dziś z moim synkiem byliśmy na spacerze, podczas którego zebraliśmy pierwsze jesienne liście. Po powrocie do domu wycięłam małemu ramkę z kartonu, którą wspólnie okleiliśmy listkami...efekt oszałamiający. Teraz wystarczy tylko dobrać fajne zdjęcie
Pewnie, że zbieramy kasztany! Kasztany. liście, żołędzie. Mamy już niezłą wystawę z tych "skarbów", a mojemu dwulatkowi ciągle mało
Ostatnio nawet wspomogłam swoją fantazję e-bookiem z allegro "W co się bawić jesienią" (dla zainteresowanych podam linka http://www.allegro.pl/search.php?str...5894&country=1)
- mały wydatek, a zawsze to więcej ciekawych pomysłów.
Ciekawe w czy w tym roku nasze dzieci poznają zimę (moja mała jak na razie śnieg zna tylko z obrazków)
Fajny pomysł. My ostatnio robiliśmy jeżyka z liści jesiennych. Obrysowałam kontur na kartce, synek wyciął, narysował oczka, buzię , nosek a w miejscu igieł przykleiliśmy różne liście.
Kasztaniaki
Twojemu dziecku znudziły się już ludziki z kasztanów i żołędzi? Zróbcie gąsienicę, smoka albo autko podobne do tego, jakim jeździ Fred Flinston w filmie „Jaskiniowcy”. Wykorzystajcie do tego patyczki, łupinki po orzeszkach bukowych, sosnowe igły itd. Oprócz zapałek lub wykałaczek użyjcie korków od butelki, włóczki, sznurka, rafii, kawałków tkanin, plasteliny, papieru, cekinów, piórek.
Dyniołki
Małe ozdobne dynie są piękne same w sobie, ale ozdobione przez dziecko będą piękniejsze. Oczy, uszy, a nawet ręce, nogi, skrzydła i co tylko przyjdzie wam do głowy, możecie zrobić z plasteliny – będzie trzymać, jeśli dobrze ją rozgrzejecie w dłoniach. „Na plastelinę” możecie przykleić np. kawałki włóczki (to będą włosy), piórka (a to skrzydła pękatego aniołka) albo cekiny i koraliki (oczy).
Zielnik
Przyklejony do kartki suchy liść można oglądać tylko z jednej strony. Włożony w sztywną plastikową okładkę na dokumenty – z obu. Jeśli macie więcej okładek, zróbcie na ich krawędzi otworki (dziurkaczem) i przewiążcie sznurkiem – powstanie książeczka. Skorzystajcie z miękkich przejrzystych koszulek do segregatora – żeby liść się nie przesuwał, przyklejcie go paseczkiem taśmy klejącej albo klejem.
Wachlarz
Z kartonu wytnijcie kółko z rączką (coś na kształt rakietki do tenisa stołowego). Uchwyt owińcie ciasno sznurkiem (wcześniej możecie go wzmocnić, przyklejając paski tektury). Do kółka przyklejcie suche liście. Małej damie wachlarz wydaje się zbyt skromny? Przyklejcie do liści cekiny i piórka!
Malowanie na liściach
Można to robić choćby zwykłymi plakatówkami. Możecie też zmienić im kolory na takie, których na próżno szukać w jesiennym parku, np. turkusowy.
Rodzina jeży
Okrągłe ciałka ze szpiczastymi pyszczkami ulepcie z plasteliny. Oczy i noski zróbcie z koralików, a igły z sosnowych igieł nazbieranych w parku (wystarczy wetknąć je w plastelinę).
Pudełko
Tekturowe pudełko (np. po butach) oklejcie przyniesionymi z parku cienkimi patyczkami (wcześniej musicie je wysuszyć). W szpary między patyczkami możecie powtykać rafię.
Skomentuj