Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

piers z kurczaka w pomidorowym sosie

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • smerfetkaaa8
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Ja robiłyście kiedyś chakalakę? Ostatnio widziałam przepis na Kwestii Smaku.

    Leave a comment:

  •    
       

  • teresa211186
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Uwielbiam pierś kurczaka w sosie pomidorowym z dodztkiem warzyw i wsztystko podane z ryżem lub drobnym makaronem. Mniam

    Leave a comment:


  • wyakin
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Pierś z kurczaka to wdzięczny temat Jak tylko mi się spieszy to pierś z kurczaka świetnie mi pomaga w obiedzie.
    Jak ktoś lubi na ostro: (ja akurat nie przepadam, ale mój mąż kocha wszystko co ostre).

    Kurczak po diabelsku - Diabelsko pikantny

    Składniki na 6 porcji
    3 piersi z kurczaka
    1 duża cebula
    1 słoik ketchupu pikantnego, najlepiej Pudliszki, Kotlin lub Hellmans
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka musztardy
    olej do smażenia

    1. Piersi kurczaka pokroić na duże kawałki i smażyć na oleju 5 minut.
    2. W drugim garnku: wlać olej, drobno posiekaną cebulę, ketchup, ocet i musztardę, wymieszać.
    3. Dodać mięso do sosu i dusić pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Podawać z ryżem.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Składniki / 2 porcje

    2 pojedyncze piersi kurczaka, każda po około 200 g
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz i/lub pieprz kolorowy
    4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 4 łyżki oleju ze słoiczka
    60 g mozzarelli w kulce (1/2 kulki)
    25 g tartego sera np. Cheddar
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    4 plasterki suszonej szynki (parmeńskiej lub tańszej alternatywy, ewentualnie cienko pokrojonego wędzonego lub suszonego boczku)


    Kremowe tłuczone ziemniaki:
    4 średnie ziemniaki
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietanki kremowej 36%

    Przygotowanie

    • Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Ugotować do miękkości. W międzyczasie przygotować piersi z kurczaka i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
    • Ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i od razu dodać masło oraz śmietankę. Rozgnieść bardzo dokładnie tłuczkiem, póki ziemniaki będą jeszcze gorące. Przykryć i odstawić.
    • Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
    • Suszone pomidory posiekać na około 1 cm kawałeczki i wymieszać z rozdrobnioną mozzarellą, startym serem ora natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 - 10 minut.
    • Lekko złączyć mięso w miejscu rozcięcia i całe zawinąć w plasterki szynki (najlepiej będzie jeśli szynka zakryje nacięcie z farszem, co uniemożliwi wypłynięcie nadzienia na zewnątrz).
    • Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 22 minuty. Pokroić na 2 - 3 cm plasterki i wyłożyć obok ziemniaków. Roladki polać sosem pozostałym na blaszce.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Składniki / 2 - 4 porcje

    2 pojedyncze piersi kurczaka (około 400 g)
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    6 plasterków szynki parmeńskiej
    4 średniej wielkości pomidory malinowe lub krojone pomidory z puszki 400 g
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki cukru
    1,5 łyżki oliwy extra vergine
    2 łyżki masła
    garść listków bazylii

    Dodatki:
    200 g - 400 g jogurtu greckiego
    opcjonalnie: grzanki z cienko pokrojonego opieczonego w tosterze pieczywa lub biały ryż

    Przygotowanie

    • Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona), doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.
    • Pomidory sparzyć (włożyć na chwilę do garna z wrzącą wodą lub przelać wrzątkiem na sitku), obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku (sok można wykorzystać np. do gazpacho). Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
    • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Zdjąć kurczaka z patelni i położyć na talerzyku.
    • Patelnię po kurczaku przestawić na największy palnik na kuchence, włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Gotować na dużym ogniu bez mieszania przez około 2 - 3 minuty.
    • Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii i podawać z jogurtem greckim oraz (dla chętnych) pieczywem lub ryżem.

    Leave a comment:


  • bobusie2
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Składniki - 2 porcje

    2 pojedyncze filety z kurczaka
    1 łyżeczka suszonego oregano
    szczypta ostrej papryki
    6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano
    1 puszka pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)
    1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di bufala)
    sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
    bazylia

    Przygotowanie

    • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, opłukać. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części - grubszą - pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości). Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, wysmarować 2 łyżeczkami oliwy i zawinąć w plasterki szynki.
    • Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
    • Stopniowo, łyżką wykładać pomidory i zagotować. Pomidory doprawić delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę.
    • Dodać kawałki mozzarelli, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią i podawać. Można podgrzewać.

    Leave a comment:


  • czekladka24
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    uwielbiam pierś kurczaka z sosami, mój małżonek jest mięsożerny takze mięsko to podstawa dla niego w czasie obiadu, w mięsku jest siła do pracy

    Leave a comment:

  •    
       

  • testolandia
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Super pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Na pewno posmakuje mojej rodzinie podany z makaronem

    Leave a comment:


  • lilas
    replied
    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    Podoba mi się, że w przepisie jest mnóstwo warzyw. Wystarczy jeszcze ugotować ziemniaczki i obiad dla rodzinki gotowy.

    Leave a comment:


  • lala82
    replied
    dobry pomysł, chyba dziś zrobię coś takiego, bo akurat mam pierś z kurczaka.

    Leave a comment:

  •    
       

  • koniczynka
    replied
    Mniam. Muszę zrobić ...zawsze to coś nowego
    Dzięki za przepis

    Leave a comment:


  • ju.co18
    started a topic piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    piers z kurczaka
    brokuly lub kalafior
    marchewka
    moze byc seler naciowy
    cukinia
    czosnek
    olej
    przecier pomidorowy
    sol
    pieprz
    Piers z kurczaka umyc i pokroi w kostke.Warzywa umyc,obrac i pokroic.Na rozgrzany olej wrzucic piers z kurczaka.Jak zetnie sie bialko,wymieszac,dodac warzywa i przykryc.Podlac odrobina wody(niezbyt duzo,poniewaz warzywa puszcza wode).Jak warzywa beda miekkie,dodac przecier pomidorowy,zagotowac.Po zdjeciu z gazu,dodac czosnek przecisniety przez praske.Swietnie smakuje z makaronem,ryzem.Podstawowa zaleta robi sie naprawde szybko.Smacznego
       
Working...
X