Zbieramy pomysły na kulinarne szaleństwa z warzywami
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Collapse
X
-
-
Odp: Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Pyszne kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami
filety z piersi kurczaka - 200 gramów
gotowa mrożona mieszanka warzywna (np. z papryką lub cukinią) - 400 gramów Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka Knorr
biała cebula - 1 sztuka
ryż arborio - 200 gramów
zioła prowansalskie
starty żółty ser - 3 łyżki
śmietana - 4 łyżki
oliwa - 1 łyżka
masło - 20 gramów
woda - 550 mililitrów
1.Cebulę drobno pokrój i podsmaż ją w szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem, przez 1 minutę.
2.Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr i obsmaż na patelni.
3.Do podsmażonego ryżu wlej 300 mililitrów wody oraz jedną bulionetkę Knorr. Duś całość około 12 minut.
4.Następnie dodaj mieszankę warzyw, kurczaka, zioła prowansalskie oraz 250 mililitrów wody i duś kolejne 6 minut.
5.Pod koniec duszenia dodaj starty żółty ser, śmietanę oraz masło. Energicznie mieszaj i odstaw z ognia na kilka minut. Natychmiast podawaj.
-
Odp: Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Placuszki ziemniaczane z dynią - pychotka
[/FONT]
[FONT="Century Gothic"] - 750 g startych ziemniaków
- 1 cebula
- 70 g mąki
- 1 jajko
- kawałek dyni w wielkości dużego ziemniaka
Starte ziemniaki połączyć ze startą na tarce dynią i cebulą. Dodać mąkę, jajko i doprawić solą.
Smażyć na rozgrzanym oleju i podawać z kleksem śmietany.[/FONT]Smacznego
Skomentuj
-
-
Odp: Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Jedną z lubianych potraw jakie goszczą w naszym domu jest leczo, proste w wykonaniu i smaczne.
Nie lubię przepisów z wyznacznikiem wagowym sama w domu nie mam wagi, dlatego preferuje produkty na sztuki
Składniki z jakich wykonałam leczo:
*3-4 sztuki średniej papryki czerwonej (choć najlepsza jest kolorowa)
*ok 3 sztuk małej cebuli
*6 małych pomidorów
*średnia cukinia
*garstka gotowanej kukurydzy (miałam zamrożoną po ostatnim gotowaniu)
*ryż
*ser żółty
*patyczki szaszłykowe
*przyprawy olej
Na początku wybieramy paprykę z której wyjdą nam najlepsze łódeczki (czyli taką na której będzie najlepiej nam papryka się utrzymywała na talerzu)
Paprykę pomidory i cukinię kroimy w kostkę, zaś cebulę w piórka
Najlepiej jeśli każdy ze składników poddusimy osobno, jednak ja "dusiłam" je w parach
Na rozgrzany olej dodałam paprykę po kilku minutach dodałam cebulę, dusimy do miękkości, podduszoną paprykę przekładamy do garnka, następna porcja warzyw to cukinia i pomidory robimy podobnie jak z papryką chwilę podduszamy cukienie po czym dodajemy pomidory na koniec dodajemy kukurydzę,
Wszystkie podduszone składniki mieszamy ze sobą, nie zapominamy przyprawić naszej potrawy wg smaku.
Ponieważ naszym smakoszem jest przede wszystkim dziecko dlatego postanowiłam leczo "zapakować" do łódeczek
Skomentuj
-
Odp: Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Przełom lata i jesieni jest moim ulubionym, właśnie dlatego że, jako osoba która pochodzi ze wsi, mam warzywa i owoce wszędzie-dosłownie na wyciągnięcie ręki . Są świeże,pełnowartościowe, smacznie i co najważniejsze pryskane eko-opryskami( z pokrzyw i skrzypu polnego) ,dlatego mogę je podawać mojej córci bez obaw że jej zaszkodzą.
Moim faworytem wśród warzyw jest obecnie cukinia, która gdy gości w naszej kuchni- daje naprawdę wiele możliwości. Zjadamy ją pod różnymi postaciami-tj zupy cukiniowej, mufinek z cukinii, pysznego i kolorowego leczo, pasztetów, kotletów, placków na słodko lub ostro, oraz cukinii w cieście. Z można z niej także wyczarować "kostkę ananasa", dżem, oraz różne sałatki (przetwory na zimę) Jeżeli któreś z dań zaintrygowało Państwa chętnie podzielę się przepisem
Wśród wielu warzywnych potraw polecam bardzo pożywne, smaczne i idealne na obiad:
kotlety a'la mielone z cukinii:Składniki:
- cukinia ok 1 kg
- cebulka 2 szt
- jajka 2 szt
- zioła prowansalskie
- bułka tarta
- sól
- pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skórki, ścieramy na tarce grubych oczkach, lekko solimy mieszamy i odstawiamy na 15 min.
