Przepis na chleb PYCHA
Zakwas:
Składniki:
3 łyżki mąki żytniej
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki wody zimnej przegotowanej
szczypta soli
Sposób przyrządzania:
wszystkie składniki wymieszać dokładnie w małym naczyniu. Pozostawić na 3 dni w temperaturze pokojowej, bez przeciągów.
Zaczyn:
Składniki:
zakwas
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka wody zimnej przegotowanej
Sposób przyrządzania:
Do miski w której potem będziemy wyrabiać chleb wlać zakwas, wsypać mąkę żytnią i wlać szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, bez przeciągu.
Ciasto:
Składniki:
1 kg mąki (może być ½ pszennej i ½ orkiszowej lub razowej lub sama pszenna)
3 szklanki przegotowanej letniej wody (bo szybciej ciasto rośnie)
3 łyżeczki soli
2 dkg drożdży (czyli 1/5 kostki )
3 szklanki dodatków (słonecznik, otręby, siemię lniane, podsmażona cebulka itp. Ale lepiej jak ich jest mniej, bo z 3 szkl jest ciężki i słabo się wypieka)
Sposób przyrządzania:
Do zaczynu dodawać stopniowo wszystkie składniki i wyrabiać. Drożdże dobrze jest dać na początku i wcześniej rozpuścić je w pół szklanki ciepłej wody. Wszystko dobrze wyrobić. Poprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i włożyć do delikatnie ciepłego piekarnika (nagrzanego troszkę, ale wyłączonego) na ok. 2 godziny. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy go na wysypaną mąką stolnicę i formujemy chleb. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Po wierzchu smarujemy utrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca. Piec około 1 godziny w 200 stopniach. Po godzinie można wyjąc z blaszki i zobaczyć, czy spód się dobrze wypiekł. Jak nie to odwrócić go i podpiec. Po wyjęciu z pieca przykryć go czystą, mokrą ściereczkę, by odparował i by nie była zbyt twarda skórka. Smacznego!!! J
Zakwas:
Składniki:
3 łyżki mąki żytniej
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki wody zimnej przegotowanej
szczypta soli
Sposób przyrządzania:
wszystkie składniki wymieszać dokładnie w małym naczyniu. Pozostawić na 3 dni w temperaturze pokojowej, bez przeciągów.
Zaczyn:
Składniki:
zakwas
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka wody zimnej przegotowanej
Sposób przyrządzania:
Do miski w której potem będziemy wyrabiać chleb wlać zakwas, wsypać mąkę żytnią i wlać szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, bez przeciągu.
Ciasto:
Składniki:
1 kg mąki (może być ½ pszennej i ½ orkiszowej lub razowej lub sama pszenna)
3 szklanki przegotowanej letniej wody (bo szybciej ciasto rośnie)
3 łyżeczki soli
2 dkg drożdży (czyli 1/5 kostki )
3 szklanki dodatków (słonecznik, otręby, siemię lniane, podsmażona cebulka itp. Ale lepiej jak ich jest mniej, bo z 3 szkl jest ciężki i słabo się wypieka)
Sposób przyrządzania:
Do zaczynu dodawać stopniowo wszystkie składniki i wyrabiać. Drożdże dobrze jest dać na początku i wcześniej rozpuścić je w pół szklanki ciepłej wody. Wszystko dobrze wyrobić. Poprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i włożyć do delikatnie ciepłego piekarnika (nagrzanego troszkę, ale wyłączonego) na ok. 2 godziny. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy go na wysypaną mąką stolnicę i formujemy chleb. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Po wierzchu smarujemy utrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca. Piec około 1 godziny w 200 stopniach. Po godzinie można wyjąc z blaszki i zobaczyć, czy spód się dobrze wypiekł. Jak nie to odwrócić go i podpiec. Po wyjęciu z pieca przykryć go czystą, mokrą ściereczkę, by odparował i by nie była zbyt twarda skórka. Smacznego!!! J
Skomentuj