Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Sprawdzone Przepisy

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Marlenka33
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Jak o przetworach mowa to dorzucę ten https://www.kamis.pl/przepisy/przetw...anczowym%C2%A0 przepis na pyszny dżem z dyni, migiem się go przygotowuje a całkiem przyjemnie wyciągnąć go ze spiżarni w zimę i jeść z naleśnikami czy pieczywem

    Leave a comment:

  •    
       

  • matylda80
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Sezon na pomidory w pelni - to podziele sie z Wami przepisem na przecier pomidorowy, z ktorego korzystam juz od kilku sezonow: https://domowejroboty.pl/przepisy/przecier-pomidorowy/ Dzieki temu mam gotowy przecier caly rok - czy to do spaghetti czy do zupy pomidorowej. Naprawde warto poswiecic kilka chwil na zrobienie swoich 'sloiczkow'.

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    U mnie to ciasto nazywa się pleśniawka o ile nazwa jest mało zachęcające, tak ciasto jest pyszne, słodko-kwaśne i jeszcze ta pianka. To ulubione ciacho mojego teścia

    Leave a comment:


  • Lara5
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Napisane przez smerfetkaaa8 Pokaż wiadomość
    A słyszałyście o cieście, które nazywa się Pleśniak? I to tylko dlatego, że ma bezę na górze...
    tak O to ciasto to zawsze piekłam z jagodami ale już dawno go nie robiłam

    Leave a comment:


  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    A słyszałyście o cieście, które nazywa się Pleśniak? I to tylko dlatego, że ma bezę na górze...

    Leave a comment:


  • Lara5
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Napisane przez wyakin Pokaż wiadomość
    Zmienię nazwę, bo Twoja jest ładniejsza :P
    czasem są przepisy z dawna a tylko nazwę mają zmienioną np kiedyś było ciasto Pychotka a teraz pod tą nazwą jest to samo ciasto tylko nazywa się Pani Walewska

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Napisane przez Lara5 Pokaż wiadomość
    mam ten sam przepis i robię go jest pyszny Tylko u mnie jest pod nazwą Makowiec japoński
    Zmienię nazwę, bo Twoja jest ładniejsza :P

    Leave a comment:

  •    
       

  • Lara5
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Napisane przez wyakin Pokaż wiadomość
    Tort makowy
    0,5 kg mąki
    12 łyżek kaszy manny
    0,5 kg cukru
    1 margaryna (rozpuszczona)
    1 kg jabłek
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 jaj
    bakalie, zapach migdałowy
    Ugotować mak, zmielić. Utrzeć całe jajka+ cukier. Zetrzeć jabłka na grubych oczkach. Wszystko połączyć+ kasza manna+ margaryna+ bakalie+zapach migdałowy. Po upieczeniu można polać polewą.
    mam ten sam przepis i robię go jest pyszny Tylko u mnie jest pod nazwą Makowiec japoński

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Kartoflak lub baba ziemniaczana, różna nazwa w zależności od regionu

    2 kg surowych ziemniaków
    60 dag gotowanych ziemniaków
    4 jaja
    30 dag boczku (wytopić)
    1 szklanka kaszy manny
    0,5 szklanki oleju
    1 cebula
    Surowe ziemniaki zetrzeć, ugotowane przecisnąć przez praskę + jajka, boczek, olej, cebula i przyprawy. Wymieszać, wlać do blaszki. Z wierzchu skropić olejem.

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Mufffiny marchewkowe (około 20)

    - 2 szkl. startej marchwi
    - 1 szkl. cukru
    - 1 opak. cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 jajka
    - 3/4 szkl. oleju
    - szczypta soli


    Marchewki (około 2 duże ) obieramy i ścieramy na drobnych oczkach i w miarę dokładnie łączymy z jajkami,cukrem,c.wanil. i olejem. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników.Do masy marchwiowej dosypujemy stopniowo sypkie składniki i dokładnie łączymy. Papilotki napełniamy do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego na 180stop. piekarnika. Pieczemy przez około 25 min.(do suchego patyczka)

    Leave a comment:

  •    
       

  • wyakin
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Tort makowy
    0,5 kg mąki
    12 łyżek kaszy manny
    0,5 kg cukru
    1 margaryna (rozpuszczona)
    1 kg jabłek
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 jaj
    bakalie, zapach migdałowy
    Ugotować mak, zmielić. Utrzeć całe jajka+ cukier. Zetrzeć jabłka na grubych oczkach. Wszystko połączyć+ kasza manna+ margaryna+ bakalie+zapach migdałowy. Po upieczeniu można polać polewą.

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Sprawdzony i jedno z ulubionych, niestety dość czaso i pracochłonne
    KOSTKA ALPEJSKA

    BISZKOPT:

    4 jajka
    3/4 szkl.mąki
    3/4 szkl.cukru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    PONCZ:

    0,5 szkl. mocnej herbaty
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki koniaku



    KREM:

    20 dag masła
    1 puszka masy krówkowej lub skondensowanego słodzonego mleka w puszce gotowanego 2,5 godz
    0,5 l śmietanki do ubijania 30% lub 36%
    200 ml ajerkoniaku
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki/2 łyżki żelatyny – wsypać suchą pod koniec ucierania kremu

    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 opakowania zagęstnika do śmietanki
    40 dkg małych bezów
    gorzka czekolada do dekoracji
    BISZKOPT: Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 30 min w 160-180st.C. Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.
    KREM: Do miękkiego masła stopniowo dodawać masę krówkową ucierając razem na gładką masę. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie. Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć. Rozsmarować krem na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.

    Leave a comment:


  • czekladka24
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    często eksperymentuje bardzo ciekawe dania wtedy wychodzą, mąż i synek uwielbiają takie eksperymenty synuś w sumie mi pomaga w kuchni

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Lubię gotować. Mam sporo przepisów, do których wracam. Ale też często sięgam po nowości. Lubię czasem eksperyentować wymyślając dania zupełnie samodzielnie.

    Leave a comment:


  • testolandia
    replied
    Odp: Moje Sprawdzone Przepisy

    Ja nie mam takich przepisów, ze bym do nich jakoś szczególnie często wracała. Gotuję dużo nowości, bo lubimy nowe smaki.

    Leave a comment:

       
Working...
X