Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybka babka na oleju

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • wyakin
    replied
    Odp: Szybka babka na oleju

    Napisane przez testolandia Pokaż wiadomość
    Ja tam wolę zawsze dodać masło zamiast margaryny, czy oleju. Wtedy smak jest całkiem inny, mi bardziej pasuje.
    Ja też dodaję masło, babka jest wtedy taka maślana i sama rozpływa się w ustach. Margaryna czasami pasuje, ale akurat nie w babkach

    Leave a comment:

  •    
       

  • teresa211186
    replied
    Odp: Szybka babka na oleju

    4 jaja
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1-2 łyżeczki wody
    Do miski wbijam jaja i wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym ubijam na puch.
    Następnie delikatnym strumieniem wlewam olej, wciąż miksuję, na koniec dodaję przesiane przez sito obie mąki oraz proszek do pieczenia.
    Całość miksuję na najmniejszych obrotach, aż składniki dokładnie połączą się.
    Formę smaruję masłem i posypuję mąką, przekładam masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto piekę przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka.
    Czas pieczenia będzie się znacznie różnił w zależności od wielkości lub wysokości formy.
    Ciasto pozostawiam do ostygnięcia w formie.
    Cukier puder ucieram z wodą i sokiem z cytryny
    (gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać jeszcze łyżkę wody).
    Babkę wyjmuję z formy, polewam gotowym lukrem i odstawiam do zastygnięcia.

    Leave a comment:


  • testolandia
    replied
    Odp: Szybka babka na oleju

    Ja tam wolę zawsze dodać masło zamiast margaryny, czy oleju. Wtedy smak jest całkiem inny, mi bardziej pasuje.

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: Szybka babka na oleju

    Ja mam swój sprawdzony przepis na babkę, ale zawsze warto wypróbować coś nowego. Może akurat podpasuje i posmakuje.

    Leave a comment:


  • viviet
    replied
    Napisane przez antalis Pokaż wiadomość
    Dla mnie nazwa Kartoflanka to zupa z ziemniakow
    Dla mnie też

    A przepis fajny i chyba łatwy zrobię sobie w wolnej chwili
    pozdrawiam

    Leave a comment:


  • MIKI26
    replied
    Piec w temperaturze 180 i przez 30 min najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto się nie klei.
    Dziewczyny przestańcie czepiać się tej kartoflanki tak mówiły nasze babcie

    Leave a comment:


  • antalis
    replied
    Dla mnie nazwa Kartoflanka to zupa z ziemniakow

    Leave a comment:

  •    
       

  • GosiaInuszka
    replied
    A mniej więcej ile piec?

    Leave a comment:


  • colleen
    replied
    hehe o to samo miałam pytać.
    Kartoflanka - ciekawe określenie
    Ja się już z takim słowem spotkałam ale dotyczyło
    to chyba potrawy z ziemniaków z przyprawami i
    z czymś tam jeszcze (a może zupy).

    Może antalis jako specjalistka mi pomoże i napisze
    czy czasem nie sadzę głupot

    Leave a comment:


  • GosiaInuszka
    replied
    W takim razie spróbuję zrobić którego dnia w tym tygodniu i napisze jak mi wyszło.

    Leave a comment:

  •    
       

  • MIKI26
    replied
    tak

    Leave a comment:


  • GosiaInuszka
    replied
    Czy kartoflanka to mąka ziemniaczana, czy coś innego, bo nie spotkałam się z takim określeniem?

    Leave a comment:


  • MIKI26
    started a topic Szybka babka na oleju

    Szybka babka na oleju

    4 jajka
    1 szkl oleju
    1 szkl cukru
    1 szkl kartoflanki
    3 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek cytrynowy
    można dodać rodzynki

    Białko ubić na sztywno, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kartoflanką, (ale stopniowo dodawać) wlewać olej(tez stopniowo), a na końcu dodać olejek i rodzynki. Blachę wyłożyć papierem lub posmarować margaryna i posypać bułką tarta. Blacha podłużna.
    Trochę ciasta zostawić i dodać kakao, wylać to na środek babki, kolory się trochę zmieszają.

    Smacznego
    Last edited by MIKI26; 27-10-2008, 15:29.
       
Working...
X