Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dla fanów udek :)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Dla fanów udek :)

    UDKA Z RYŻEM

    2 szklanki ryżu smażymy na patelni z olejem. Gdy olej wsiąknie – dodajemy 2-3 marchewki i 2 pietruszki starte na grubych oczkach.
    Mieszamy z ryżem i chwilę dusimy. (Można dodać też trochę papryki pokrojonej w paski)
    Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy kostką rosołową tak by zakryć ryż. Układamy udka z kurczaka i zapiekamy.

    Jeśli ryż się przepala to podlewamy bulionem.
    (Przed dodaniem kurczaka powinno się go marynować kilka godzin w lodówce w ulubionych przyprawach.)
  •    
       

    #2
    Odp: Dla fanów udek

    PIKANTNE UDKA

    12 udek (ja robię dużo bo mój je wciąga nosem)
    8 łyżek oleju roślinnego
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, ostra papryka w proszku
    1 łyżka musztardy (np sarepskiej)

    Udka dokładnie oczyszczamy (nie wszyscy ściągają skórę – ale warto!), myjemy, osuszamy ręcznikiem. Mieszalmy pieprz sól i paprykę z olejem.
    Smarujemy mięsiwo i wstawiamy do lodówki na kilka h.
    Następnie każde udko owijamy folią aluminiową i układamy w piekarniku nagrzanym do temp 220C. Pieczemy ok 45 minut.
    Koncentrat pomidorowy mieszamy z musztardą. Upieczone udka odwijamy z folii, wierzch każdego smarujemy sosem. Pieczemy jeszcze chwilę bez przykrycia, aż skórka będzie chrupiąca.

    No i ja do tego dodaję dipy.
    np.
    20dag majonezu wymieszanego z 3 łyżkami jogurtu naturalnego. To wszystko dzielimy na 3 części.
    Do jednej dodajemy paprykę w proszku, do drugiej przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce kiszony ogórek, a do trzeciej zioła.

    Skomentuj


      #3
      Odp: Dla fanów udek

      Takiego jeszcze nie jadłam, fajny pomysł. Muszę spróbować.
      Sałatka ryżowa- Najlepsza z owocami .

      Skomentuj


        #4
        Odp: Dla fanów udek

        Przepis udka z ryżem bardzo fajny, ale ciekawa jestem ile czasu ma siedzieć naczynie żaroodporne w piekarniku. No cóż zrobię na oko i sprawdzę.

        Skomentuj


          #5
          Odp: Dla fanów udek

          Są pracochłonne, zwłaszcza jeśli chodzi o wyjęcie mięsa, ale robią furorę

          Faszerowane udo z kurczaka
          • 6 podudzi z kurczaka
          • 3 bułki pszenne
          • mleko do moczenia bułek
          • 2 łyżki śmietany
          • 2 ząbki czosnku
          • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
          • 1-2 jajka
          • sól, pieprz, warzywko

          Przygotowanie:
          Udka umyć, osuszyć. Delikatnie zdjąć skórę z mięsa, pomagając sobie nożem. Kość w udku złamać przy końcu pałki, wyjąc mięso. Obrać je z kości, posiekać lub zmielić. Bułkę namoczyć w mleku, żeby zmiękła. Dodać do mięsa razem z rozgniecionym czosnkiem, 2 łyżkami śmietany, jajkami, natką i przyprawami. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Farszem napełnić skórę, końce zaszyć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez około 60 minut

          Skomentuj


            #6
            Odp: Dla fanów udek

            Kolejny ciekawy i pyszny przepis, moje odkrycie roku Choć ja osobiście ich nie smażę a wrzucam do piekarnika.

            Udka nadziewane
            - 4 udka lub podudzia z kurczaka ( z podudzia kotleciki będą większe)
            - 2 ogórki konserwowe
            - 3 płaty papryki konserwowej
            - 1 cebula lub mniejszy por
            - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
            - około 3 łyżki natki pietruszki
            - sól, pieprz
            - przyprawa do kurczaka po węgiersku lub jakakolwiek inna przyprawa do kurczaka ( wedle naszych upodobań)
            Udka należy przeciąć wzdłuż kości ostrym nożem i delikatnie wyciąć kość.
            Następnie rozbić tłuczkiem, posolić posypać przyprawą do kurczaka.
            Paprykę, ogórka i cebulę lub pora pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać.
            Warzywa wymieszać razem z koncentratem pomidorowym.
            Nadzienie nakładać na mięso i delikatnie zwinąć w roladkę. Roladę przewiązać dookoła kilka razy nitką .
            Mięso wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor, można też lekko je poddusić.
            Po usmażeniu natychmiast staramy sie ściągnąć nitkę.

            Skomentuj


              #7
              Odp: Dla fanów udek

              wyakin bardzo ciekawe przepisy Ja mam taki jeszcze nie wypróbowany ale bardzo mnie korci To sa udka lakierowane Tam idzie magga niestety :/ ale i cukier się karmelizuje I aż kusi mnie Może w końcu go wypróbuje

              Skomentuj

              •    
                   

                #8
                Odp: Dla fanów udek

                Napisane przez Lara5 Pokaż wiadomość
                wyakin bardzo ciekawe przepisy Ja mam taki jeszcze nie wypróbowany ale bardzo mnie korci To sa udka lakierowane Tam idzie magga niestety :/ ale i cukier się karmelizuje I aż kusi mnie Może w końcu go wypróbuje
                Ciekawe, chociaż ja jakoś nie jestem przekonana do mięs na słodko, ale wszystko zależy od przepisu i jak jest zrobiony. Bo np. schab czy kaczka dobrze pasuje ze słodszymi sosami. Z kurczakiem nie próbowałam

                Skomentuj

                       
                Working...
                X