Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rafaello na krakersach

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Deser: Rafaello na krakersach

    Rafaello na krakersach
    1/2 l mleka
    2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki maki wrocławskiej
    1 cukier waniliowy
    ok. 1 szkl. cukru
    1/5 paczki krakersów
    1 kostka masła lub margaryny
    25 dkg wiórek kokosowych
    blaszka o wymiarach 235x235x60

    Make rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. ugotować budyń, dobrze wystudzić i utrzeć z masłem lub margaryną.
    Do masy wsypać wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na blaszce poukładać krakersy nałożyć masę, i tak dwa razy zrobić na same gorze ma być masa. Zostawić trochę wiórek na dekoracje czyli posypać górę ciasta. Wstawić do lodówki na 2 godziny.



    SMACZNEGO
    Last edited by MIKI26; 20-10-2008, 14:52.
  •    
       

    #2
    O Raffaello inaczej
    ja znam zupelnie inny przepis na ciasto o tej samej nazwie

    Krem Rafaello:
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    20 dag białej czekolady
    1 opakowanie bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
    1 opakowanie "śmietan-fix"
    20 dag kokosu

    Do małego rondelka odlać z puszki trochę mleka i rozpuścić w nim białą czekoladę i ostudzić. Resztę mleka ubić, aż powiększy lekko swoją objętość. Dalej ubijając dodać bitą śmietanę w proszku, a następnie "śmietan-fix", wystudzoną czekoladę i kokos. Kremem Rafaello przełożyć biszkopty.
    Last edited by antalis; 20-10-2008, 15:13.

    Skomentuj


      #3
      Odp: Rafaello na krakersach

      Drugi przepis bardziej przypadł mi do gustu, bo wydaje mi się łatwiejszy. Może zacznę od tego, a pierwszy zawsze można później zrobić.

      Skomentuj


        #4
        Odp: Rafaello na krakersach

        Ja korzystam z poniższych składników:
        2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
        3 szklanki mleka
        3 żółtka
        3 czubate łyżki mąki pszennej
        3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
        1 cukier waniliowy
        1,5 szklanki cukru
        1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
        50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
        250 g masła lub margaryny

        Skomentuj


          #5
          Odp: Rafaello na krakersach

          testolandia mamy chyba te same przepisy, bo ja identycznie robię. Pychotka, ale jak na święta to za słodki. Ja robię czasami tak na niedziele do kawy. Ale mam teraz ochotę na kawałek.

          Skomentuj


            #6
            Odp: Rafaello na krakersach

            Zawsze robiłam na biszkopcie, ale krakersy to fajny pomysł na przełamanie tej słodyczy. W sumie teraz czekolady też takie są i są dobre, muszę koniecznie wypróbować, a i będzie szybciej bo bez pieczenia biszkoptów

            Skomentuj


              #7
              Odp: Rafaello na krakersach

              U nas nie zasmakowało to ciasto. Wszyscy stwierdzili ze połączenie słonego ze słotkim to nie dla nich i teraz robię na biszkopcie

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Rafaello na krakersach

                A to ja jestem zachwycona tym ciastem! Tylko ja korzystałam z przepisu na Kwestii Smaku.

                Skomentuj

                       
                Working...
                X