Kiedy przychodzi do Was zając? Do nas w poranek czwartkowy. szukamy koszyków po domu. W pt nic nie można z nich jeść. W sobotę część słodyczy idzie do święconki, a w niedzielę wszyscy jedzą na co mają ochotę
U nas tez w czwartek dzieci jak rano wstaja to szukaja koszyczkow ze słodyczami . pamietam jak byłam mała to zajaczek tez przychodził do przedszkola teraz u mojego synka tego nie ma
No właśnie dziewczyny dlaczego w czwartek?i to Wielki Czwartek
u nas zawsze przychodził rano w niedzielę, a potem stwierdził że co to za robota że on nam daję a my mu nawet marchewki nie dajemy i przestał przychodzić
Czemu w czwartek? też sie nieraz nad tym zastanawiałam. Nigdy co do tego nie docytywalaqm i dopiero na studiach sie zdziwiłam, że są i inne dni, kiedy zając przychodzi...pewnie dlatego, że w czw ze wszystkimi się nie wyrabia
Ja sobie i mojej rodzince tłumaczę to tak: W czw zajaczek przynosi słodycze i można sie nimi poczęstować. W wielki Piątek trzeba sie umartwiać- rezygnacja ze słodyczy to wielkie wyrzeczenie dla dzieci. W sb zanosimy koszyczki do poświęcenia (dlatego zawsze mnie zastanawia,czemu zając przynosi slodycze w niedz????...chyba, że już poświęcone) A w niedzielę można wszystko zjeść!!!
Ja nie znam takiej tradycji,że przychodzi zając.Owszem święty Mikołaj tak ale zając?wiem,że gdzieś tam jest taka tradycja,ja jej osobiście nie znam i nigdy w moim domu tego nie obchodzono.
Ja nie znam takiej tradycji,że przychodzi zając.Owszem święty Mikołaj tak ale zając?wiem,że gdzieś tam jest taka tradycja,ja jej osobiście nie znam i nigdy w moim domu tego nie obchodzono.
U mni tez nie było takiej tradycji ze zajaczek przychodził w jakis dzien, choc teraz jak was czytam to wydaje mi sie to super tradycja i bardzo ciekawa. U mnie było mówione tylko ze zajaczek mi cos przyniósł ale nie było specjalnego dnia na to a szkoda
Uważam za szczęśliwego tego,
który szczecie swoje zawdzięcza naturze,
ale podziwiam i szanuję tego,
który szczęcie stworzył sobie sam,
który stworzył je silną wola i energią. Hippolyte Taine
Skomentuj