Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag zimnego masła
- 1 żółtko
- 20 dag masy marcepanowej
- 2 białka
Kajmak:
- po pół szklanki mleka i mleka w proszku
- po 2 łyżki masła i kakao
- biały lukier i owoce do ozdoby
Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekać nożem z masłem, szybko zagnieść z żółtkiem i cukrem pudrem.
2. Ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Rozwałkować i wyłożyć nim spód wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem okrągłej blaszki. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.
3. Masę marcepanową zagnieść z białkami. Za pomocą szprycki cukierniczej wycisnąć na brzeg podpieczonego ciasta. Mazurek włożyć do piekarnika i piec, aż masa marcepanowa uzyska lekko złoty kolor.
4. Na kajmak ugotować mleko z cukrem (często mieszać), aż zgęstnieje. Wsypać mleko w proszku, wymieszać, przestudzić. Do masy dodać masło i całość ubić mikserem. Na koniec dodać kakao, wymieszać.
4. Kajmakiem posmarować wierzch mazurka. Na koniec udekorować lukrem i owocami według uznania.
U nas też mazurki nigdy nie były w modzie i tez nie piekliśmy ich na Wielkanoc, ale teraz robią się znów bardzo popularne i w tym roku tez mam w planach zrobić swój pierwszy mazurek. Ciekawe jak wyjdzie.
Składniki:
3 duże jajka, białka i żółtka osobno
180 g drobnego cukru do wypieków + dodatkowe 150 g na bezę
120 g masła
120 g mąki pszennej
250 g zmielonych orzechów włoskich
garść orzechów włoskich, posiekanych, do posypania
andrut lub wafel do wyłożenia tortownicy
W misie miksera umieścić żółtka i 180 g cukru. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy żółtkowej (kogel-mogel). Stopniowo dodawać masło, łyżka po łyżce, cały czas ubijając/ucierając. Zmienić przystawkę miksera na miksującą i dodać mąkę, zmiksować. Dodać zmielone orzechy włoskie, zmiksować.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć adrutem, który przyciąć do wymiarów formy. Na andrut wyłożyć ciasto, wyrównać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i piec przez 20 minut.
W międzyczasie zacząć ubijanie piany z białek. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - 150 g, łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa.
Po 20 minutach podpiekania wyjąć ciasto z piekarnika i rozłożyć delikatnie bezę, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Obniżyć temperaturę do 140ºC i piec kolejne 30 minut , następnie obniżyć temperaturę do 120ºC C i piec kolejne 30 - 40 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona z wierzchu. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
Przygotować formę owalną o wymiarach 27 x 19,3 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Jeśli nie posiadacie takiej formy - na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyłożyć nim owalną foremkę lub tortownicę wraz z 1 cm rantem. Jeśli przygotowaliście wzorzec - należy wyciąć z ciasta kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić (na białko - pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Domowy kajmak:
160 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
140 g jasnego brązowego cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w niedużym garnuszku. Wymieszać i gotować na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odczekać 3 minuty, gorący kajmak wylać na kruchą upieczoną pisankę, rozprowadzić. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.
Dodatkowo:
ciasteczka amaretti
migdały w słupkach
orzechy w czekoladzie i złotej posypce
Ozdobić mazurek, póki kajmak całkowicie nie stężeje (można oczywiście wykorzystać inne bakalie do ozdoby).
4-5 jajek
•1 szklanka cukru pudru
•1 opakowanie cukru waniliowego
•2 szklanki mąki
•10 dag daktyli
•10 dag fig
•10 dag smażonej skórki pomarańczowej
•10 dag rodzynek
•tłuszcz i bułka tarta do formy
•płatki migdałowe do dekoracji
•Lukier:
•1 szklanka cukru pudru
•2 białka
•sok i skórka otarta z 1 cytryny
Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dosypujemy po trochu mąkę. Bakalie kroimy w paseczki, rodzynki płuczemy. Mieszamy je z masą, którą przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy na złoty kolor w temp. 170°C. Przygotowujemy lukier: cukier puder, białka i sok z cytryny ucieramy, pod koniec dosypujemy skórkę z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Masa kajmakowa:
gotowa masa kajmakowa 1/2 puszki
Dekoracja:
migdały, sparzone i obrane
suszona gruszka (namoczona przez 10 minut w wódce gruszkowej lub w gorącej wodzie)
Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać. Dodać 2 łyżki chłodnej wody, uformować kulę z ciasta, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (5 mm). Piec przez 15 minut, na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na upieczonym cieście rozsmarować 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej. Udekorować migdałami i suszoną gruszką.
Wg mnie mazurek to jednocześnie bardzo trudne i łatwe ciasto. Niby łatwe, ale równie łatwo można go zepsuć. Mi w tym roku kruche ciasto wyszło za kruche, mój mazurek nawet podróży nie przetrwał w całości, ale był pyszny
Mi często nie wychodził nie wiem czemu a teraz czeka na mnie nowa silikonowa forma do pieczenia, zamówiłam sobie w duce online - https://dukapolska.com/naczynia-kuch...nia/silikonowe koleżanka mi chwaliła że lepiej jej tak wypieki wychodza więc dam znać jak wypróbuje
Mazurek obowiązkowo musi znaleźć się u nas na stole wielkanocnym.... Poza tym ozdabianie mazurka z dzieciakami to nasza rodzinna tradycja. W zeszłym roku na przykład kupiliśmy kolorowe mazaki jadalne. W tym roku pewnie ponownie coś takiego zaplanujemy
Skomentuj