Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybka babka na oleju

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Szybka babka na oleju

    4 jajka
    1 szkl oleju
    1 szkl cukru
    1 szkl kartoflanki
    3 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek cytrynowy
    można dodać rodzynki

    Białko ubić na sztywno, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kartoflanką, (ale stopniowo dodawać) wlewać olej(tez stopniowo), a na końcu dodać olejek i rodzynki. Blachę wyłożyć papierem lub posmarować margaryna i posypać bułką tarta. Blacha podłużna.
    Trochę ciasta zostawić i dodać kakao, wylać to na środek babki, kolory się trochę zmieszają.

    Smacznego
    Last edited by MIKI26; 27-10-2008, 15:29.
  •    
       

    #2
    Czy kartoflanka to mąka ziemniaczana, czy coś innego, bo nie spotkałam się z takim określeniem?

    Skomentuj


      #3
      tak

      Skomentuj


        #4
        W takim razie spróbuję zrobić którego dnia w tym tygodniu i napisze jak mi wyszło.

        Skomentuj


          #5
          hehe o to samo miałam pytać.
          Kartoflanka - ciekawe określenie
          Ja się już z takim słowem spotkałam ale dotyczyło
          to chyba potrawy z ziemniaków z przyprawami i
          z czymś tam jeszcze (a może zupy).

          Może antalis jako specjalistka mi pomoże i napisze
          czy czasem nie sadzę głupot

          Skomentuj


            #6
            A mniej więcej ile piec?

            Skomentuj


              #7
              Dla mnie nazwa Kartoflanka to zupa z ziemniakow

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Piec w temperaturze 180 i przez 30 min najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto się nie klei.
                Dziewczyny przestańcie czepiać się tej kartoflanki tak mówiły nasze babcie

                Skomentuj


                  #9
                  Napisane przez antalis Pokaż wiadomość
                  Dla mnie nazwa Kartoflanka to zupa z ziemniakow
                  Dla mnie też

                  A przepis fajny i chyba łatwy zrobię sobie w wolnej chwili
                  pozdrawiam

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: Szybka babka na oleju

                    Ja mam swój sprawdzony przepis na babkę, ale zawsze warto wypróbować coś nowego. Może akurat podpasuje i posmakuje.

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: Szybka babka na oleju

                      Ja tam wolę zawsze dodać masło zamiast margaryny, czy oleju. Wtedy smak jest całkiem inny, mi bardziej pasuje.

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: Szybka babka na oleju

                        4 jaja
                        1 szklanka mąki ziemniaczanej
                        1 szklanka mąki pszennej
                        1 szklanka oleju
                        3/4 szklanki cukru
                        2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
                        1 łyżeczka proszku do pieczenia
                        lukier:
                        1 szklanka cukru pudru
                        1 łyżka soku z cytryny
                        1-2 łyżeczki wody
                        Do miski wbijam jaja i wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym ubijam na puch.
                        Następnie delikatnym strumieniem wlewam olej, wciąż miksuję, na koniec dodaję przesiane przez sito obie mąki oraz proszek do pieczenia.
                        Całość miksuję na najmniejszych obrotach, aż składniki dokładnie połączą się.
                        Formę smaruję masłem i posypuję mąką, przekładam masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto piekę przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka.
                        Czas pieczenia będzie się znacznie różnił w zależności od wielkości lub wysokości formy.
                        Ciasto pozostawiam do ostygnięcia w formie.
                        Cukier puder ucieram z wodą i sokiem z cytryny
                        (gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać jeszcze łyżkę wody).
                        Babkę wyjmuję z formy, polewam gotowym lukrem i odstawiam do zastygnięcia.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: Szybka babka na oleju

                          Napisane przez testolandia Pokaż wiadomość
                          Ja tam wolę zawsze dodać masło zamiast margaryny, czy oleju. Wtedy smak jest całkiem inny, mi bardziej pasuje.
                          Ja też dodaję masło, babka jest wtedy taka maślana i sama rozpływa się w ustach. Margaryna czasami pasuje, ale akurat nie w babkach

                          Skomentuj

                                 
                          Working...
                          X