W tym czasie obieramy i drobniutko kroimy cebulkę. Po upływie kwadransu, odciskamy cukinię odlewając sok (można to zrobić ręką, lub za pomocą ściereczki lub pieluszki tetrowej ). Do odsączonej cukinii dodajemy cebulkę, jajka, sól,pieprz i zioła prowansalskie -wg. upodobań. (Można dodać też gotową przyprawę do mięsa mielonego.) Do masy dodajemy także bułkę tartą-(tyle aby konsystencja masy pozwoliła się formować w kotlety). Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Można podawać z ziemniakami, surówkami, na ciepło i na zimno.
Smacznego!Attached Files
Skomentuj
-
Odp: Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Zupa warzywna z buraczkiem
Składniki:
- 2 duże lub 3 małe marchewki
- nać selera lub seler naciowy
- nać pietruszki lub 1 pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście białej fasolki szparagowej
- 1 mała papryka
- kilka pieczarek
- 1 nieduży burak
- kilka ziemniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę kroimy w kosteczkę.
Naci selera i pietruszki bierzemy garsteczkę.
Dorzucamy cebulę, może być opalana.
Wrzucamy do garnka. Pamiętamy, aby woda była nalana.
Zgniatamy 2 ząbki czosnku, ze skórki obieramy
i do garnka z wywarem wrzucamy.
Stawiamy na malutkim gazie, aby delikatnie pyrkało
i złociutki kolor oraz zapach rosołku uzyskało.
W międzyczasie:
Fasoleczka ciach, ciach, ciach.
Pieczareczka ciach, ciach, ciach.
Ziemniaczek i papryczka w kostkę trach.
A na koniec w półplasterki burak bach.
Wyjmujemy nacie. Ziemniaki i fasolkę do wywaru wrzucamy.
Pieczarki i paprykę, przed wrzuceniem, na patelni podsmażamy.
Gdy ziemniaki i fasolka będą prawie miękkie już.
Nie zapomnij! Pamiętaj! Buraczka włóż.
Na koniec tylko solą i pieprzem doprawić trzeba.
I już możesz swoim bliskim warzywną zupką przychylić nieba.
Skomentuj
-
-
Odp: Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Przepyszne brokuły:
Składniki:
brokuł
jogurt naturalny (2 łyżki)
majonez (2 łyżki)
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz biały
płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Przygotować sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 2 łyżkami majonezu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki, aby się przegryzło (wystarczy czasu, aby ugotować i wystudzić brokuła)
Ugotować brokuł al dente.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
Wystudzone brokuły ułożyć na półmisku i polać sosem czosnkowym. Całość posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Zazwyczaj robię z podwójnej porcji, bo u mnie w domu wszyscy lubią to danie, a poza tym czosnek wymaga solidarności
Danie polecam jako samodzielną potrawę, dodatek do obiadu lub grilla.
Pycha
Smacznego!!!
Skomentuj
-
-
Odp: Nasze ulubione potrawy z warzyw.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny
2 średnie cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 duże mięsiste pomidory
1 opakowanie sera mozzarella (125 g)
zioła prowansalskie
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos mięsny będzie dość gęsty. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli. Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Podawaj na gorąco.
Skomentuj
-
-
tarta z cukinuią
tarta z cukinia
Składniki
200g mąki
100g masła
3 jajka
350g młodej cukinii
200 g jogurtu greckiego
150g żółtego sera
sól
pieprz
Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty tymże ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy i nie wydrążamy nasion (w młodej cukinii skórka jest miękka, a nasiona są malutkie). Następnie cukinię kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na durszlak i obficie solimy dokładnie mieszając. Po około godzinie cukinia zmięknie, należy ją dokładnie wypłukać i bardzo solidnie wycisnąć. Ciasto podpiekamy kwadrans w piekarniku na najniższym poziomie w temperaturze 200 (dwieście) stopni. W międzyczasie w osobnym naczyniu roztrzepujemy jogurt z dwoma jajkami, szczyptą pieprzu i soli. Dodajemy wyciśniętą cukinię i dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy plastry żółtego sera (staramy się aby spód był dokładnie pokryty) i wylewamy farsz. Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy minimum 40 (czterdzieści) minut w temperaturze 200 (dwieście) stopni. Smacznego!
Skomentuj
-
warzywka po chinsku
warzywka po chinsku
Składniki
Ryż - 300 gram
Papryka
Mała cebula
Cukinia
Fasolka szparagowa - 20 gram
lub bób
utarty ser żółty
olej - 2 łyżeczki
woda -2 łyżeczki
Etapy przygotowania
Obgotować ryż, przez 3 minuty, podsmarzyć cebulę na oleju . Na to wrzucić pokrojone warzywa i na to położyć obgotowany ryż zalać wodą i dusić przez 15 minut na małym ogniu następnie posypać serem całość a potem znowu dusić bez włączonego gazu przez 5 minut.
Wychodzi na przepyszny duszony obiad
Skomentuj
Skomentuj