga_ww; 09-02-2011, 17:05.
                      http://suwaczki.slub-wesele.pl/200008304670.html

                      Skomentuj

                      •    
                           

                        #26
                        Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                        Witam,
                        chciałabym zaproponować taki przepis-nieprzepis
                        Ale naprawdę super rzecz z żelek Haribo.
                        Ostatnio (zainspirowana podobnymi bukietami w sklepie - drogimi bardzo) - gdy moja córka szła na urodziny do koleżanki - postanowiłyśmy same zrobić taki bukiet z żelek.
                        Wykorzystałyśmy:
                        - żelki Haribo - pianki
                        - żelki Haribo - primavera truskawkowe
                        - żelki Haribo spaghetti truskawkowe
                        - opakowanie długich "wykałaczek" do szaszłyków

                        Żelki pianki i truskawkowe nadziewamy na wykałaczki, robimy bukiet - owinąć można w ozdobny papier - a na końcu układamy spaghetti truskawkowe.
                        Można wykorzystać inne żelki - malinowe, wiśnie, jeżynki .
                        Bukiet zrobił ogromne wrażenie na wszystkich - tym bardziej że własnej roboty
                        Polecam wszystkim - do tego super zabawa z dzieckiem
                        Attached Files
                        Last edited by agab78; 15-06-2010, 22:09.

                        Skomentuj


                          #27
                          Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                          Wakacyjna pokusa

                          Składniki:
                          banan
                          kiwi
                          kilka truskawek
                          winogrona
                          jabłko
                          (ew. inne owoce - wg upodobań)

                          ulubione żelki Haribo

                          opcjonalnie: śmietanka, cukier puder

                          Wykonanie:

                          owoce umyć, osuszyć i pokroić w plasterki
                          ułożyć fantazyjnie na talerzu, ozdobić żelkami Haribo
                          (można polać śmietanką lub posypać cukrem pudrem)

                          najlepiej smakuje w upalne popołudnie, należy podać mocno schłodzoną
                          Attached Files

                          Skomentuj


                            #28
                            Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                            „Truskawki pod pierzynką”
                            Składniki masy piankowej:
                            -cukier puder
                            -pianki Haribo
                            Składniki ciasta:
                            -9 łyżek płatków owsianych
                            -3 jaja
                            -4 łyżki mleka w proszku
                            -1 szklanka jogurtu naturalnego
                            -2 szklanki białego sera (mielonego)
                            -5 łyżek cukru brązowego
                            -2 łyżeczki proszku do pieczenia
                            -truskawki
                            -pianki i żelki Haribo
                            -perełki
                            Ciasto:
                            Płatki owsiane mielimy na drobny puch przy pomocy blendera lub młynka do kawy. Do płatków dodajemy roztrzepane jajka, jogurt, ser, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 min.
                            Masa piankowa:
                            Pianki wkładamy do szklanej miski i podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce ( należy je wyciągnąć, gdy podwoją swoją objętość pod wpływem temperatury). Następnie do ciepłych pianek dodajemy trochę cukru pudru i mieszamy łyżką. Gdy masa nieco zgęstnieje wykładamy ją na stolnicę i ugniatamy jak plastelinę, podsypując cukier puder. Wyrabiamy masę do momentu aż nie będzie się kleiła. Masę rozwałkowujemy na dosć cienki placek o wielkości nieco większej niż upieczone ciasto. Następnie troche cieplych pianek(bez cukru pudru) wykładamy na ciasto i układamy na nich umyte i osuszone truskawki (owoce przykleją się do pianek). Potem rozwałkowaną masą przykrywamy ciasto z owocami i zaginamy pod spód ciasta pozostałą część masy. Na wierzch ciasta przyklejamy (przy pomocy ciepłych pianek i wykałaczki) pianki Haribo kwiatuszki i żelki miśki. Możemy także udekorować środki kwiatków specjalnymi perełkami.
                            Attached Files

                            Skomentuj


                              #29
                              Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                              HARIBOwy deser


                              Produkty
                              - biszkopciki
                              - miśki HARIBO
                              - drops HARIBO
                              - cocacola HARIBO
                              - Danonek
                              - jogurt naturalny 100 g
                              - serek waniliowy Danio 400 g

                              Sposób przyrządzenia:
                              Do miseczki przełożyć Danonek, jogurt naturalny i parę łyżeczek serka waniliowego Danio, wymieszać delikatnie.
                              Następnie biszkopciki ułożyć w około na talerzyku. Udekorować colą HARIBO, miśkami HARIBO, dropsikiem HARIBO.

                              Smacznego życzymy Wszystkim dzieciom
                              Attached Files

                              Skomentuj


                                #30
                                Odp: Konkurs "Gotuj z Misiem"

                                " Owocowy ryż z żelkami"

                                Proponuję bardzo pyszne i zdrowe danie, a także proste i szybkie do przygotowania ;-)

                                Składniki:
                                Torebka ryżu
                                Żelki Haribo owoce leśne
                                Jogurt naturalny
                                Rodzynki lub orzechy
                                Banan
                                Jabłko
                                Arbuz
                                Truskawka
                                Mogą również być inne owoce, np. pomarańcze, brzoskwinie, winogrono itd

                                Ryż należy ugotować, położyć na talerz do wystygnięcia, polać jogurtem. Obrać owoce i pokroić w kosteczki, w paseczki, plasterki itd.
                                Truskaweczkę położyłam na środku, na około plasterki banana, a mój Misio układał żelki, które lądowały częściej w jego buzi niż na talerzyku ale była świetna zabawa;-)
                                Smacznego
                                Attached Files

                                Skomentuj

                                       
                                Working...
                                X