Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zupa z kawałkami kurczaka

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Zupa z kawałkami kurczaka

    Składniki:
    2 łyżki masła
    2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
    2 posiekane pory
    2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
    sól
    biały pieprz
    6 filiżanek bulionu z kurczaka
    2 listki laurowe
    4 gałązki natki i garść posiekanej do posypania
    4 gałązki świeżego tymianku
    4 piersi kurczaka (bez skóry i kości mostka)
    1 filiżanka gęstej śmietany
    1 żółtko
    bagietka

    Sposób przygotowania:
    W głębokim rondlu stop masło na małym ogniu. Włóż warzywa, duś około 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Zwiąż w bukiecik listki laurowe, natkę i tymianek, wrzuć do rondla. Wlej bulion, przykryj i zagotuj. Włóż kurczaka, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Następnie odkryj rondel, wyjmij kurczaka i pokrój go na kawałki. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Połącz z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy i energicznie mieszaj przez 2-3 minuty. Nie gotuj! Kurczaka włóż z powrotem do rondla, posyp posiekaną natką. Ponownie przypraw do smaku. Podawaj z ciepłą bagietką.
  •    
       

    #2
    Taka zupka na zimne dni, jak dla mnie pychotka!

    Skomentuj


      #3
      Odp: Zupa z kawałkami kurczaka

      Bardzo prosta i szybka zupa, idealna na szybki obiad. Muszę sobie zapamietać przepis, bo czasami już sama nie wiem , co mam gotować. Dziękuję

      Skomentuj


        #4
        Odp: Zupa z kawałkami kurczaka

        To ja w takim razie równiez muszę wypróbować przepis , bo z tego co czytam, to zupa może wyjść bardzo smaczna i pożywna.

        Skomentuj


          #5
          Odp: Zupa z kawałkami kurczaka

          Bogracz drobiowy
          • 0,5 kg fileta z kurczaka
          • duża cebula
          • 2 marchewki
          • 2 czerwone papryki
          • 2-3 żółte papryki
          • 1 zielona papryka
          • przyprawa gyros, sól, pieprz
          • puszka pomidorów
          • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
          Fileta opłukać, pokroić w paski, posypać przyprawą gyros i odstawić na parę minut. Na patelnię wlać trochę oleju, wrzucić pokrojoną dowolnie cebulę i lekko zeszklić. Dodać mięso, obsmażyć. Papryki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na talarki. Warzywa dodać do mięsa, wrzucić pomidory i całość dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Podawać kaszą gryczaną.


          Czasami robię też z szynką wieprzową.

          Skomentuj

                 
          Working...
          X