Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

drozdzowki z dzemem:)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • laura_22
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Ten agrest to może być świetny pomysł, nie będzie takie słodkie, a z tego agrestu robiłaś dżem czy jakoś inaczej przygotowywałaś?

    Leave a comment:

  •    
       

  • Lara5
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Napisane przez smerfetkaaa8 Pokaż wiadomość
    Wczoraj robiłam drożdżówki z budyniem i agrestem. Był bardzo kwaśny i to był najlepszy sposób na zużycie go.
    Z agrestem jeszcze nie słyszałam Z agrestu tylko dżemy robię które są super ale żadnych ciast jeszcze nie próbowałam ale drożdżówki kuszą

    Leave a comment:


  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Wczoraj robiłam drożdżówki z budyniem i agrestem. Był bardzo kwaśny i to był najlepszy sposób na zużycie go.

    Leave a comment:


  • Lara5
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Ja mam przepis na drożdżówki z jagodami i kruszonką A niedługo już sezon także nie mogę się doczekać . Mam ochotę też wypróbować ten przepis na bułki drożdżowe brzmi smakowicie

    Leave a comment:


  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Ja mam zamiar zrobić drożdżówki z truskawkami z przepisu z kwestii smaku. One są najlepsze.

    Leave a comment:


  • rejczell
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Napisane przez wyakin Pokaż wiadomość
    A ja mam taki standardowy przepis na bułeczki i robię je z różnymi dodatkami:
    BUŁKI DROŻDŻOWE

    5-6 szklanek mąki (według uznania pszenna, lub żytnia)
    50 g drożdży
    1 łyżka soli
    3 łyżki oleju
    2 szklanki wody (ciepłej)
    W misce rozpuścić drożdże w wodzie (ciepłej nie gorącej!); dodać 2 szklanki mąki i odstawić na wyrośnięcie. Gdy wyrośnie dodać sól, resztę mąki oraz olej. Wszystko dobrze wyrobić i znów pozostawić na wyrośnięcie w ciepłym miejscu. Gdy gotowe to podziel ciasto na bułki (z tej ilości wychodzi 12 bułek), rozłóż bułki na wysmarowanej blaszce, nakryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc z soboty na niedzielę. Rano w niedzielę upiecz świeże bułki na wspaniałe świąteczne śniadanie.
    Oczywiście bułki można piec natychmiast po zrobieniu, można je posypać na wierzchu mąką, sezamem, makiem, nasionami owsianym itp.
    O dzięki, sobie zapisze. Bo mam nieco inny. I zobaczymy sobie

    Leave a comment:


  • braap
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Bardzo lubię drożdżówki i także bardzo lubię je przyrządzać w domu, bo są dużo lepsze niż te ze sklepu. Mam jeszcze przepis od swojej babci, która piekła genialne ciasta. Jednak niedawno skończył mi się dżem, który robiłam w zeszłym roku, a drożdżówki zawsze robię z dżemem wiśniowym, bo moje dzieci je uwielbiają. Szukałam dżemu dobrej jakosci na sklepowych półkach i zainteresował mnie dżem marki Herbapol, który możecie zobaczyć na tej stronie http://www.herbapol.com.pl/produkty/...zemy-klasyczne . Dżemy wyprodukowane w 100% owoców kosztują mniej więcej 7-8zł, a ten zaledwie 4zł. Próbowałyście moze tego dżemu? Jeśli tak to jaki jest w smaku?

    Leave a comment:

  •    
       

  • wyakin
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    A ja mam taki standardowy przepis na bułeczki i robię je z różnymi dodatkami:
    BUŁKI DROŻDŻOWE

    5-6 szklanek mąki (według uznania pszenna, lub żytnia)
    50 g drożdży
    1 łyżka soli
    3 łyżki oleju
    2 szklanki wody (ciepłej)
    W misce rozpuścić drożdże w wodzie (ciepłej nie gorącej!); dodać 2 szklanki mąki i odstawić na wyrośnięcie. Gdy wyrośnie dodać sól, resztę mąki oraz olej. Wszystko dobrze wyrobić i znów pozostawić na wyrośnięcie w ciepłym miejscu. Gdy gotowe to podziel ciasto na bułki (z tej ilości wychodzi 12 bułek), rozłóż bułki na wysmarowanej blaszce, nakryj ściereczką i wstaw do lodówki na noc z soboty na niedzielę. Rano w niedzielę upiecz świeże bułki na wspaniałe świąteczne śniadanie.
    Oczywiście bułki można piec natychmiast po zrobieniu, można je posypać na wierzchu mąką, sezamem, makiem, nasionami owsianym itp.

    Leave a comment:


  • testolandia
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Mama kiedyś narobiła drożdżówek i były smaczne, nie wiem tylko z jakiego przepisu korzystała, ale chyba nie tego co podany.

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: drozdzowki z dzemem

    Drożdżówki każdy u nas w domu lubi, ale jakoś zawsze kupujemy. Nie wpadłam na to, żeby zrobić samemu. Będę musiała wypróbować przepis.

    Leave a comment:

  •    
       

  • Guest's Avatar
    Guest replied
    udały się....dałam za dużo dzemeru, ale i tak były smaczne
    pozdrawiam

    Leave a comment:


  • bluszcz
    replied
    Ale mi smaka narobiłyście! Muszą wyjść i wejść ( trudno, nie czas na odchudzanie )!

    Leave a comment:


  • demira
    replied


    Musza wyjsc)
    D

    Leave a comment:


  • Guest's Avatar
    Guest replied
    chyba pozwolę sobie w weekend pobuszować po kuchni....zrobię drożdżówki zobaczymy czy mi wyjdą...
    Pozdrawiam

    Leave a comment:


  • zielonagąska1
    replied
    Bardzo lubię ciasto drożdżowe, pycha...

    Leave a comment:

       
Working...
X