Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

placuszki drobiowe

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    placuszki drobiowe

    Składniki:

    2 piersi kurczaka,
    2 jaja,
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki maki,
    dużą garść posiekanego koperku,
    pieprz, vegetta,
    olej do smażenia.

    Przygotowanie:

    Piersi pokroić w drobne paseczki lud mała kosteczkę, jak kto woli, doprawić wegettą i pieprzem. Odstawić na 2 godzinki w chłodne miejsce. W miseczce wybić jajka i dodać pozostałe składniki, wszystko połączyć w jednolita masę. Po 2 godzinach wrzucić piersi do masy, jeżeli konsystencja będzie za wolna dodać jeszcze maki.
    Potem już tylko smażyć placuszki na złoto.
  •    
       

    #2
    Uuuu ładnie się zapowiada, wszystkie składniki mam
    w lodówce, wypróbuję więc.
    Ale z czym to podać ?? Z ryżem? Kaszą?

    Skomentuj


      #3
      Jak dla mnie ,to skoro jest juz tam miesko i maka to wystarczy do tego tylko salata np. vinegret

      Skomentuj


        #4
        Ja jeszcze dodaję starty zółty ser pycha
        pozdrawiam

        Skomentuj


          #5
          Iwona no wlaśnie dobry pomysł Z sałatą

          A masz jakiś specjalny przepis na sos vinegret
          czy kupny dodajesz ?

          Skomentuj


            #6
            Nie kupuje sosow bo wlasny robi sie migiem i o niebo smaczniejszy

            1/3 szklanki oliwy z oliwek
            2 lyzki octu balsamicznego
            sol
            pieprz
            szatkowane ziola typu koperek, pietruszka, bazylia, kolendra ,itd co kto lubi
            czosnek tez ile sie lubi
            wszystko wymieszac i polac salate

            smacznego

            Skomentuj


              #7
              Odp: placuszki drobiowe

              Ciekawy przepis, ale ja jakoś za majonezem nie przepadam, więc sama nie wiem. Ale szczerze mówiąc trochę ciekawa jestem, jak smakuje to danie.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: placuszki drobiowe

                Ja do sosu wykorzystuję 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
                4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju roślinnego
                szczypta soli morskiej
                szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: placuszki drobiowe

                  A ja do takich palcuszków daję jeszcze ser żółty i pieczarki. a oto przepis:
                  lacki z piersi kurczaka

                  2 piersi z kurczaka
                  20 dag żółtego sera
                  5 pieczarek
                  2 łyżki majonezu
                  2 łyżki mąki pszennej
                  2 jajka
                  2 łyżeczki vegety
                  pieprz, papryka według uznania

                  Pierś i pieczarki pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Dodać majonez, mąkę, jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: placuszki drobiowe

                    0,5 kg filetów z kurczaka
                    15 dag pieczarek
                    10 dag żółtego sera
                    1 średnia cebula
                    4-5 ząbków czosnku
                    2 małe jajka
                    1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie KNORR)
                    2 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
                    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
                    1 czubata łyżka mąki pszennej
                    sól, pieprz
                    olej do smażenia
                    1.
                    Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobniutko siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oczyszczone pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
                    2.
                    Do rozdrobnionych składników dodajemy pozostałe, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
                    3.
                    Na rozgrzany olej kładziemy łyżką nieduże placuszki, rozpłaszczamy je i smażymy na rumiano z obu stron.
                    4.
                    Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: placuszki drobiowe

                      filety z piersi kurczaka
                      2 łyżki majonezu
                      2 jajka
                      2 łyżki mąki
                      4 łyżki tartego żółtego sera
                      sól, pieprz, Vegeta Natur
                      1 srednia cebula
                      4 srednie pieczarki
                      1 łyżka posiekanego koperku
                      Sok z cytryny
                      Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki i skropić sokiem z cytryny.
                      Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, podsmażyć dodając szczyptę Vegety. Przełożyć na sitko .
                      Filety z piersi pokroić w drobną kostkę, dodać schłodzone pieczarki z cebulką i pozostałe składniki, wymieszać.
                      Na rozgrzany olej kłaść łyżką "placki" i smażyć na złoty kolor.
                      Podać np. z duszoną marchewką

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: placuszki drobiowe

                        Składniki
                        2 piersi z kurczaka
                        2 jajka
                        2 łyżki mąki
                        250 g sera żółtego
                        250 g pieczarek
                        pieprz i sól
                        olej
                        Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w drobną kosteczkę,do piersi wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przyprawiamy do smaku. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i przysmażamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym wrzucamy do wcześniej przygotowanych piersi z kurczaka, dodajemy wystudzone pieczarki i wszystko razem energicznie mieszamy. Na rozgrzany olej kładziemy dużą łyżką kurczaka tak by powstały placuszki. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

                        Skomentuj


                          #13
                          Odp: placuszki drobiowe

                          Muszę zrobić takie placuszki. Wyglądają na smaczne, a kurczak w tradycyjnej wersji już mi się znudził.

                          Skomentuj

                                 
                          Working...
                          X