Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 bit

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: 3 bit

    Dla mnie to ciasto jest za słodkie. I nie należy też do najzdrowszych....

    Leave a comment:

  •    
       

  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: 3 bit

    To ciasto jest trochę czasochłonne. Zawsze mnie to zniechęcało.

    Leave a comment:


  • sabina-85
    replied
    Odp: 3 bit

    Super, dzięki za przepis kobietki!
    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • teresa211186
    replied
    Odp: 3 bit

    Ciasto 3-bit bez pieczenia:
    4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g)
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g)
    2 budynie waniliowe bez cukru
    600 ml mleka
    500 ml śmietany 30%
    200 g masła
    2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
    2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny
    30 g ciemnej czekolady
    kajmak zanurzamy puszkę we wrzątku na 2-3 minuty – aby masa się lepiej rozprowadzała.
    Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budynie – mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma (lub trzema – wg smaku) łyżkami cukru waniliowego. Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce.
    Dno dużej blachy (ok. 24 x 36cm) wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc.

    Leave a comment:


  • teresa211186
    replied
    Odp: 3 bit

    Uwielbiam 3 bit ostatnio pokusiłam się o wzbogacenie ciasta warstwą z dżemem porzeczkowy. Wyszło znakomicie

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: 3 bit

    Robiłam kilka razy 3 bit, jest dobre, ale ostatecznie wolę rafaello albo snickersa, a pracy podobnie dużo. Kremówka 36 też może być, będzie po prostu trochę bardziej kaloryczne:P

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: 3 bit

    Muszę wypróbować , bo słyszałam że ciasto pyszne. Nie robi się go jakoś mocno skomplikowanie, więc myślę że wyjdzie dobre.

    Leave a comment:

  •    
       

  • majajula
    replied
    Odp: 3 bit

    i zrobiłam już
    jak zwykle z masą budyniowa miałam cyry
    zrobił mi się kluch, ale pogdrzałam i jest ok

    Leave a comment:


  • majajula
    replied
    Odp: 3 bit

    ja własnie się zabieram za 3 bita
    tylko jak robiłam zakupy to coś mi sie ubzduralo że smietanka 36no moze wyjdzie i z takiej

    Leave a comment:


  • izabela22
    replied
    nie mogłam się powstrzymać, musiałam wkleić to zdjęcie

    o to moje dzieło:
    Attached Files

    Leave a comment:

  •    
       

  • Goplana
    replied
    Coz mysle ze mozna tylko porzadnie ubij smietane. Sniezki sa sztywniejsze niz zwykla smietana nawet z Fixami.
    Polecam jedno pietro herbatnikow namoczyc w kawie lub alkoholu lub w tym i w tym

    Leave a comment:


  • FamilyTree
    replied
    Fajne te ciastka.

    Z racji, że u nas 3 Bit nadal robi furorę więc dzisiaj znów robie.....

    Gopi mam pytanko, aaaa czy da się tę masą śmietanową dać z "Krówki"?
    bo bardziej mi smakuje niż ta z 3 Bita (choć ta też jest wysmienita )
    A nie wiem czy jest jakaś różnica np w stabilności czy cóś ..

    Leave a comment:


  • Goplana
    replied
    A wezcie przestancie gadac glupoty
    Ciasteczka kawowo-czekoladowe ... az strach sie przyznac ze to ja wspominalam
    Składniki

    200g masła,
    100 g cukru,
    4 łyzeczki curku waniliowego,
    2 szczypty soli,
    2 łyzki kawy mielonej-ja dodalam rozpuszczalna,
    3 lyzki kakao,
    2 jajka,
    100 g gorzkiej czekolady,
    100g płatków migdałów,
    500 g maki,
    2 łyżki proszku do pieczenia,

    Opis przygotowania

    Masło utrzeć na jednolity krem. Dodać cukier, wanilie, sól, kawę, kakao, jajka, wszystko razem utrzeć. Posiekać czekoladę i migdałki i dodać do masy. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Formować małe kulki i kłaść na blaszce do pieczenia. Schłodzić 15 min, następnie piec w 180 st przez 8 - 10 min. Mozna polac czekolada.

    W skladnikach sa zmienione il bo w oryginale bylo np za duzo cukru i czekolady i jak opisal to jeden z uzytkownikow ktorzy wczesniej robili te ciasteczka - wyszly slodkie gnioty Madrzejsza o te wiedze zmienilam proporcje, dodalam wiecej maki a wierzch polalam mleczna czekolada dla zrownowazenia smakow

    Last edited by Goplana; 25-04-2009, 13:01.

    Leave a comment:


  • izabela22
    replied
    sikornik nic się nie martw, jak Synek pojawi się na świecie i będzie cycusia wcinał,to chcąc nie chcąc będziesz na diecie cud antygoplana

    ja tak się bałam bólów brzuszka, że na takie smakołyki co tu Goplana serwuje to mogłam tylko popatrzeć...

    Leave a comment:


  • sikornik
    replied
    mnie to naprawdę czeka dieta cud po tych wszystkich cudach które proponuje Goplana bo chyba już wszystkie wypróbowałam

    aha! miałam zapytać, bo kiedys coś wspominała w niniejszym wątku o ciasteczkach kawowo-czekoladowych ???

    Leave a comment:

       
Working...
X