Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

piers z kurczaka w pomidorowym sosie

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    piers z kurczaka w pomidorowym sosie

    piers z kurczaka
    brokuly lub kalafior
    marchewka
    moze byc seler naciowy
    cukinia
    czosnek
    olej
    przecier pomidorowy
    sol
    pieprz
    Piers z kurczaka umyc i pokroi w kostke.Warzywa umyc,obrac i pokroic.Na rozgrzany olej wrzucic piers z kurczaka.Jak zetnie sie bialko,wymieszac,dodac warzywa i przykryc.Podlac odrobina wody(niezbyt duzo,poniewaz warzywa puszcza wode).Jak warzywa beda miekkie,dodac przecier pomidorowy,zagotowac.Po zdjeciu z gazu,dodac czosnek przecisniety przez praske.Swietnie smakuje z makaronem,ryzem.Podstawowa zaleta robi sie naprawde szybko.Smacznego
  •    
       

    #2
    Mniam. Muszę zrobić ...zawsze to coś nowego
    Dzięki za przepis

    Skomentuj


      #3
      dobry pomysł, chyba dziś zrobię coś takiego, bo akurat mam pierś z kurczaka.

      Skomentuj


        #4
        Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

        Podoba mi się, że w przepisie jest mnóstwo warzyw. Wystarczy jeszcze ugotować ziemniaczki i obiad dla rodzinki gotowy.

        Skomentuj


          #5
          Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

          Super pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Na pewno posmakuje mojej rodzinie podany z makaronem

          Skomentuj


            #6
            Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

            uwielbiam pierś kurczaka z sosami, mój małżonek jest mięsożerny takze mięsko to podstawa dla niego w czasie obiadu, w mięsku jest siła do pracy

            Skomentuj


              #7
              Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

              Składniki - 2 porcje

              2 pojedyncze filety z kurczaka
              1 łyżeczka suszonego oregano
              szczypta ostrej papryki
              6 plasterków (ok. 80 g) szynki parmeńskiej lub serrano
              1 puszka pokrojonych pomidorów (polpa di pomodori)
              1 kulka mozzarelli (użyłam mozzarelli di bufala)
              sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
              bazylia

              Przygotowanie

              • Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, opłukać. Każdy pokroić na 3 części w następujący sposób: filet położyć na deskę i przekroić pionowo na 2 części, jedną z tych części - grubszą - pokroić w poprzek na 2 cieńsze filety a drugą pozostawić w całości). Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, wysmarować 2 łyżeczkami oliwy i zawinąć w plasterki szynki.
              • Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę.
              • Stopniowo, łyżką wykładać pomidory i zagotować. Pomidory doprawić delikatnie solą, pieprzem i opcjonalnie szczyptą ostrej papryki. Gotować pod przykryciem przez ok. 6 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę.
              • Dodać kawałki mozzarelli, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią i podawać. Można podgrzewać.

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

                Składniki / 2 - 4 porcje

                2 pojedyncze piersi kurczaka (około 400 g)
                sól i świeżo zmielony czarny pieprz
                6 plasterków szynki parmeńskiej
                4 średniej wielkości pomidory malinowe lub krojone pomidory z puszki 400 g
                1 łyżeczka suszonego oregano
                1/2 łyżeczki cukru
                1,5 łyżki oliwy extra vergine
                2 łyżki masła
                garść listków bazylii

                Dodatki:
                200 g - 400 g jogurtu greckiego
                opcjonalnie: grzanki z cienko pokrojonego opieczonego w tosterze pieczywa lub biały ryż

                Przygotowanie

                • Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona), doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.
                • Pomidory sparzyć (włożyć na chwilę do garna z wrzącą wodą lub przelać wrzątkiem na sitku), obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku (sok można wykorzystać np. do gazpacho). Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
                • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Zdjąć kurczaka z patelni i położyć na talerzyku.
                • Patelnię po kurczaku przestawić na największy palnik na kuchence, włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Gotować na dużym ogniu bez mieszania przez około 2 - 3 minuty.
                • Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii i podawać z jogurtem greckim oraz (dla chętnych) pieczywem lub ryżem.

                Skomentuj


                  #9
                  Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

                  Składniki / 2 porcje

                  2 pojedyncze piersi kurczaka, każda po około 200 g
                  sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz i/lub pieprz kolorowy
                  4 kawałki suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 4 łyżki oleju ze słoiczka
                  60 g mozzarelli w kulce (1/2 kulki)
                  25 g tartego sera np. Cheddar
                  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
                  4 plasterki suszonej szynki (parmeńskiej lub tańszej alternatywy, ewentualnie cienko pokrojonego wędzonego lub suszonego boczku)


                  Kremowe tłuczone ziemniaki:
                  4 średnie ziemniaki
                  2 łyżki masła
                  2 łyżki śmietanki kremowej 36%

                  Przygotowanie

                  • Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Ugotować do miękkości. W międzyczasie przygotować piersi z kurczaka i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
                  • Ziemniaki odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i od razu dodać masło oraz śmietankę. Rozgnieść bardzo dokładnie tłuczkiem, póki ziemniaki będą jeszcze gorące. Przykryć i odstawić.
                  • Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć włókna i kostki, rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
                  • Suszone pomidory posiekać na około 1 cm kawałeczki i wymieszać z rozdrobnioną mozzarellą, startym serem ora natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 - 10 minut.
                  • Lekko złączyć mięso w miejscu rozcięcia i całe zawinąć w plasterki szynki (najlepiej będzie jeśli szynka zakryje nacięcie z farszem, co uniemożliwi wypłynięcie nadzienia na zewnątrz).
                  • Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 22 minuty. Pokroić na 2 - 3 cm plasterki i wyłożyć obok ziemniaków. Roladki polać sosem pozostałym na blaszce.

                  Skomentuj


                    #10
                    Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

                    Pierś z kurczaka to wdzięczny temat Jak tylko mi się spieszy to pierś z kurczaka świetnie mi pomaga w obiedzie.
                    Jak ktoś lubi na ostro: (ja akurat nie przepadam, ale mój mąż kocha wszystko co ostre).

                    Kurczak po diabelsku - Diabelsko pikantny

                    Składniki na 6 porcji
                    3 piersi z kurczaka
                    1 duża cebula
                    1 słoik ketchupu pikantnego, najlepiej Pudliszki, Kotlin lub Hellmans
                    1 łyżeczka octu
                    1 łyżka musztardy
                    olej do smażenia

                    1. Piersi kurczaka pokroić na duże kawałki i smażyć na oleju 5 minut.
                    2. W drugim garnku: wlać olej, drobno posiekaną cebulę, ketchup, ocet i musztardę, wymieszać.
                    3. Dodać mięso do sosu i dusić pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. Podawać z ryżem.

                    Skomentuj

                    •    
                         

                      #11
                      Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

                      Uwielbiam pierś kurczaka w sosie pomidorowym z dodztkiem warzyw i wsztystko podane z ryżem lub drobnym makaronem. Mniam

                      Skomentuj


                        #12
                        Odp: piers z kurczaka w pomidorowym sosie

                        Ja robiłyście kiedyś chakalakę? Ostatnio widziałam przepis na Kwestii Smaku.

                        Skomentuj

                               
                        Working...
                        X