Sluchajcie ostatnio mojej mamy kolezanka- polozna zobaczyla jak sie masuje po brzuchu i powiedziala ze bron boze nie powinno sie tego robic bo dostanie sie predziej skurczy... a co z kontaktem z dzieckiem i uspokajaniu go kiedy jest jeszcze w srodku?? Pytałam sie lekarza i on też mi powiedzial ze karygodnie nie zabrania ale powinnam to robic bardzo rzadko. Ciekawe czy to rzeczywiscie sie potwierdza....
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dotykanie brzuszka tak-nie?
Collapse
X
-
-
Ano racja - masowanie brzucha zwlaszcza pod koniec ciazy moze wywolywac skurcze.
Nie ma czegos takiego ze nie wolno wogole - np wmasowanie kremu jest dozwolone. Wszystko w granicach rozsadku . Uspokoic maluszka mozesz np po prostu kladac reke na brzuchu.
Na ginekologii czesto lekarze pilnuja by "rece trzymac zdala od brzucha" zwlaszcza gdy kobieta jest na podtrzymaniu.
Masowanie brzucha, zwłaszcza ruchy rozcierania może wywołać skurcze porodowe, a np masowanie piersi powoduje wydzielanie oksytocyny co tez moze wywolac wczesniejszy porod.Last edited by Goplana; 20-12-2008, 23:13.
-
-
-
Glownie chodzi o ostatnie tygodnie.
Z tego co sie orientuje to polega to na tym ze glaszczac duzo brzuch macica sie "stawia" , wystepuja skurcze te powoduja ze dziecko napiera na szyjke a ta sie rozwiera " wysylajac" wczesniej do mozgu info ze zaczyna sie porod.
Ja pod koniec ciazy jak tylko poglaskalam brzuch zaraz twardnial ... z glaskaniem skonczylam .
Skomentuj
-
Aż nie chce mi się wierzyć,że głaskanie brzuszka może zaszkodzićDzisiaj będę u swojego lekarza,zapytam i zobaczymy co mi powie
Kacper Łukasz ur.23.03.2009 godz.1.32 ( 3350g,52cm)
http://mamaczytata.pl/pokaz/7481/syn...si_czy_tatusia
Skomentuj
-
-
Kurcze ja sie masowałam praktycznie caly czas od trzeciego trymestru, a to dlatego, ze mały na głaskanie reagowal i dawał kopniakimi sie to podobalo
Ale fakt skurcze przyszly wczesniej, urodziłam 9 dni przed terminem. hmmmm ale szczerze mowiac do dzis nie wiedzialam ze nie wolno tego robic....
Bartuś 26.06.08
Już potrafię raczkować i mam 8 ząbków
Skomentuj
-
ja też dowiedziałam się o tym gdy wylądowałam na patologi ciąży z przedwczedsnymi skurczami. Gdy położna zobaczyła, że masuję, poklepuję sobie brzuszek, to powiedziała, że absolutnie nie wolno tego robić, żeby nie wywołać przypadkiem skurczu. oczywiście wszystko w granicy rozsądku. Trzeba przecież się umyć, wmasować kremik. Wiadomo jak ktoś leży kilkanaście minut i wciąż masuje brzuszek to może zaszkodzić. Ciężko mi było nie masować brzuszka. Ale jakoś sobie poradziłamdelikatnie pukałam, trzymałam rękę na brzucholku i rozmawiałam z Niunią
Majeczka 27 kwiecień 2008r.
Skomentuj
-
-
Rzeczywiście nie wolno masować brzuszka,bo można wywołać skurcze-tak powiedział mi dziś lekarzNo cóż,trzeba będzie ograniczyć się do delikatnego głaskania ....
Kacper Łukasz ur.23.03.2009 godz.1.32 ( 3350g,52cm)
http://mamaczytata.pl/pokaz/7481/syn...si_czy_tatusia
Skomentuj
Skomentuj