mam pytanie do mam karmiących piersią: czy bierzecie jakieś witaminki/suplementy diety dla kobiet karmiących? jeśli tak, to co polecacie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
czy karmiąc piersią bierzecie jakieś suplementy diety?
Collapse
X
-
-
Odp: czy karmiąc piersią bierzecie jakieś suplementy diety?
włosy wypadają po porodzie taka jest fizjologiai garście witaminek niestety nie pomogą, bo to uzależnione jest od hormonów.
ale oczywiście warto brać suplementy. jakie to zależy jaka jest nasza dieta. jeśli uboga w warzywa i owoce wtedy przyda się preparat witaminowy.
ja brałam femvital prenatal i centrum mama, wszystkie tego typu preparaty mają zbliżony skład. femvital prenatal jest niedrogido tego łykałam tran w kaspułkach- źródło WNNKT- omega 3i6 i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wszystko to sprzyja rozowjowi układu nerwowego) dzisiaj są już takie preparaty witaminowe z omega 3i6 czyli 2 w 1, jak taki sobie kupicie wtedy już rezygnuje się z tranu
Skomentuj
-
-
to, że włosy wypadają, to podobno całkiem normalnemnie lekarz tłumaczył z uśmiechem, że na skutek hormonów podczas ciązy włosy nie wypadają prawie wcale, przez co po porodzie "nadmiar musi wypaść"
i faktycznie wypadały jakiś czas, a potem przeszło. aczkolwiek też się bałam, że wyłysieję
co do suplementów mój lekarz zalecał mi brać te same witaminy, co w ciąży, czyli feminatal, bo podczas karmienia dziecko nadal dużo z nas "wysysa" wszystkiego i lepiej uzupełniać niedobory. moja mała jest alergikiem i też przez to mój jadłospis był dość ograniczony, więc w efekcie mało tych witamin i innych składników zjadałam z pożywieniem - dlatego też łykałam witaminy
Skomentuj
-
-
ważne, żeby w ogóle myśleć o suplementacji, o łykaniu witamin, teraz np. dobrych warzyw jest coraz mniej, bo idzie zima - jakoś trzeba uzupełniać niedobory. a na rynku preparatów witaminowych jest od groma, można wybierać i przebieraćja brałam w ciąży feminatal (najpierw 800, potem 400 z dha) to i podczas karmienia przy nim zostałam. pasowały mi te witaminy po prostu, zawierają jod i kwasy tłuszczowe dha, a to wszystko jest ważne dla maluszka. i przede wszystkim łatwo było połknąć tabletkę
Skomentuj
-
Napisane przez 21sloneczko Pokaż wiadomośćważne, żeby w ogóle myśleć o suplementacji, o łykaniu witamin, teraz np. dobrych warzyw jest coraz mniej, bo idzie zima - jakoś trzeba uzupełniać niedobory. a na rynku preparatów witaminowych jest od groma, można wybierać i przebieraćja brałam w ciąży feminatal (najpierw 800, potem 400 z dha) to i podczas karmienia przy nim zostałam. pasowały mi te witaminy po prostu, zawierają jod i kwasy tłuszczowe dha, a to wszystko jest ważne dla maluszka. i przede wszystkim łatwo było połknąć tabletkę
Skomentuj
-
-
ja też przez całą ciążę brałam feminatal N no i jak karmiłam to też brałam feminatal a później jak sporadycznie mała jeszcze piła to przeszłam na prenatal.. ale i tak większość tych tabletek ma prawie identyczny skład.. owszem warto łykać takie "wspomagacze" bo dziecko bardzo dużo wyciąga cennych składników.
Skomentuj
-
no właśnie, to jest chyba Feminatal N - ten dla matek karmiącychw każdym razie macie racje - coś trzeba brać, bo maluch zabiera mamie wszystko, co najlepsze, no a potem się zaczynają problemy z wypadaniem włosów i inne atrakcje
dzięki za odpowiedzi!
Skomentuj
-
Napisane przez czacza Pokaż wiadomośćja też przez całą ciążę brałam feminatal N no i jak karmiłam to też brałam feminatal a później jak sporadycznie mała jeszcze piła to przeszłam na prenatal.. ale i tak większość tych tabletek ma prawie identyczny skład.. owszem warto łykać takie "wspomagacze" bo dziecko bardzo dużo wyciąga cennych składników.
i ciężko powiedzieć, które są idealne, bo każda kobieta ma troszkę inne zapotrzebowanie w zależności od tego, jaką ma dietę.
ja słyszałam, że feminatal ma najbardziej optymalny skład.
erykah, feminatal N można brać zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia, można powiedzieć, że to produkt uniwersalnyale faktycznie jest zalecany na okres karmienia piersią głównie.
Skomentuj
-
-
no proszę, nie wiedziałam, że feminatal ma też dobroczynne działanie na włosy i paznokcie
ale w sumie - skoro uzupełnia niedobory i (uogólniając) wzmacnia organizm, to i po włosach, paznokciach i skórze będzie to widać, bo to na nich w pierwszej kolejności odbijają się niedobory w organizmie...
Skomentuj
Skomentuj